Jangan takut, ini adalah 4 faedah pengambilan gigi yang anda dapat

Gigi semestinya dicabut ketika ia rosak teruk. Walaupun kelihatan mengerikan, terdapat pelbagai faedah pengambilan gigi yang boleh anda perolehi. Sebaliknya, jika tidak dikeluarkan, gigi yang rosak boleh mengganggu kesihatan gigi lain, rongga mulut, atau bahkan seluruh badan.

Pengambilan gigi pada dasarnya adalah proses yang mudah. Tidak menakutkan seperti yang disangka, gigi akan diekstraksi setelah anestesia dan ubat bius pasti berfungsi. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes perlu memotong gusi agar gigi lebih mudah dikeluarkan.

Sekiranya gigi berjaya diekstraksi, doktor gigi akan meletakkan kain kasa atau kapas di tempat pengekstrakan untuk membantu menghentikan pendarahan. Masa yang diperlukan untuk mengeluarkan gigi bergantung pada tahap kesukaran, biasanya sekitar 10 minit paling baik.

Pelbagai Khasiat Pengambilan Gigi

Berikut adalah 4 faedah yang anda dapat dari prosedur pencabutan gigi:

1. Mencegah masalah kerana gigi kebijaksanaan

Gigi bijak biasanya tumbuh pada usia 20-an, apabila terdapat sekitar 28 gigi dewasa di mulut. Pada usia ini, biasanya tidak ada tempat untuk geraham tumbuh dengan baik atau hanya sebahagiannya muncul.

Kemungkinan yang boleh berlaku adalah sentuhan geraham paksa dengan gigi lain. Dalam keadaan ini, geraham yang baru muncul akan menolak gigi yang lain dan menyebabkan kesakitan.

Selain itu, gigi yang hanya kelihatan separa cenderung sukar dibersihkan, memudahkan bakteria menumpuk yang berpotensi berkembang menjadi plak penyebab jangkitan. Gangguan yang mungkin berlaku termasuk abses, gingivitis, dan karies gigi.

Sekiranya demikian, gigi kebijaksanaan ini lebih baik dikeluarkan ketika ia mula muncul, sehingga pelbagai masalah pergigian seperti di atas dapat dielakkan.

2. Mencegah risiko jangkitan

Pulpa adalah akar gigi yang mengandungi saluran darah dan saraf. Sekiranya terdapat rongga atau kerosakan pada gigi, bakteria dapat memasuki pulpa dan menyebabkan jangkitan.

Beberapa kes pulpa yang dijangkiti dapat diubati terapi saluran akar (RCT). Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ketika RCT dan penggunaan antibiotik tidak membantu, pengekstrakan diperlukan untuk mencegah jangkitan merebak.

Selain itu, pengambilan juga diperlukan sekiranya sistem imun anda lemah, contohnya jika anda menjalani kemoterapi atau pemindahan organ. Ini penting kerana jangkitan yang seharusnya ringan boleh menjadi sangat teruk jika sistem kekebalan tubuh lemah.

3. Melegakan kesakitan

Kesakitan gigi yang berterusan boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti rongga yang dijangkiti, jangkitan gusi, dan gigi yang patah. Kesakitan yang berterusan ini boleh mengganggu aktiviti anda dan juga tidur anda, jadi ini boleh menjadi tanda utama bahawa gigi anda perlu dicabut.

4. Mencegah gangguan sinus

Tidak hanya akan mengganggu kesihatan mulut, masalah pergigian juga dapat mencetuskan masalah resdung, termasuk sakit kepala akibat tekanan sinus dan kesesakan hidung. Dengan mengeluarkan gigi yang bermasalah, anda juga akan mengelakkan masalah resdung dan kesesakan hidung.

Pengambilan gigi adalah prosedur perubatan yang dilakukan berdasarkan kepentingan dan kesejahteraan pesakit. Seperti semua prosedur perubatan, pengambilan gigi membawa risiko komplikasi, seperti jangkitan, penyembuhan lambat, sakit, dan mati rasa.

Namun, anda tidak perlu terlalu risau, kerana komplikasi ini biasanya bersifat sementara. Di samping itu, doktor gigi juga akan menyediakan dan memberi ubat untuk menjangkakan dan mencegah komplikasi ini.

Oleh itu, jika anda mempunyai keadaan atau gangguan di kawasan mulut dan gigi, jangan ragu untuk berjumpa doktor gigi. Tidak semua rawatan mesti melibatkan pengambilan gigi. Sudah tentu, doktor gigi akan mencadangkan rawatan terbaik mengikut keadaan anda.