Ingin Langsing dengan Makanan Diet? Ayuh, cari di sini

Banyak diet yang menjanjikan penurunan berat badan. Satu daripadamiliknya adalahdiet air. Bolehkah diet ini berfungsi? menjadikan badan langsing dan bagaimana? Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Diet air atau puasa air mungkin kedengaran sederhana. Walau bagaimanapun, diet ini sebenarnya agak sukar dilakukan. Semasa menjalani diet air, anda tidak boleh mengambil makanan atau minuman selain air.

Semasa diet air, badan anda tidak mendapat pengambilan kalori, kerana air sama sekali tidak mengandungi kalori. Selepas beberapa waktu, anda akan menurunkan berat badan secara semula jadi. Namun, jika anda tidak berhati-hati, badan anda akan kekurangan nutrien.

Cara Selamat Melakukan Diet Air

Sebelum menjalani diet air, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda, kerana diet ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Sekiranya doktor telah memberi kebenaran, maka anda boleh menjalani diet air.

Walaupun begitu, agar tidak membahayakan kesihatan anda, ada hal-hal yang perlu Anda perhatikan ketika menjalani diet air, yaitu:

  • Sekiranya anda tidak pernah menjalani diet air, cubalah berlatih terlebih dahulu. Pada mulanya, kurangkan bahagian makanan sedikit demi sedikit selama 3-4 hari sebelum memulakan diet air.
  • Lakukan diet air hanya selama 1-3
  • Ketika menjalani diet air, anda disarankan untuk minum lebih banyak air, yaitu 2-3 liter sehari, kerana anda tidak mendapat pengambilan air dari makanan.
  • Elakkan menggunakan mesin berat atau memandu kereta, kerana diet air boleh membuat anda lemah atau pening.
  • Jangan bersenam semasa menjalani diet air.
  • Setelah diet air selesai, jangan segera makan sejumlah besar makanan. Mulailah makan bahagian kecil terlebih dahulu, kemudian tambah bahagian secara beransur-ansur selama 1-3 hari.

Kebaikan Diet Air

Diet air dipercayai dapat menurunkan berat badan. Namun, perlu diingat bahawa penurunan berat badan pada awal diet hanya disebabkan oleh pengurangan simpanan air dan karbohidrat pada otot (glikogen), bukan lemak. Pemecahan lemak biasanya hanya bermula pada hari kedua.

Selain menurunkan berat badan, diet jenis ini juga dipercayai:

  • Menurunkan tekanan darah.
  • Merangsang proses peremajaan badan.
  • Mengurangkan risiko terkena penyakit kronik, seperti penyakit jantung, diabetes, atau barah.
  • Kurangkan tekanan.

Walaupun diet air dapat menurunkan berat badan, diet jenis ini dapat menimbulkan bahaya kesehatan, seperti dehidrasi, kekurangan nutrisi, dan hipotensi. Di samping itu, diet air juga boleh membuat anda pening, sukar menumpukan perhatian, dan menjadi tergila-gila dengan makanan setelah diet ini selesai.

Oleh itu, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menjalani diet air atau diet apa pun untuk menurunkan berat badan. Doktor akan menilai sama ada keadaan kesihatan anda membenarkan diet. Di samping itu, doktor juga boleh mengesyorkan diet lain yang lebih selamat dan sesuai dengan keadaan badan anda.