Ciri-ciri Kanak-kanak yang Sihat secara fizikal dan rohani

Anak yang sihat adalah impian setiap ibu bapa. Definisi sihat, tidak hanya dilihat dari aspek fizikal, tetapi juga dari segi rohani (kesihatan mental). Untuk memastikan anak itu sihat dan sihat, ibu bapa perlu mengenali ciri-ciri anak yang sihat secara fizikal dan mental.

Terdapat pelbagai cara yang dilakukan oleh ibu bapa untuk menjadikan anak-anak mereka sihat. Bermula dari membawa anak-anak kepemeriksaan lawatan kesihatan rutin ke pakar pediatrik, imunisasi lengkap, dan memberi nutrisi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. Agar masalah kesihatan dan pertumbuhan serta perkembangan dapat dikesan secepat mungkin, ibu bapa perlu mengetahui ciri-ciri anak yang sihat dari perspektif fizikal dan mental.

Ciri-ciri Kanak-kanak yang Sihat Secara Fizikal

Kanak-kanak yang sihat secara fizikal bermaksud bahawa kanak-kanak berada dalam keadaan fizikal yang sangat baik dengan pertumbuhan yang baik. Ciri-ciri kanak-kanak yang sihat secara fizikal, termasuk:

 • Melakukan aktiviti fizikal secara aktif

  Kanak-kanak yang kerap melakukan aktiviti fizikal cenderung lebih yakin, mudah berkonsentrasi di sekolah, mudah bergaul dengan rakan, senang berkongsi dan bekerjasama, dan tidur lebih lena. Belum lagi manfaat untuk tubuh seperti menguatkan tulang, otot, jantung, paru-paru, dan mencegah kegemukan.

 • Pertumbuhan yang baik

  Setiap kanak-kanak mempunyai kadar pertumbuhan yang unik. Walau bagaimanapun, ketinggian dan kenaikan berat badan yang normal pada kanak-kanak akan meningkat secara berkadar. Pertumbuhan pesat biasanya berlaku pada masa baligh, iaitu pada usia 9-14 tahun pada kanak-kanak perempuan dan 10-14 tahun pada kanak-kanak lelaki. Pertumbuhan kanak-kanak secara normal atau tidak dapat diketahui melalui carta pertumbuhan, yang dapat diperiksa oleh doktor.

 • Penampilan fizikal yang sihat

  Contohnya ialah kulit yang kelihatan sihat, tidak terlalu kering, bergelombang atau bersisik. Rambut juga tidak rontok, kulit kepala tidak mempunyai kutu, dan kuku bersih dan tidak mudah patah. Selain itu, lidah berwarna merah jambu, mulut tidak berbau, dan gigi bukan rongga atau tidak tartar.

Ciri-ciri Kanak-kanak yang Sihat secara rohani

Kesihatan fizikal anak-anak adalah penting, tetapi jangan mengabaikan kesihatan rohani mereka. Kesihatan rohani atau kesihatan mental berkaitan dengan sikap, keperibadian, perkembangan dan juga kemampuan akademik anak-anak.

Kesihatan mental adalah cara kanak-kanak melihat diri mereka sendiri dan persekitaran mereka. Ini berkaitan dengan kemampuan anak untuk menangani tekanan dan cabaran.

Ciri-ciri anak yang sihat secara rohani merangkumi:

 • Emosi yang stabil

  Kanak-kanak yang sihat secara mental akan menunjukkan tingkah laku yang baik dan sopan. Anak tidak menunjukkan amukan atau bersikap agresif sepanjang masa. Emosi cenderung stabil, jarang kelihatan sedih, atau tidak menarik diri secara tiba-tiba.

 • Ceria dan yakin

  Anak-anak ceria dan menikmati kehidupan. Di samping itu, kanak-kanak merasa yakin, dan tidak mempunyai kebimbangan atau kebimbangan yang berlebihan mengenai penampilan fizikal atau corak makan mereka.

 • Mudah bergaul

  Anak-anak boleh berdikari dan tidak bergantung pada ibu bapa mereka. Jadi ketika berhadapan dengan interaksi sosial, dia tidak mempunyai kecenderungan untuk menghindari. Kanak-kanak mudah bergaul dan bergaul dengan anak-anak lain di sekolah dan persekitaran di sekitar rumah.

 • Senang dipelajari

  Anak-anak tidak mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian, jadi senang mengikuti pelajaran di sekolah.

 • Rehat yang mencukupi

  Anak-anak dapat tidur lena dan cukup setiap hari. Kanak-kanak itu tidak mengalami gangguan tidur, sama ada sukar tidur atau tidur lama. Sebaik-baiknya, kanak-kanak memerlukan 10-13 jam tidur. Sementara kanak-kanak usia sekolah perlu tidur selama 9 hingga 11 jam setiap malam.

Sekiranya anda melihat ada perubahan fizikal pada anak anda yang mempengaruhi kesihatannya, segera berjumpa doktor. Begitu juga jika anda menemui perubahan mood atau tingkah laku anak yang berterusan selama berminggu-minggu.

Ajak anak itu untuk memberitahu bagaimana perasaannya dan menunjukkan rasa empati terhadap keluhannya. Sekiranya anda merasa memerlukan bantuan atau tidak dapat menangani masalah yang dihadapi oleh anak anda, berunding dengan psikologi atau doktor mungkin merupakan jalan penyelesaian.