Memahami fungsi hemoglobin dan tahap normalnya dalam badan

Hemoglobin atau Hb adalah protein yang terdapat dalam sel darah merah. Protein inilah yang menjadikan darah menjadi merah. Pada tahap normal, hemoglobin mempunyai banyak fungsi untuk tubuh. Oleh itu, tahap normal hemoglobin harus selalu dijaga.

Selain memberi warna, hemoglobin juga membantu sel darah merah mendapatkan bentuk semula jadi, yang bulat dengan pusat rata. Dengan bentuk ini, sel darah merah dapat dengan mudah bergerak dan mengalir di saluran darah.

Sekiranya jumlah atau bentuk hemoglobin tidak normal, sel darah merah tidak dapat berfungsi dengan baik dalam mengangkut oksigen dan karbon dioksida. Ini boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, termasuk anemia.

Petunjuk Tahap Hemoglobin

Nilai normal tahap hemoglobin dalam tubuh seseorang ditentukan oleh jantina dan usia. Tahap hemoglobin normal pada wanita dewasa berkisar antara 12–15 g / dL, sementara tahap hemoglobin pada lelaki dewasa berkisar antara 13–17 g / dL.

Apabila keadaan hemoglobin seseorang lebih tinggi atau lebih rendah daripada jumlah normal, ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa sebab dan gejala kelainan pada hemoglobin:

Tahap hemoglobin rendah

Tahap hemoglobin yang rendah menunjukkan tubuh mengalami anemia. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti kehilangan darah, gangguan fungsi ginjal dan sumsum tulang, pendedahan kepada radiasi, atau kekurangan nutrien seperti zat besi, folat, dan vitamin B12.

Apabila hemoglobin tidak dapat berfungsi dengan baik, tubuh akan mengalami beberapa gejala seperti kelemahan dan keletihan, sakit kepala dan pening, kulit pucat, berdebar-debar, dan sesak nafas.

Hemoglobin rendah dapat diatasi dengan menangani penyebabnya.

Selain itu, untuk meningkatkan jumlah dan fungsi hemoglobin, orang dengan kekurangan Hb juga dapat mengambil obat penambah darah atau makanan yang kaya dengan zat besi, folat, dan vitamin B12, seperti daging, ikan, telur, dan sayur-sayuran.

Tahap hemoglobin tinggi

Tahap hemoglobin yang terlalu tinggi juga menunjukkan masalah kesihatan dalam badan. Keadaan tahap hemoglobin yang tinggi boleh disebabkan oleh polycythemia vera, barah, tumor ginjal, penyakit paru-paru, kecacatan jantung kongenital, dan dehidrasi.

Selain itu, tabiat merokok, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, serta faktor persekitaran seperti tinggal di kawasan ketinggian tinggi atau tempat kerja yang berisiko menyebabkan keracunan karbon monoksida, juga dapat memicu peningkatan kadar hemoglobin.

Seseorang dengan tahap hemoglobin yang tinggi dapat mengalami beberapa gejala, seperti sakit kepala, pening, dan kelemahan, tetapi kadang-kadang tidak ada gejala. Tahap hemoglobin yang tinggi tidak selalu berbahaya, tetapi beberapa kajian menunjukkan bahawa keadaan ini dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular seperti strok dan serangan jantung.

Kebaikan Memeriksa Tahap Hemoglobin

Tahap hemoglobin dapat diketahui melalui ujian darah. Doktor biasanya akan menasihati pesakit untuk menjalani ujian darah untuk menilai tahap hemoglobin mereka.

Pemeriksaan tahap hemoglobin juga sering dilakukan untuk tujuan tertentu, termasuk:

Mendiagnosis penyakit

Terdapat beberapa penyakit yang dapat didiagnosis dengan melakukan ujian hemoglobin, seperti anemia atau polisitemia. Kedua-dua penyakit ini sering tidak menyebabkan gejala biasa dan hanya dapat dikesan melalui pemeriksaan perubatan oleh doktor, termasuk ujian darah untuk menilai tahap hemoglobin.

Pantau keadaan kesihatan

Sekiranya anda mempunyai penyakit tertentu, terutamanya penyakit yang berkaitan dengan darah, doktor anda akan melakukan ujian hemoglobin untuk memantau keadaan perubatan anda.

Di samping itu, pemeriksaan hemoglobin boleh digunakan sebagai alat untuk memantau keadaan anda dan kejayaan rawatan yang diberikan, serta menentukan jenis rawatan yang tepat sehingga anda pulih dari penyakit ini.

Pemeriksaan kesihatan rutin

Pemeriksaan hemoglobin juga sering dilakukan semasa pemeriksaan kesihatan rutin.pemeriksaan kesihatan). Ujian hemoglobin ini adalah sebahagian daripada siri kiraan darah lengkap. Tujuannya adalah untuk menentukan sama ada terdapat keadaan yang memerlukan perhatian khusus, seperti anemia.

Fungsi hemoglobin sangat penting untuk badan. Sekiranya jumlah hemoglobin terlalu rendah atau terlalu tinggi, ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Untuk menilai tahap hemoglobin dan keadaan kesihatan badan, anda boleh berjumpa doktor perubatan dalaman.