7 Cara Mengatasi Kelumpuhan Tidur

Lumpuh tidur atau lebih dikenali oleh orang ramai dengan istilah ketindihan, sering dikaitkan dengan kehadiran roh atau perkara mistik. Sebenarnya, keadaan ini sebenarnya dapat dijelaskan secara perubatan dan dapat diatasi dengan beberapa kaedah mudah atau rawatan langsung oleh doktor.

Lumpuh tidur atau lumpuh adalah fenomena apabila seseorang tidak dapat bercakap dan bergerak ketika mereka ingin bangun. Keadaan ini sering membuat penderita panik dan takut kerana dalam keadaan sedar, badan kelihatan lumpuh dan biasanya berlangsung selama beberapa saat hingga beberapa minit.

Lumpuh tidur biasanya disertai dengan halusinasi yang boleh berlaku semasa tidurhalusinasi hipnagogikatau semasa anda bangun (halusinasi hipnopompik). Bentuk halusinasi yang dialami dapat bervariasi, mulai dari merasakan kehadiran seseorang, merasa tercekik, hingga merasa seperti badan melayang.

Keadaan lumpuh tidur Ia boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Punca utama lumpuh tidur belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang dipercayai dapat meningkatkan risiko seseorang mengalaminya lebih kerap lumpuh tidur, termasuk:

  • Insomnia
  • Narkolepsi
  • Gangguan kegelisahan
  • Gangguan bipolar
  • Gangguan tekanan pasca trauma (PTSD)
  • Serangan panik
  • Jadual tidur terganggu, seperti pekerja pergeseran atau jet lag

Cara mengatasi Lumpuh Tidur

Lumpuh tidur boleh menjadikan kualiti tidur seseorang dapat dikurangkan. Sekiranya anda sering mengalami fenomena ini, terdapat beberapa cara untuk mengatasi dan melegakannya lumpuh tidur yang boleh anda cuba, antara lain:

1. Pastikan anda cukup tidur

Kualiti tidur yang buruk boleh mencetuskan lumpuh tidur. Oleh itu, tidur yang mencukupi sangat digalakkan untuk meningkatkan kualiti tidur anda. Tidur 6-8 jam setiap malam dan terbiasa tidur malam dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.

2. Lakukan meditasi

Kaedah meregangkan otot dan pemikiran melalui meditasi dipercayai dapat membantu mengurangkan tekanan di dada, kekejangan otot, dan halusinasi ketika anda mengalami lumpuh tidur.

Meditasi juga berguna untuk mengawal pemikiran negatif yang berpotensi mengganggu kesihatan mental dan memburukkan lagi kualiti tidur anda.

3. Meningkatkan kedudukan tidur

Orang yang mengalami lumpuh tidur sering dilaporkan tidur dalam keadaan terlentang. Oleh itu, untuk mengurangkan risiko lumpuh tidur, tidur di sebelah atau perut anda dan elakkan tidur di punggung.

4. Mengurangkan tekanan

Tekanan secara amnya boleh menyebabkan gangguan tidur dan meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan tidur lumpuh tidur. Untuk mengurangkan tekanan, anda boleh melakukan pelbagai perkara, mulai dari mencuba relaksasi dengan menyalakan lilin aromaterapi atau mendengar muzik kegemaran anda sebelum tidur.

5. Kurangkan pengambilan minuman berkafein

Mengonsumsi sejumlah besar kafein boleh menyukarkan anda tidur dan merasa lebih cemas. Seperti yang dijelaskan sebelum ini, tekanan dan kegelisahan boleh menyebabkan seseorang lebih berisiko untuk berkembang lumpuh tidur.

Oleh itu, cuba hadkan atau hentikan pengambilan minuman berkafein sebelum tidur dan minum banyak air.

6. Elakkan mengambil minuman beralkohol

Pengambilan minuman beralkohol juga boleh memberi kesan negatif terhadap kualiti tidur. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang minum alkohol sebelum tidur dapat tidur nyenyak, tetapi bangun dengan mudah di tengah malam dan merasa sukar untuk tertidur.

Dengan mengelakkan pengambilan alkohol, anda dapat tidur yang berkualiti dan tentunya dapat mengurangkan risiko kejadiannya lumpuh tidur.

7. Buat bilik tidur yang selesa

Bilik tidur yang selesa akan mempengaruhi kualiti tidur anda. Perkara yang dapat dilakukan untuk membuat bilik tidur yang selesa adalah:

  • Gunakan tilam dan bantal yang selesa
  • Susun bilik tidur supaya cahaya dan suara seberapa banyak yang mungkin
  • Jauhkan dari peralatan elektronik, seperti televisyen dan telefon bimbit, sekurang-kurangnya 30 minit sebelum tidur

Walaupun punca sebenar tidak diketahui, lumpuh tidur atau pertindihan pastinya tidak berkaitan dengan perkara mistik atau kehadiran roh seperti yang ditakuti orang. Oleh itu, anda boleh menggunakan beberapa cara di atas untuk mengatasi atau mengurangkan serangan lumpuh tidur.

Sekiranya kaedah di atas masih tidak dapat menyelesaikan aduan lumpuh tidur yang sering anda alami, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk rawatan selanjutnya.