Fraktur Pinggul - Gejala, sebab dan rawatan

Fraktur pinggul Fraktur pinggul adalah keadaan apabila tulang di sendi pinggul retak atau patah. Keadaan ini sering berlaku kerana kesan keras di kawasan pinggul.

Pinggul adalah sendi yang menghubungkan tulang paha ke tulang pinggul. Sendi ini memainkan peranan penting dalam mengawal pergerakan tubuh manusia, seperti berjalan, duduk, atau hanya memusingkan badan.

Apabila tulang pinggul patah atau patah, fungsi kaki akan terganggu dan boleh menghalang aktiviti harian.

Sebenarnya, yang dimaksudkan dengan patah tulang pinggul adalah patah tulang paha atas. Keadaan ini adalah keadaan kecemasan yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Punca Patah Pinggul

Fraktur pinggul boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Keadaan ini sering berlaku kerana pukulan keras ke kawasan pinggul kerana terjatuh, kemalangan, atau kecederaan semasa bersukan.

Selain kecederaan teruk, patah pinggul akibat kecederaan ringan atau patah tulang pinggul spontan juga boleh berlaku. Seseorang akan lebih berisiko mengalami patah tulang pinggul, walaupun tidak ada kecederaan serius, jika mereka mempunyai faktor berikut:

1. Warga emas

Fraktur pinggul cenderung dialami oleh orang tua yang berumur 65 tahun ke atas. Orang tua akan mengalami penurunan kepadatan dan kekuatan tulang, menjadikan mereka rentan terhadap patah tulang.

Di samping itu, orang tua juga mengalami masalah penglihatan dan masalah keseimbangan, menjadikan mereka terdedah kepada kecederaan dan kecederaan yang boleh menyebabkan patah tulang pinggul.

2. Menghidap penyakit tertentu

Osteoporosis, barah, dan hipertiroidisme adalah contoh penyakit yang menyebabkan kepadatan tulang menurun, menjadikan tulang cenderung patah tulang. Selain itu, penyakit neurologi, seperti demensia atau penyakit Parkinson, juga boleh membuat seseorang lebih mudah jatuh dan patah pinggul.

3. Wanita

Penurunan kadar hormon estrogen dalam badan ketika memasuki menopaus menjadikan wanita kehilangan kepadatan tulang dengan lebih cepat. Keadaan ini menyebabkan wanita lebih cenderung kepada patah tulang pinggul berbanding lelaki.

4. Obesiti

Orang yang gemuk juga terdedah kepada patah tulang pinggul kerana tekanan dari berat badan di kawasan pinggul.

5. Kesan sampingan ubat

Beberapa ubat, seperti kortikosteroid, boleh menyebabkan tulang menjadi lemah jika digunakan untuk waktu yang lama. Di samping itu, ubat penenang, seperti benzodiazepin, boleh menyebabkan pening. Ini akan meningkatkan risiko jatuh lebih tinggi.

6. Gangguan pemakanan

Kekurangan pengambilan kalsium dan vitamin D dalam badan boleh meningkatkan risiko patah tulang pinggul. Ini kerana tubuh memerlukan dua nutrien ini untuk pembentukan tulang.

7. Jarang bersenam

Latihan yang kerap dapat membantu meningkatkan kekuatan otot dan tulang, jadi risiko kecederaan akan lebih rendah. Sebaliknya, orang yang jarang bersenam lebih berisiko mengalami patah tulang pinggul.

8. Rokok dan minuman beralkohol

Rokok dan minuman beralkohol dapat menghalang proses pembentukan dan pertumbuhan semula tulang, menyebabkan tulang menjadi rapuh dan mudah pecah.

Gejala Fraktur Pinggul

Sebilangan besar gejala patah tulang pinggul muncul selepas jatuh, tetapi juga boleh berlaku secara spontan. Gejala yang menunjukkan patah tulang pinggul adalah:

 • Kesakitan yang tidak dapat ditanggung di pinggul atau pangkal paha.
 • Tidak dapat berdiri atau berehat di kaki di pinggul yang cedera.
 • Ketidakupayaan untuk mengangkat, menggerakkan, atau memutarkan anggota badan.
 • Lebam dan bengkak di kawasan sekitar pinggul.
 • Kaki di pinggul yang cedera menjadi lebih pendek atau membengkok ke luar.

Bila hsemasa ke dokey

Segera hubungi doktor atau pegawai perubatan sekiranya anda jatuh dan merasakan simptom yang dinyatakan di atas. Usahakan tidak banyak bergerak dan pastikan badan anda dalam keadaan hangat, agar keadaan kecederaan pada tulang tidak bertambah buruk.

Sekiranya anda menderita penyakit yang berisiko menyebabkan patah tulang pinggul, berjumpa doktor dengan kerap untuk mendapatkan rawatan.

Sekiranya anda mengambil ubat yang meningkatkan risiko patah tulang pinggul dalam jangka masa panjang, bincangkan faedah dan risiko. Tanya doktor anda, adakah usaha yang perlu dilakukan untuk mencegah patah tulang.

Diagnosis Fraktur Pinggul

Doktor dapat mendiagnosis patah tulang pinggul dengan tanda dan gejala yang muncul, seperti lebam dan bengkak di sekitar pangkal paha, serta kedudukan atau bentuk pinggul yang tidak normal.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan dengan sinar-X untuk mendapatkan idea mengenai keadaan dan lokasi tulang yang patah.

