Berhati-hatilah dengan Bahaya Buasir Berkepanjangan

Bahaya buasir sering diremehkan oleh penghidapnya. Manakala buasir yang dibiarkan berlarutan boleh menjadi lebih besar, malah pecah. Sekiranya buasir pecah, pendarahan dapat terjadi yang boleh menyebabkan anemia. Dan bukan hanya itu, ada bahaya buasir lain yang juga perlu anda perhatikan.

Pada peringkat awal, buasir sering tidak menimbulkan gejala. Sebilangan orang mungkin merasa tidak selesa atau melihat titisan darah semasa buang air besar. Pada peringkat lanjut, pendarahan akan lebih kerap dan banyak, menyebabkan anemia. Sekiranya anda mengalami anemia, pesakit mungkin kelihatan pucat, merasa lemah, dan sesak nafas.

Kenali Gejala Buasir Sejak Awal

Buasir atau buasir adalah keadaan pembengkakan urat di dubur atau rektum. Beberapa keadaan yang boleh mencetuskan buasir termasuk kebiasaan melakukan tekanan yang terlalu keras semasa buang air besar, cirit-birit, sembelit kronik atau sembelit, kehamilan, penuaan, mengangkat benda berat yang kerap, dan batuk yang berpanjangan.

Buasir ringan selalunya tidak menimbulkan aduan. Walau bagaimanapun, jika buasir semakin teruk, pesakit mungkin merasakan benjolan di dubur, gatal di sekitar dubur, sakit ketika duduk, sakit semasa buang air besar (BAB), dan pendarahan dari dubur semasa dan selepas buang air besar.

Berdasarkan lokasinya, terdapat dua jenis buasir, iaitu buasir dalaman dan luaran. Dalam buasir dalaman, pembengkakan urat berlaku di dubur dalaman. Pada peringkat awal, buasir jenis ini tidak menyebabkan gejala khas. Buasir dalaman biasanya tidak menyakitkan kerana kawasan ini tidak mempunyai saraf yang sakit.

Buasir dalaman biasanya dicirikan oleh gatal dan pendarahan semasa dan selepas buang air besar. Sekiranya berlanjutan, buasir dalaman boleh turun dan keluar dari saluran dubur, menyebabkan rasa sakit.

Manakala buasir luar berada di bawah kulit di sekitar dubur. Buasir luar akan menyebabkan kesakitan kerana bahagian bawah saluran dubur mempunyai banyak serat saraf yang menyakitkan. Selain itu, urat atau benjolan yang bengkak juga akan dapat dilihat dengan jelas, kerana berada di luar.

Keadaan Berbahaya yang Dipicu oleh Cerucuk

Penyakit buasir tidak boleh dipandang ringan dan tidak diendahkan. Sebabnya, terdapat beberapa bahaya yang boleh berlaku sekiranya keadaan ini dibiarkan,

  • Berdarah.
  • Trombosis (pembekuan darah) pada saluran darah yang bengkak.
  • Anemia atau kekurangan sel darah merah, terutama jika pendarahan berlangsung lama.
  • Buasir buasir. Keadaan ini berlaku apabila pembengkakan yang berlaku menyebabkan gangguan aliran oksigen ke buasir. Buasir yang dicekik boleh menjadi sangat menyakitkan, malah boleh menyebabkan tisu di sekitar dubur mati. Keadaan ini perlu segera diatasi dengan pembedahan.

Untuk mengelakkan bahaya buasir, anda disarankan untuk mengambil langkah pencegahan sedini mungkin. Bermula dengan pengambilan cairan yang mencukupi, makan makanan yang mengandung banyak serat, bersenam secara teratur, dan mengelakkan minum ubat.

Dan jangan lupa, jika anda merasakan aduan buasir, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.