Inilah cara doktor ENT membersihkan telinga

Ramai orang mempunyai kebiasaan membersihkan telinga mereka sendiri. Mereka enggan mengunjungi doktor ENT hanya kerana masalahnya dipertimbangkan remeh. Walaupun, sebarang pembersihan telinga boleh membahayakan. Ketahui sebabnya agar kesihatan telinga anda terjaga.

Doktor THT tidak hanya dikunjungi apabila anda mempunyai masalah dengan telinga, hidung atau tekak anda. Anda juga boleh melakukan rawatan seperti menjaga kebersihan dan kesihatan telinga di doktor THT. Doktor boleh mengambil langkah yang sesuai untuk kebersihan dan kesihatan telinga anda.

Risiko Membersihkan Telinga Anda

Membersihkan telinga anda sendiri boleh membawa beberapa risiko. Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda tidak boleh menjaga telinga anda dengan bersih:

 • Ckecederaan serius dalam telinga

  Beberapa orang memilih untuk membersihkan telinga mereka lilin telinga. Walaupun Penggunaan lilin telinga untuk membersihkan telinga, boleh menyebabkan kecederaan. Menggunakan objek lain, seperti hujung penutup pen, klip kertas, atau hujung kuku anda, juga boleh menyebabkan kecederaan pada telinga.

 • Kkotoran menumpuk dalam telinga

  Bersihkan telinga dengan menggunakan Putik kapas juga mempunyai risiko. Walaupun sebilangan kotoran dapat dibuang, sebilangan kotoran sebenarnya dapat lebih dalam. Ini menyebabkan kotoran terkumpul di telinga dan boleh mengganggu pendengaran. Lebih berbahaya lagi jika hujung kapas dibiarkan di telinga.

Bagaimana Doktor ENT Membersihkan Telinga

Untuk membersihkan telinga dengan selamat, anda mesti berjumpa doktor ENT secara langsung. Terdapat beberapa cara membersihkan telinga yang boleh dilakukan oleh doktor ENT. Bermula dari penggunaan sudu cerumen, forceps (sejenis penjepit), hingga menggunakan alat penyedut khas (menghisap).

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh doktor THT untuk menjaga kebersihan dan kesihatan telinga anda:

 • Pengairan telinga

  Pengairan telinga adalah kaedah berkesan membersihkan telinga. Doktor ENT menggunakan air atau larutan garam yang disembur ke telinga. Dengan teknik yang betul, teknik ini akan membantu menghilangkan lilin dari dalam telinga.

 • Pengambilan mikro

  Kaedah lain untuk membersihkan telinga yang boleh dilakukan oleh doktor ENT adalah kaedahnya sedutan mikro. Sama dengan pengairan telinga, sedutan mikro juga tidak menyakitkan. Untuk melakukan kaedah ini, doktor akan menggunakan alat khas yang dapat mengeluarkan kotoran telinga.

Walaupun lebih baik daripada membersihkan telinga anda sendiri, tidak semua prosedur di atas sesuai untuk semua orang. Oleh itu, biasanya doktor ENT akan melihat keadaan telinga anda terlebih dahulu sebelum menentukan kaedah pembersihan telinga mana yang sesuai untuk membersihkan telinga anda.

Membersihkan telinga anda sendiri masih agak selamat sekiranya anda membersihkan bahagian luar sahaja. Namun, jika anda ingin membersihkan kotoran di bahagian telinga yang lebih dalam, disarankan untuk mengunjungi doktor ENT, kerana saluran telinga dan gendang telinga adalah bahagian yang sangat sensitif.