Rawatan Dermatitis Atopik dan Cara Mengawal Gejalanya

Dermatitis atopik atau biasa disebut ekzema adalah bentuk keradangan kulit yang ditandai dengan gatal-gatal dan ruam yang datang dan pergi dan mengeringkan kulit. Tidak ada penawar untuk keadaan ini, tetapi rawatan yang tepat dapat membantu mengawal dan meredakan gejala.

Dermatitis atopik lebih kerap berlaku pada orang yang mempunyai sejarah keluarga penyakit ini. Penyakit ini juga lebih rentan muncul pada orang yang menderita alergi, seperti alergi protein, dan asma. Dermatitis atopik biasanya pertama kali muncul pada usia kurang dari lima tahun.

Setiap pesakit mungkin mengalami gejala yang berbeza. Pada kanak-kanak, gejala dermatitis atopik boleh merangkumi kulit bersisik, merah, dan berkerak di pipi, kulit kepala, tangan, atau kaki.

Walaupun pada kanak-kanak berusia lebih dari 5 tahun hingga dewasa, gejala yang sering muncul adalah ruam merah dan gatal-gatal yang teruk di lipatan lutut, siku, belakang leher, pergelangan tangan dan kaki, ke pangkal paha dan punggung.

Sebagai tambahan kepada gejala ini, terdapat beberapa gejala lain yang dapat dialami oleh penderita eksim atopik, yaitu:

 • Ruam yang melepuh dan mengeluarkan cecair.
 • Kulit di sekitar mata dan kawasan dengan dermatitis atopik menjadi lebih gelap.
 • Kulit kering dan bersisik.
 • Kulit di pergelangan tangan dan / atau kawasan di bawah mata menebal dan mengerut.
 • Kulit retak, mengelupas, hingga berdarah.
 • Kesukaran tidur kerana gatal.

Kerana boleh menyebabkan gatal yang teruk, orang dengan dermatitis atopik cenderung menggaru kulit mereka apabila gejala penyakit ini berulang. Ini boleh menyebabkan luka dan jangkitan pada kulit.

Rawatan Gejala Dermatitis Atopik di Rumah

Beberapa langkah mudah yang boleh dilakukan di rumah untuk menangani berulang gejala dermatitis atopik adalah:

1. Menggunakan sabun mandi yang betul

Gunakan sabun yang mengandungi pelembap, dan elakkan menggunakan sabun yang mengandungi pewarna dan wangian kerana boleh merengsakan kulit. Elakkan juga menggunakan sabun antiseptik kerana boleh menyebabkan kulit menjadi kering dan gatal.

2. Kompres kulit dengan kompres suam

Apabila gejala berulang, tekan kawasan yang mempunyai dermatitis atopik dengan tuala atau kain lembut yang telah direndam dalam air suam. Selain memampatkan kulit dengan kompres hangat, anda juga boleh mandi air hangat untuk menghilangkan rasa gatal.

3. Memakai pakaian yang menyerap peluh

Salah satu pencetus gatal dan ruam pada orang dengan dermatitis atopik adalah kulit lembap kerana memakai pakaian yang tidak menyerap peluh. Oleh itu, orang yang menderita dermatitis atopik disarankan untuk memakai pakaian yang terbuat dari lembut, sejuk, dan dapat menyerap peluh, seperti kapas.

4. Gunakan pelembap khas

Untuk mengatasi gejala dermatitis atopik, umumnya diperlukan ubat dari doktor yang berfungsi untuk mengurangkan keradangan dan melegakan gatal. Rawatan dermatitis atopik berbeza-beza, bergantung pada keparahan gejala.

Selain memberi ubat, doktor biasanya juga akan menasihati pesakit untuk menggunakan pelembap khas. Pilih produk pelembap yang mengandungi bahan aktif berikut:

 • Gliserin
 • Alpha hydroxy acid (AHA)
 • Asid hyaluronik
 • Lanolin
 • Petrolatum atau petroleum
 • Asid stearik
 • Bahan semula jadi, seperti minyak zaitun dan mentega shea

Bahan-bahan ini dapat menjaga kelembapan kulit dan memperbaiki kulit yang rosak, sehingga kulit dengan dermatitis atopik tidak kering dan gatal.

Terdapat juga produk pelembap dengan sifat anti-radang yang baik untuk merawat gejala dermatitis atopik, seperti: asid glycyrrhetinic, palmitoylethanolamine, telmesteine, ekstrak anggur, niacinamide atau vitamin B3, dan asid karboksilik pirolidon digabungkan dengan mentega shea dan asid hyaluronik.

Gunakan produk pelembap mengikut cadangan doktor atau arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan. Secara amnya, pelembap perlu digunakan dua kali sehari untuk mengeringkan kulit yang meradang disebabkan oleh dermatitis atopik.

Mengawal Kambuhan Dermatitis Atopik Dengan Mudah

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah dermatitis atopik berulang:

 • Ketahui apa yang mencetuskan dermatitis atopik dan cuba mengelakkannya. Beberapa perkara yang boleh mencetuskan dan memperburuk keadaan ini adalah habuk, pencemaran, asap rokok, udara sejuk dan kering, sabun atau produk pencuci, peluh berlebihan, tekanan, dan makanan tertentu, seperti susu atau telur.
 • Mandi dua kali sehari dengan air suam. Dianjurkan untuk tidak mandi lama, cukup 5-10 minit sahaja. Ini kerana mandi berpanjangan dapat mengeringkan kulit.
 • Gunakan tuala lembut untuk mengeringkan badan selepas mandi. Cuba jangan menggosok tuala ke kulit anda. Cukup tepuk tuala dengan lembut pada kulit anda, terutama pada kawasan yang terkena dermatitis atopik.
 • Sapukan pelembap ke seluruh badan selepas setiap mandi, sebelum tidur, ketika berada di bilik berhawa dingin untuk waktu yang lama, atau seperti yang disyorkan oleh doktor.

Dermatitis atopik boleh muncul dan berulang setiap saat. Keterukan juga boleh berbeza-beza. Dengan mengetahui pencetus dan cara merawat kulit dengan betul, diharapkan kambuhan dan keparahan penyakit ini dapat dikurangkan.

Kesabaran dan kesabaran yang lebih tinggi diperlukan dalam menangani dermatitis atopik, terutama semasa kambuh. Semakin tertekan dan tercalar, semakin teruk keadaan ini.

Segera berjumpa doktor sekiranya simptom berlanjutan walaupun terdapat semua rawatan di rumah. Terutama jika gejala dermatitis atopik mengganggu tidur dan aktiviti harian, atau nanah muncul di kawasan kulit yang bermasalah, disertai demam.