Cara mengekspresikan susu ibu dengan tangan

Cara mengekspresikan susu ibu dengan tangan adalah teknik yang paling mudah dan semula jadi untuk mendapatkan susu ibu. Walau bagaimanapun, teknik khas diperlukan agar susu ibu anda dapat keluar dengan lancar semasa anda ingin mengepam susu ibu dengan tangan.

Pada masa ini, terdapat banyak jenis pam payudara dengan pelbagai model yang telah disesuaikan dengan keperluan ibu. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai pam payudara di rumah, anda masih boleh mengepam susu dengan tangan.

Selain itu, pam payudara juga dapat segera rosak dan tidak dapat digunakan. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara yang betul untuk mengeluarkan susu ibu dengan tangan.

Langkah Menyatakan Susu Payudara dengan Tangan

Sebelum mengeluarkan susu ibu, jangan lupa mencuci tangan dengan sabun dan air suam terlebih dahulu. Kemudian urut perlahan-lahan payudara dari bahagian atas payudara ke areola, yang merupakan bahagian berwarna gelap yang mengelilingi puting. Ini dilakukan untuk memudahkan aliran susu ibu.

Seterusnya, letakkan bekas bersih di bahagian bawah payudara sebagai tempat menyimpan susu. Ibu juga dinasihatkan agar sentiasa santai dan tenang agar susu keluar dengan lancar dan dalam jumlah yang banyak.

Setelah penyediaan selesai, anda boleh mula menyusu susu ibu dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Letakkan ibu jari anda di bahagian atas payudara dan jari yang lain di bahagian bawah payudara.
 • Picit payudara perlahan-lahan sehingga berkali-kali sehingga susu menetes dan mengalir dengan lancar.
 • Jangan memerah areola atau puting kerana ini akan menyakitkan.
 • Sekiranya susu tidak menetes atau alirannya perlahan, urut dan peras bahagian payudara.
 • Sekiranya aliran susu dari satu payudara dikurangkan atau dihentikan secara drastik, anda boleh mula mengeluarkan susu dari payudara yang lain.
 • Setelah ibu selesai mengeluarkan susu, segera masukkan susu ibu ke dalam plastik susu ibu khas dan simpan susu ibu ke dalam bekas peti sejuk beku. Agar anda tidak lupa, anda boleh melabelkan botol atau bekas susu ibu dan mencatat tarikh dan masa susu itu dinyatakan.

Siri susu ibu yang dinyatakan dengan tangan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 20-30 minit.

Kebaikan dan Keburukan Mengungkapkan Susu Payudara dengan Tangan

Cara mengekspresikan susu ibu dengan tangan ternyata mempunyai kelebihan dan kekurangan. sekarangSebelum anda membuat susu ibu secara berterusan dengan tangan, anda harus mengenal pasti dua perkara ini terlebih dahulu.

Berikut adalah beberapa kelebihan mengekspresikan susu ibu dengan tangan:

 • Semula jadi dan tidak bising.
 • Susu yang keluar dapat lebih banyak.
 • Tidak perlu mengeluarkan wang untuk membeli pam payudara.
 • Tidak perlu bersusah payah membawa peralatan atau pam payudara dan menukar bateri atau mencari bekalan elektrik.
 • Sangat mudah untuk dikesan jika ada perubahan atau kelainan pada payudara yang perlu segera diperiksa dan dirawat, seperti saluran susu yang tersumbat atau mastitis.
 • Membolehkan anda menolak susu dari bahagian payudara yang lain, jika salah satu saluran susu di payudara tersumbat.

Sebaliknya, kaedah mengekspresikan susu ibu dengan tangan juga mempunyai kekurangannya. Salah satu daripadanya sukar dilakukan, terutamanya jika anda menyusu untuk pertama kalinya atau tidak terbiasa mengekspresikan susu dengan tangan. Oleh itu, anda mesti sering mengamalkan kaedah ini agar dapat melakukannya dengan betul.

Bukan hanya itu, penyusuan susu ibu dengan tangan sering memerlukan masa lebih lama daripada menggunakan pam payudara. Oleh itu, ibu harus menghabiskan lebih banyak masa untuk mengekspresikan susu sepenuhnya.

Sekiranya anda masih keliru tentang cara mengekspresikan susu ibu dengan tangan atau mengalami kesukaran untuk mengeluarkan susu, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau perunding laktasi di hospital.