Ingin memiliki wajah yang kurus, inilah caranya

Ingin memiliki wajah langsing dan kelihatan lebih menarik? Sekiranya demikian, maka anda tidak perlu risau, kerana ada banyak cara untuk mewujudkan keinginan anda untuk memiliki wajah langsing. Beberapa cara ini termasuk mengubah gaya rambut, mencuba tekniksolekan khas, sehingga prosedur operasi.

Trend dan standard kecantikan dari semasa ke semasa sentiasa berubah. Pada masa ini, anda boleh mengatakan bahawa salah satu standard kecantikan yang menjadi trend adalah wajah yang kurus. Bentuk wajah yang tipis diminati oleh banyak orang kerana dianggap memberi kesan bahawa badan kelihatan lebih cergas dan langsing.

Pelbagai Cara untuk Muka Tipis

Sekiranya anda ingin mencantikkan penampilan anda dengan menjadikan wajah anda lebih langsing atau kurus, cubalah cara berikut:

1. Menggunakan kosmetik atau solekan

Cara paling mudah untuk menjadikan wajah kelihatan kurus adalah dengan menggunakan alat solek atau alat solek solekan. Anda boleh menggunakan teknik kontur untuk membentuk wajah menjadi lebih kurus, menyerlahkan wajah semula jadi wajah, dan membentuk garis rahang dan hidung anda.

Untuk melakukan teknik solek ini, cuba ikuti panduan dari video di media sosial atau mengikuti kelas solekan.

2. Ubah gaya rambut

Mengubah gaya rambut atau gaya rambut juga dapat menjadikan wajah anda kelihatan lebih kurus. Walau bagaimanapun, penentuan gaya rambut harus disesuaikan dengan bentuk wajah, misalnya:

  • Untuk bentuk wajah yang bulat, disarankan agar anda memilih gaya rambut berlapis (lapisan) dan menjauhi rambut bob atau rambut yang dipangkas.
  • Untuk wajah persegi, disarankan untuk tidak memotong rambut sesingkat garis rahang.
  • Untuk wajah yang berbentuk hati, disarankan untuk memilih rambut pendek dan poni dengan lapisan di sekitar tulang pipi.

3. Lakukan senaman muka

Melakukan senaman wajah secara berkala adalah salah satu cara untuk mengencangkan otot wajah dan menjadikannya kelihatan lebih langsing. Untuk melakukan ini, anda boleh berdiri atau duduk di hadapan cermin dan mencuba latihan berikut:

  • Tiup pipi anda selama beberapa saat, kemudian tekan udara dari satu pipi ke yang lain selama beberapa saat.
  • Menahan senyuman sambil mengetap giginya selama beberapa saat.
  • Buka mulut anda dengan lebar dan ucapkan huruf "O" kemudian "E", cuba untuk tidak menunjukkan gigi ketika anda menyebut huruf itu. Ulangi selama 15 kali.

4. Kurangkan pengambilan garam

Pengambilan garam yang berlebihan dapat menjadikan tubuh mengekalkan lebih banyak cairan, sehingga membuat tubuh tampak sedikit kembung.Jika berlaku di pipi, maka pembengkakan akan membuat pipi kelihatan lebih montok.

Oleh itu, cubalah hadkan pengambilan garam agar wajah kelihatan lebih kurus dan langsing. Selain alasan kecantikan, mengehadkan pengambilan garam juga baik untuk mencegah tekanan darah tinggi.

5. Minum lebih banyak air

Minum air secukupnya dapat mengurangkan jumlah garam dalam badan dan mencegah dehidrasi. Ini difikirkan untuk mencegah penumpukan cecair dan pembengkakan pada wajah.

Selain itu, air minum juga dipercayai dapat membuatkan perut anda terasa kenyang lebih lama, sehingga membantu menurunkan berat badan. Oleh itu, wajah anda akan kelihatan lebih nipis.

6. Dapatkan tidur yang cukup

Kurang tidur boleh mengganggu metabolisme dan meningkatkan tahap hormon stres atau kortisol di dalam badan. Ini boleh mencetuskan peningkatan selera makan, yang mengakibatkan pengumpulan lemak di dalam badan dan wajah serta kenaikan berat badan.

Dengan cukup tidur sekurang-kurangnya lapan jam sehari, anda akan dapat mengawal berat badan dan selera makan anda dengan lebih baik, sehingga wajah anda akan kelihatan lebih kurus.

7. Mesoterapi

Kaedah ini dilakukan dengan menyuntik bahan kimia khas, seperti enzim, vitamin, atau ekstrak tumbuhan, untuk memusnahkan tisu lemak. Sekiranya dilakukan pada wajah, mesoterapi dapat mengurangkan ukuran pipi dan menjadikannya kelihatan lebih kurus.

Selain menjadikan wajah kelihatan kurus, mesoterapi juga berguna untuk menegangkan wajah, memutihkan kulit, dan menyamarkan kedutan atau garis di wajah, sehingga menjadikan wajah kelihatan awet muda.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba kaedah ini, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

8. Tbenang

Sekiranya anda ingin membentuk wajah yang kurus tanpa perlu mengeluarkan banyak wang dan tidak mahu bersusah payah melakukan pembedahan, ada pilihan lain yang boleh anda cuba, iaitu prosedur implan benang. Prosedur ini boleh dilakukan oleh doktor estetik dan pakar bedah plastik.

Prosedur ini hanya memerlukan anestesia tempatan dan lebih pantas daripada pembedahan. Hasilnya juga hampir sama dengan pembedahan plastik dalam menjadikan wajah lebih nipis dan menegangkan wajah, tetapi kesannya hanya bertahan sekitar 1-3 tahun.

9. Obersih

Sebelum pembedahan, pesakit akan diberi anestetik umum untuk menghilangkan rasa sakit dan tertidur semasa prosedur. Prosedur pembedahan untuk memperbaiki bentuk wajah atau menjadikan wajah lebih nipis dapat dilakukan dengan beberapa cara, termasuk:

Pembedahan sedot lemak

Liposuction boleh dilakukan di mana-mana bahagian badan, termasuk muka. Untuk membentuk wajah menjadi lebih kurus, pembedahan sedot lemak biasanya dilakukan di pipi, dagu, dan leher.

Prosedur ini dilakukan dengan membuat sayatan kecil di bawah kulit wajah, memasukkan tiub kecil, dan menghisap lemak melalui tiub.

Operasi pembuangan lemak bukal

Pembuangan lemak bukal adalah prosedur pembedahan plastik untuk membuang tisu lemak dari pipi. Kesannya, wajah akan kelihatan lebih kurus dan langsing. Biasanya operasi ini juga disertai dengan prosedur lain, seperti: mengangkat muka.

Sebelum menjalani pembedahan plastik untuk menjadikan wajah anda lebih kurus atau untuk alasan kecantikan yang lain, anda disarankan untuk mendapatkan maklumat selengkap mungkin, kerana setiap prosedur perubatan mempunyai faedah dan risikonya sendiri.

Sekiranya anda telah membuat pilihan, cari dan pilihlah pakar bedah plastik yang cekap dan berpengalaman.

Buat wajah langsing dengan mencuba gaya solekanGaya rambut, gaya rambut, dan penurunan berat badan memerlukan masa yang lama. Walau bagaimanapun, prosedur ini dianggap lebih selamat dan lebih murah daripada prosedur perubatan, seperti pembedahan plastik dan implan benang.

Sekiranya anda ingin memiliki wajah langsing melalui prosedur apa pun, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar bedah plastik terlebih dahulu, untuk menentukan sama ada anda sesuai untuk menjalani prosedur tersebut.