Susu ibu tidak keluar, tidak perlu risau

Ibu, jangan risau jika susu tidak keluar sejurus selepas melahirkan, okey? Keadaan ini kerap berlaku dan biasanya bukan sesuatu yang berbahaya. Untuk mengatasinya, anda boleh meminta nasihat doktor dan menggunakan beberapa cara untuk memudahkan pengeluaran susu.

Susu ibu (susu ibu) adalah sumber pemakanan utama yang mempunyai pelbagai faedah untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Oleh itu, disarankan agar anda memberi susu ibu si kecil sekurang-kurangnya sehingga dia berumur 6 bulan (penyusuan susu ibu eksklusif).

Malangnya, penyusuan susu ibu tidak selalu lancar atau senang dilakukan. Kadang-kadang, ada keadaan tertentu yang boleh menghalang proses penyusuan. Salah satunya ialah susu ibu tidak keluar sebaik sahaja melahirkan.

Proses pembentukan susu ibu

Selepas melahirkan, tubuh ibu akan menghasilkan hormon prolaktin yang berfungsi menghasilkan susu ibu. Dalam beberapa hari pertama selepas melahirkan, badan anda akan menghasilkan kolostrum, susu pertama yang berwarna kekuningan dan mempunyai tekstur berair.

Kolostrum sebenarnya telah dihasilkan oleh badan sejak akhir kehamilan. Biasanya diakui oleh keluarnya cecair dari payudara secara tidak sengaja.

Kolostrum mengandungi bahan imun atau antibodi yang sangat baik untuk melindungi tubuh bayi dari bakteria dan virus yang menyebabkan penyakit. Oleh kerana alirannya lambat atau tidak banyak mengeluarkan susu ibu pada umumnya, kolostrum juga berfungsi untuk membantu si kecil anda belajar menyusu.

Nah, selama 3-4 hari selepas kolostrum keluar, payudara biasanya akan terasa lebih kencang. Ini adalah tanda bahawa kolostrum telah berubah menjadi susu ibu dan bekalan susu biasanya mulai meningkat pada masa ini.

Beberapa Punca Susu Payudara Tidak Datang

Sebilangan wanita hamil mungkin mengalami keadaan bahawa susu ibu tidak keluar. Ini boleh disebabkan oleh gangguan dalam pengeluaran hormon prolaktin yang berfungsi untuk merangsang pembentukan susu ibu. Inilah yang menjadikan susu tidak keluar pada waktu yang sepatutnya.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan susu ibu tidak keluar sejurus selepas melahirkan:

 • Tekanan atau keletihan setelah melahirkan, misalnya kerana kemurungan selepas bersalin, persalinan yang berpanjangan, atau pembedahan caesar kecemasan
 • Keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, gangguan tiroid, anemia, dan plasenta tertahan
 • Pendarahan selepas bersalin yang menyebabkan sindrom Sheehan
 • Kesan sampingan ubat-ubatan, termasuk ubat-ubatan herba tertentu
 • Cara penyusuan yang salah, contohnya, ikatan bayi tidak betul pada puting ibu
 • Tabiat merokok atau minum alkohol

Susu tidak keluar atau mengambil masa lebih lama untuk keluar biasanya tidak menjadi keadaan serius yang perlu dibimbangkan.

Namun, jika susu ibu anda tidak keluar setelah beberapa minggu atau menyebabkan masalah dengan kesihatan bayi anda, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik atau perunding penyusuan.

Cara-cara Menyelaraskan Susu Payudara

Sebagai tambahan kepada pengendalian dan nasihat doktor, anda boleh mencuba beberapa usaha untuk meningkatkan dan mempermudah penyusuan berikut:

 • Penyusuan susu ibu sebaik sahaja bayi dilahirkan (permulaan penyusuan awal).
 • Beri makan bayi anda setiap 2-3 jam untuk beberapa minggu pertama, kerana ini dapat merangsang badan untuk menghasilkan lebih banyak susu.
 • Pastikan mulut bayi anda betul-betul melekat pada payudara.
 • Pastikan anak anda tidak hanya menyusu dari satu payudara.
 • Elakkan merokok dan minum minuman beralkohol.
 • Elakkan memberi bayi anda pacu untuk sekurang-kurangnya 3-4 minggu selepas dia dilahirkan.
 • Cukup rehat dan kurangkan tekanan.
 • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi dan mencegah penurunan pengeluaran susu.
 • Makan makanan berkhasiat.
 • Urut perlahan-lahan payudara dengan gerakan ke depan dari dada ke arah puting susu, kerana ini akan meningkatkan jumlah susu.

Susu ibu kadang-kadang boleh keluar lebih lama daripada orang pada umumnya. Ini adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika anda masih bimbang susu anda tidak keluar sebaik sahaja bersalin, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor atau perunding penyusuan.