Inilah Bahaya Sinusitis Apabila Komplikasi Berlaku

Bahaya sinusitis sering tidak disedari oleh kebanyakan penghidapnya. Ini mungkin kerana sinusitis mempunyai simptom yang hampir sama dengan selesema biasa, iaitu selsema dan sakit kepala. Sebenarnya, sinusitis yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi berbahaya.

Sinusitis adalah keadaan apabila rongga di sekitar hidung (sinus) meradang akibat jangkitan atau kerengsaan. Penghidap sinusitis biasanya akan mengalami beberapa gejala seperti sakit muka, kesesakan hidung, batuk, hidung berair, sakit kepala, dan kehilangan deria bau.

Sinusitis sering disebabkan oleh jangkitan, baik virus dan bakteria. Walau bagaimanapun, reaksi alergi dan pendedahan kepada perengsa, seperti asap rokok, habuk, dan pencemaran, kadang-kadang boleh menyebabkan sinusitis berulang.

Komplikasi Sinusitis Berbahaya

Sinusitis yang dirawat dengan betul jarang menyebabkan komplikasi. Namun, jika tidak dirawat dengan baik, terdapat pelbagai bahaya sinusitis yang boleh terjadi akibat komplikasi, termasuk:

1. Sinusitis kronik

Selepas rawatan, sinusitis biasanya hilang dalam beberapa minggu atau hari. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, sinusitis akut dapat berkembang menjadi sinusitis kronik. Sinusitis kronik boleh bertahan lebih dari 3 bulan dan lebih kerap berlaku pada kes sinusitis yang tidak dirawat sejak awal.

2. Jangkitan soket mata (selulitis orbit)

Selulitis orbit adalah salah satu komplikasi sinusitis yang paling biasa. Orang yang mengalami komplikasi sinusitis dapat mengalami beberapa gejala seperti bengkak mata, gangguan penglihatan, kesukaran menggerakkan bola mata, mata merah, dan demam.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, selulitis orbit boleh menyebabkan kerosakan mata yang teruk dan kebutaan kekal. Untuk merawat keadaan ini, doktor biasanya akan memberikan suntikan antibiotik melalui IV dan pembedahan.

3. Trombosis rongga sinus (trombosis sinus kavernous)

Trombosis rongga sinus adalah keadaan di mana saluran darah di sekitar rongga sinus tersumbat, sehingga aliran darah di kawasan itu tidak lancar.

Selain sinusitis, trombosis rongga sinus juga boleh disebabkan oleh jangkitan gigi yang teruk. Penyumbatan saluran darah di sekitar rongga sinus biasanya akan menyebabkan gejala berupa kelopak mata yang terkulai, sakit di sekitar mata dan muka, sakit kepala, dan demam.

4. Osteomigolongan elitis

Osteomielitis adalah jangkitan pada tulang. Komplikasi sinusitis biasanya terjadi pada tulang muka, tepat di sekitar mata dan hidung. Osteomielitis akibat sinusitis dapat menyebabkan gejala berupa bengkak mata, demam, sakit kepala yang teruk, mual dan muntah, sehingga mata sensitif terhadap cahaya.

Osteomielitis muka kerana sinusitis perlu dirawat oleh doktor. Untuk merawat keadaan ini, doktor boleh menetapkan antibiotik atau melakukan pembedahan.

5. Jangkitan otak

Kuman yang berkembang biak di rongga sinus, dari masa ke masa boleh merebak ke organ lain, salah satunya adalah otak. Bahaya sinusitis sering menyebabkan pelbagai penyakit otak, seperti meningitis dan abses otak.

Penyakit ini boleh menyebabkan gejala berupa demam tinggi, sakit kepala yang teruk, leher kaku, sukar berjalan, sawan, mual dan muntah, hingga lemah atau hilang kesedaran..

6. Kehilangan sebahagian atau semua kekuatan bau

Kehilangan bau kerana sinusitis boleh menjadi sementara atau bahkan kekal. Ini berlaku kerana radang hidung dan pembengkakan saraf dalam deria bau.

Gejala dan Bahaya SinusitisApa yang Perlu Diperhatikan

Sebilangan besar jangkitan sinus jarang menyebabkan komplikasi, tetapi apabila bahaya sinusitis disertai dengan komplikasi, keadaan ini boleh mengancam nyawa penghidapnya.

Oleh itu, anda perlu menyedari gejala dan bahaya sinusitis, terutamanya jika anda sudah merasakan beberapa gejala komplikasi sinusitis berikut:

  • Sakit, kemerahan, dan bengkak muka, terutama di sekitar mata dan hidung
  • Sakit kepala yang teruk
  • Bengkak dan sakit di dahi
  • Leher yang tegang
  • Penglihatan kabur
  • Kehilangan kesedaran
  • Deria bau yang terganggu
  • Demam panas

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, anda harus berjumpa doktor dengan segera kerana gejala ini boleh menjadi tanda komplikasi dari sinusitis.

Untuk mengesahkan diagnosis sinusitis dan kemungkinan komplikasi, doktor boleh melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan seperti ujian darah, sinar-X rongga muka dan sinus, dan imbasan CT kepala.

Selepas itu, doktor dapat merawat resdung yang anda alami dengan memberi ubat, seperti antibiotik dan ubat penghilang rasa sakit, dan melakukan pembedahan jika diperlukan.