Sekiranya sinar-X tidak dapat menunjukkan lokasi patah tulang, doktor akan melakukan ujian pencitraan lain, seperti imbasan MRI dan CT. Kedua-dua pemeriksaan ini bertujuan untuk memeriksa keadaan tulang pinggul dan tisu sekitarnya dengan lebih terperinci.

Rawatan Patah Pinggul

Sebilangan besar kes patah tulang pinggul dirawat dengan pembedahan dan dilakukan secepat mungkin. Kaedah pembedahan ditentukan berdasarkan jenis patah tulang yang berlaku, kemampuan pesakit untuk bergerak, keadaan tulang dan sendi, dan usia pesakit.

Terdapat beberapa kaedah operasi yang dapat dilakukan, yaitu:

Pemasangan pen (penetapan dalaman)

Dalam prosedur ini, doktor ortopedik atau doktor ortopedik yang pakar dalam pinggul dan lutut akan melekatkan alat khas untuk membetulkan struktur tulang dan merekatkan tulang yang patah kembali ke kedudukan semula. Operasi ini dilakukan sekiranya bahagian tulang pinggul yang patah tidak bergerak terlalu jauh.

Penggantian separa pinggul

Prosedur ini dilakukan untuk menghilangkan pangkal paha yang patah atau rosak dan menggantinya dengan tulang tiruan. Pembedahan jenis ini hanya dilakukan sekiranya patah tulang tidak teratur.

Penggantian pinggul penuh (tpenggantian pinggul total)

Dalam pembedahan penggantian pinggul, doktor akan memasang soket sendi dan tulang paha buatan untuk menggantikan bahagian yang rosak atau patah. Prosedur penggantian pinggul total dilakukan untuk merawat patah tulang pinggul pada pesakit yang juga mengalami artritis atau mengalami penurunan fungsi sendi kerana kecederaan sebelumnya.

Pemulihan Fraktur Pinggul

Selama tempoh pemulihan, pesakit akan menjalani fisioterapi untuk memulihkan fungsi dan kekuatan tulang, meningkatkan mobiliti, dan mempercepat tempoh penyembuhan. Jenis fisioterapi yang diberikan bergantung pada jenis pembedahan yang dilakukan sebelumnya, serta keadaan kesihatan dan mobiliti pesakit.

Doktor pemulihan perubatan juga akan membantu penderita untuk belajar menjalankan aktiviti harian, seperti mandi dan berpakaian, dengan keadaan pergerakan yang terhad. Pesakit mungkin disarankan untuk menggunakan kerusi roda atau tongkat untuk sementara waktu.

Selain prosedur pembedahan dan pemulihan, doktor juga akan memberikan ubat untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan risiko patah tulang pinggul di masa depan. Pada orang yang menderita osteoporosis, doktor akan menetapkan ubat bifosfonat untuk menguatkan tulang dan mengurangkan risiko patah tulang pinggul.

Komplikasi Fraktur Pinggul

Fraktur pinggul adalah kecederaan serius, terutama bagi orang tua. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, keadaan ini berpotensi menyebabkan gangguan aliran darah di sekitar paha. Kecederaan pada tulang pinggul juga boleh menyebabkan pelvis menjadi sempit.

Sekiranya aliran darah terganggu, tisu di kawasan paha dan pinggul akan mati dan reput, menyebabkan kesakitan yang berpanjangan. Keadaan ini dikenali sebagai nekrosis avaskular.

Fraktur pinggul juga boleh membuatkan seseorang tidak dapat bergerak. Sekiranya pergerakan terhalang untuk waktu yang lama, seseorang akan berisiko mengalami pembekuan darah (trombosis urat dalam dan emboli paru), jangkitan saluran kencing, dan pneumonia.

Pencegahan Fraktur Pinggul

Pencegahan utama patah tulang pinggul adalah sentiasa berhati-hati agar tidak jatuh, dan meningkatkan kekuatan tulang sejak awal. Langkah ini boleh dilakukan dengan:

 • Kekalkan pengambilan kalsium dan vitamin D. Kalsium boleh didapati dari susu, keju, dan yogurt. Sedangkan vitamin D dapat diperoleh dengan memakan ikan salmon, hati sapi, minyak ikan kod, dan udang.
 • Melakukan senaman secara berkala setiap hari, untuk meningkatkan kekuatan otot dan tulang, sehingga mengurangkan risiko jatuh.
 • Mengehadkan pengambilan alkohol, untuk mengurangkan risiko jatuh.
 • Berhenti merokok, kerana tembakau dapat mengurangkan kepadatan tulang.
 • Jauhkan rumah anda dari objek yang boleh menyebabkan anda jatuh atau tergelincir, seperti permaidani atau wayar elektrik.
 • Dapatkan nasihat doktor mengenai jenis ubat yang selamat diambil, untuk mengelakkan rasa mengantuk dan pening, dan mengurangkan risiko jatuh.
 • Lakukan pemeriksaan mata secara berkala, terutamanya jika anda menghidap diabetes atau penyakit mata.

Bagi anda yang telah memasuki usia lanjut (lebih dari 65 tahun), masalah penglihatan atau kesukaran berjalan boleh membuat anda lebih mudah jatuh. Gunakan tongkat semasa berjalan atau pakai pelindung pinggul untuk mengurangkan kesan kejatuhan.