Kenali Keselamatan dan Risiko Menusuk Kesihatan

Piercing kebanyakan dilakukan untuk mencantikkan penampilan. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum anda memutuskan untuk melakukan tindik. Kerana jika dilakukan dengan cuai, menindik sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Menindik atau menindik adalah kaedah membuat lubang kecil di bahagian badan tertentu dengan memasukkan jarum. Kelak, lubang itu akan menjadi tempat meletakkan perhiasan.

Bahagian badan yang biasanya dicucuk adalah telinga. Namun, sebilangan orang juga sering melakukan tindik pada bahagian badan yang lain, seperti hidung, bibir, lidah, puting, dan juga kawasan kemaluan.

Menindik sebenarnya adalah tindakan yang selamat untuk dilakukan. Namun, jika tindikan dilakukan dengan peralatan yang tidak steril, Anda berisiko dijangkiti penyakit berjangkit, seperti tetanus, HIV, serta hepatitis B dan hepatitis C.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menindik

Sebelum anda memutuskan untuk melakukan tindik, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk tetap aman dan menghindari masalah kesihatan yang dapat terjadi, yaitu:

 • Pastikan anda mendapat vaksin terlebih dahulu, terutamanya vaksin tetanus dan hepatitis B.
 • Pilih tindik yang bersih dan mempunyai prosedur keselamatan untuk pelanggan. Anda dapat mengetahui dari kebersihan peralatan menindik yang digunakan dan jarum yang masih tertutup. Di samping itu, menindik yang baik biasanya mempunyai alat sterilisasi mesin penindik atau autoklaf (autoklaf).
 • Bersihkan kawasan badan yang akan dicucuk oleh jarum sebelum melakukan tindikan. Sebaiknya gunakan sabun antiseptik.
 • Pastikan jarum untuk menusuk bukan jarum terpakai. Jarum yang digunakan mestilah baru, masih ditutup, steril, dan sangat tajam.
 • Pastikan orang yang mencucuk itu telah mencuci tangan dan memakai sarung tangan sekali pakai sebelum melakukannya.
 • Pastikan anda tidak alah pada perhiasan, contohnya alergi terhadap bahan logam atau logam.
 • Pilih perhiasan yang diperbuat daripada bahan tidak beracun, seperti emas tulen, titanium, niobium, atau sejenis keluli dengan kualiti yang sama dengan alat pembedahan (keluli tahan karat pembedahan).
 • Perhiasan yang akan digunakan dalam lubang menusuk juga mesti disterilkan terlebih dahulu.
 • Jarum tindik terpakai mesti diletakkan di dalam bekas khas, kemudian dibuang di tempat khas.
 • Setelah dicucuk, bersihkan perhiasan dan menusuk lubang dengan kerap.
 • Basuh tangan anda sebelum menyentuh tindikan.
 • Sekiranya anda membuat tindikan di mulut, gunakan ubat kumur antibakteria bebas alkohol selepas setiap kali makan.

Pelbagai Syarat yang Tidak Membolehkan Menindik

Adakah anda tahu bahawa tidak semua orang boleh dicucuk? Berikut adalah beberapa syarat yang tidak disyorkan untuk dicucuk:

 • Mengalami masalah dengan sistem imun dan gangguan pendarahan
 • Menjalani kehamilan
 • Menghidap diabetes
 • Mengambil kortikosteroid dan pengencer darah
 • Mempunyai alahan

Selain itu, orang yang mengalami masalah jantung juga disarankan agar tidak menusuk, kerana dapat meningkatkan risiko jangkitan jantung. Orang yang ingin menusuk di kawasan mulut mesti mempunyai gigi dan gusi yang sihat.

Anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk menusuk.

Kenali Pelbagai Risiko Menindik

Sebilangan besar tindikan cuping telinga tidak menjadi masalah. Pada mulanya, kawasan menindik akan membengkak sedikit dan keluar dengan sedikit cairan atau darah yang akan sembuh dengan sendirinya.

Sementara itu, tindikan tulang rawan telinga biasanya memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh dan lebih sukar dibersihkan. Walau bagaimanapun, menusuk mana-mana bahagian badan sebenarnya menimbulkan bahaya berikut:

1. Jangkitan

Penggunaan jarum suntikan yang tidak disterilkan dapat meningkatkan risiko jangkitan bakteria dan virus, seperti tetanus, hepatitis B dan hepatitis C, serta HIV.

Pada wanita, jika menindik dilakukan di kawasan puting susu, ada risiko kerusakan pada tisu payudara dan kesan pada kemampuan terhad untuk menyusui.

Sekiranya jangkitan berlaku di lidah, mulut, atau bibir yang menusuk, ini akan menyukarkan penghidapnya untuk bernafas, mengunyah, menelan, dan bercakap.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan boleh berkembang menjadi masalah yang serius dan mengancam nyawa jika merebak ke seluruh badan. Keadaan ini dikenali sebagai sepsis.

Gejala sepsis termasuk demam, keputihan atau nanah berbau busuk dari lubang tindik (abses), bengkak dan kemerahan di kawasan menindik, dan sakit pada sentuhan. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala ini.

Jangkitan kecil biasanya dapat diatasi dengan memampatkan kawasan yang meradang menggunakan air suam dengan sedikit garam laut atau secara langsung menggunakan salap antibiotik.

2. Luka

Kedua-dua lelaki dan wanita berisiko mengalami kecederaan jika menindik dilakukan di kawasan kemaluan. Selain itu, tindikan di kawasan genital juga boleh merosakkan kondom semasa hubungan seksual, meningkatkan risiko kehamilan dan penyakit kelamin.

Perhiasan yang diletakkan di pusar juga boleh menyebabkan kecederaan atau kerengsaan kerana mudah terkena pakaian atau cadar. Sekiranya itu berlaku, proses pemulihan boleh memakan masa yang lama. Tisu parut juga boleh berlaku akibat terkoyaknya kulit di kawasan menindik.

3. Risiko lain

Menindik boleh menyebabkan kerosakan saraf dan saluran darah dan pendarahan. Anda juga boleh mengalami reaksi kulit alergi terhadap perhiasan yang digunakan.

Selain itu, masalah gusi dan keretakan gigi juga boleh berlaku pada mereka yang tertusuk di mulut atau bibir. Sebenarnya, tindikan di kawasan mulut yang longgar juga berisiko ditelan.

Piercing dapat berubah menjadi bencana jika Anda tidak mengikuti peraturan keselamatan dan kesihatan mereka. Sekiranya anda mengalami jangkitan, luka, atau gejala lain setelah anda menindik, jangan abaikan dan berjumpa doktor dengan segera agar rawatan yang sesuai dapat dilakukan.