Adakah Terdapat Vitamin yang Meningkatkan Selera?

Kekurangan atau kekurangan pengambilan vitamin dan mineral tertentu akan mengakibatkan hilangnya selera makan. Namun, adakah pengambilan vitamin dalam jumlah besar akan meningkatkan selera makan anda? Jawapannya tidak semestinya.

Banyak ubat atau makanan tambahan mengandungi vitamin tertentu dan dipercayai dapat meningkatkan selera makan. Walau bagaimanapun, kesan vitamin dalam merangsang selera makan masih terhad pada teori saintifik. Dengan kata lain, setakat ini, tidak ada kajian atau sumber yang menyatakan bahawa selera makan yang normal dapat ditingkatkan dengan memberi vitamin.

Inilah Cara Menambah Selera

Sekiranya anda ingin meningkatkan selera makan, anda tidak perlu terlalu bergantung pada vitamin yang meningkatkan selera makan. Terdapat beberapa cara lain untuk meningkatkan selera makan, termasuk:

 • Mengudiet bah bermula dari sekarang

  Adakah anda sering melangkau sarapan pagi? Mulai sekarang, elakkan tabiat buruk ini. Sebagai gantinya, cuba makan sarapan pagi anda dengan kerap. Kerana, sarapan sangat penting untuk mengatur metabolisme badan lagi setelah satu malam badan tidak mendapat pengambilan makanan. Berkat sarapan pagi, anda boleh lebih aktif sepanjang hari dan berpeluang meningkatkan selera makan pada waktu berikutnya. Pilih menu sarapan pagi yang sihat dan seimbang, seperti buah-buahan segar, yogurt, roti gandum, dan bijirin.

 • Pilih menu yang menarik

  Sekiranya anda tidak mempunyai selera makan, cubalah menjadikan makanan kelihatan lebih menarik. Makanan dengan warna segar mungkin dapat membangkitkan selera anda. Makanan dengan pelbagai warna, seperti brokoli, wortel, atau pasta yang diproses dengan sos tomato. Menambah rempah atau rempah memasak ke makanan juga dapat meningkatkan selera makan. Selain menarik, makanan ini juga kaya dengan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Anda juga boleh memilih makanan kegemaran anda untuk menambah selera makan.

 • Makan sedikit hanya, tetapi dengan kekerapan lebih kerap

  Makan sejumlah kecil makanan, tetapi dengan lebih kerap adalah cara yang baik untuk merangsang selera makan. Biasanya, seseorang yang kurang selera makan akan berasa kembung atau perutnya terlalu kenyang setelah makan. Untuk mengelakkan ini, makan 4-6 kali sehari dengan bahagian yang jauh lebih kecil daripada bahagian biasa.

 • Jangan minum terlalu banyak

  Elakkan minum terlalu banyak air sebelum selesai makan, terutamanya minuman seperti kopi, teh, dan jus. Anda memerlukan pemakanan, sedangkan minuman ini tidak terlalu padat nutrien. Oleh itu, pertama-tama memenuhi keperluan pemakanan anda dari makanan. Setelah selesai makan, kemudian minum.

 • Pilih makanan ringan yang sihat

  Sekiranya selera makan anda masih rendah, tidak perlu segera mencari vitamin yang meningkatkan selera makan. Dapatkan keadaan ini dengan makan makanan ringan. Perlu diingat bahawa anda masih harus memilih makanan ringan yang sihat untuk memenuhi keperluan pemakanan jika anda benar-benar tidak dapat makan makanan berat pada waktu makan utama. Alpukat, pisang, dan kacang boleh menjadi pilihan yang disarankan. Satu perkara lagi, makan makanan ringan tidak bermaksud menggantikan makanan utama. Oleh itu, elakkan makan makanan ringan sebelum waktu makan utama agar tidak merosakkan selera anda pada waktu itu.

 • Bersenam

  Melakukan senaman ringan dapat meningkatkan selera makan. Apabila terdapat kalori yang dibakar, maka tubuh akan bertindak balas dan meningkatkan keinginan untuk makan. Kesannya, anda akan berasa lapar setelah bersenam.

 • Makan bersama

  Bosan makan seorang diri kerana kesunyian? Ini boleh menjadi penyebab selera makan berkurang. Untuk itu, luangkan masa untuk bersama rakan, saudara, atau rakan sekerja sehingga anda dapat meluangkan masa bukan hanya untuk makan, tetapi juga untuk bersosial. Atau anda boleh mengajak orang lain untuk memasak dan makan bersama untuk mewujudkan suasana baru.

Pada dasarnya, kaedah di atas mudah dilakukan, jadi anda tidak perlu terlalu fokus mencari vitamin yang meningkatkan selera makan. Dengan menjalankan kaedah di atas, selera makan anda akan meningkat dan kesihatan anda akan terjaga.