6 Cara Mengatasi Pedih ulu hati Semasa Kehamilan

Pedih ulu hati semasa mengandung adalah salah satu aduan yang paling biasa. Biasanya, pedih ulu hati berlaku selepas makan atau sebelum tidur. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan mengganggu aktiviti wanita hamil.

Ramai wanita hamil yang mungkin sering mengalami pedih ulu hati. Keadaan ini dicirikan oleh sensasi terbakar atau menyengat di bahagian tengah dada yang dapat bertahan selama beberapa minit. Biasanya pedih ulu hati semasa kehamilan berlaku kerana perubahan tahap hormon progesteron.

Tahap hormon progesteron yang tinggi semasa mengandung boleh membuat injap gastrik menjadi lebih lemah, memudahkan asid perut kembali ke esofagus (refluks).

Cara Melegakan Pedih Semasa Kehamilan

Pedih ulu hati semasa mengandung sebenarnya boleh dialami pada usia kehamilan, tetapi lebih kerap berlaku pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Selain hormon, pedih ulu hati yang terjadi pada trimester ketiga biasanya juga disebabkan oleh ukuran bayi yang semakin besar dan menekan perut.

Untuk melegakan pedih ulu hati, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil, termasuk:

1. Makan lebih sedikit, tetapi lebih kerap

Untuk mencegah kembung perut dan melegakan simptom pedih ulu hati semasa mengandung, wanita hamil disarankan untuk makan bahagian yang lebih kecil tetapi kerap. Jadi, bukannya makan 3 kali sehari, cubalah makan 6 kali dalam bahagian kecil. Sebabnya, makan sedikit demi sedikit akan lebih mudah dicerna oleh badan.

2. Makan makanan dengan tekstur lembut atau cair

Semasa mengalami pedih ulu hati, wanita hamil harus makan lebih banyak makanan atau minuman lembut atau cair dengan kandungan nutrien yang padat, seperti sup, smoothie, protein goncang, puding, bubur, nasi timun, bijirin, atau yogurt. Makanan jenis ini akan lebih mudah dicerna oleh perut.

3. Elakkan makanan yang mencetuskan asid perut

Wanita hamil harus mengelakkan makanan atau minuman yang boleh memicu kenaikan asid perut, iaitu:

  • Makanan masam dan pedas, seperti jeruk, nanas, tomato, bawang, dan bawang putih
  • Minuman menarik dan beralkohol
  • Minuman berkafein, seperti kopi, teh, dan coklat
  • Makanan goreng dan lemak tinggi

4. Perhatikan kedudukan duduk ketika makan

Untuk melegakan tekanan dari perut dan membantu melegakan pedih ulu hati semasa kehamilan, disarankan juga untuk makan dalam keadaan duduk tegak dan elakkan duduk, berbaring, atau separuh berbaring selama 1-3 jam selepas makan.

5. Pakai pakaian yang longgar dan selesa

Menggunakan pakaian bersalin yang longgar dan selesa dapat mengelakkan wanita hamil merasa ketat. Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan memakai pakaian yang ketat di perut dan pinggang.

6. Angkat kepala semasa tidur

Kaedah lain yang mudah untuk melegakan pedih ulu hati semasa kehamilan adalah kedudukan tidur wanita hamil diatur supaya kepala dan bahunya jauh lebih tinggi daripada kakinya. Kaedah ini dapat membantu menurunkan asid perut dan memudahkan pencernaan.

Pedih ulu hati semasa kehamilan pada umumnya masih merupakan keadaan ringan hingga sederhana. Namun, jika pedih ulu hati tidak bertambah baik walaupun wanita hamil telah melakukan perkara di atas, jangan ragu untuk berjumpa pakar sakit puan sehingga mereka diberi rawatan yang selamat dan sesuai mengikut penyebabnya.