Berhati-hati dengan Punca Darah Tinggi

Punca sebenar tekanan darah tinggi masih belum diketahui dengan jelas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang diketahui dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami tekanan darah tinggi. Faktor-faktor ini termasuk keturunan, gaya hidup yang tidak sihat, kebiasaan memakan makanan masin dan berlemak, merokok, kesan sampingan ubat-ubatan, atau penyakit tertentu.

Tekanan darah tinggi adalah keadaan di mana tekanan darah 130/80 mmHg atau lebih. Keadaan ini juga dikenali sebagai hipertensi. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, hipertensi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, gangguan buah pinggang, dan kebutaan.

Jenis Tekanan Darah Tinggi

Berdasarkan jenisnya, tekanan darah tinggi dapat dibahagikan kepada dua, yaitu:

Tekanan darah tinggi primer

Ini adalah jenis tekanan darah tinggi yang paling biasa. Hampir 90% kes tekanan darah tinggi pada orang dewasa tergolong dalam jenis ini.

Hipertensi primer cenderung memakan masa bertahun-tahun untuk berkembang. Bagaimanapun, penyebabnya masih belum dapat dipastikan. Namun, ia dianggap berkaitan dengan faktor genetik (keturunan), gaya hidup, dan pola makan yang tidak sihat.

Tekanan darah tinggi sekunder

Ini adalah jenis tekanan darah tinggi yang jarang berlaku. Penyebab tekanan darah tinggi sekunder yang berkaitan dengan kehadiran penyakit lain, seperti:

 • Penyakit buah pinggang
 • Diabetes
 • Gangguan hormon, seperti pada gangguan tiroid
 • Apnea tidur (masalah pernafasan yang berlaku semasa tidur)
 • Penyakit jantung kongenital
 • Obesiti
 • Barah otak
 • Tumor kelenjar adrenal

Mengambil ubat-ubatan tertentu juga boleh menjadi penyebab sekunder tekanan darah tinggi. Dadah yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi termasuk:

 • Pil perancang keluarga.
 • Ubat selsema dan batuk, seperti dekongestan.
 • Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID).
 • Ubat herba yang mengandungi licorice atau minuman keras.
 • Dadah haram, seperti kokain dan amfetamin.

Punca Darah Tinggi ssecara umum

Dalam banyak kes, penyebab tekanan darah tinggi tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, menurut pakar, gabungan faktor berikut dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengalami tekanan darah tinggi:

1. Keturunan

Seseorang menjadi lebih mudah terkena tekanan darah tinggi jika dia mempunyai ibu bapa atau saudara-mara yang menderita tekanan darah tinggi. Ini dianggap berkaitan dengan faktor genetik.

2. Umur

Dengan bertambahnya usia, organ dan saluran darah di dalam badan akan mengalami perubahan, termasuk ginjal dan saluran darah. Perubahan pada buah pinggang akan mengurangkan fungsinya, sehingga mengganggu keseimbangan garam dan cecair di dalam badan. Sementara perubahan saluran darah kerana penuaan menyebabkan dinding saluran darah menjadi kaku.

Kedua-dua perkara ini menyebabkan tekanan darah dalam badan meningkat. Itulah sebabnya, orang yang berumur lebih dari 35 tahun dikatakan lebih berisiko terkena tekanan darah tinggi.

3. Corak pemakanan yang tidak sihat

Punca tekanan darah tinggi juga berkaitan dengan faktor makanan yang tidak sihat. Terlalu kerap makan makanan yang masin dan berlemak (tinggi kolesterol) atau kekurangan kalium dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami tekanan darah tinggi.

4. Obesiti

Berat badan berlebihan atau gemuk boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi. Semakin gemuk seseorang, semakin banyak darah yang diperlukan untuk membekalkan oksigen dan nutrien ke seluruh badan. sekarangApabila jumlah darah meningkat, begitu juga tekanan pada saluran darah anda.

5. Jarang bersenam

Orang yang jarang bersenam cenderung mempunyai degupan jantung yang lebih tinggi dan terdedah kepada kegemukan. Ini dapat membuat jantung harus bekerja lebih keras, sehingga meningkatkan risiko hipertensi.

6. Kebiasaan merokok dan minum alkohol

Ini berlaku untuk perokok aktif dan perokok pasif. Harap diperhatikan, bahan kimia dalam tembakau boleh menyebabkan penyempitan saluran darah, sehingga meningkatkan tekanan pada saluran darah dan jantung.

Begitu juga dengan pengambilan minuman beralkohol terlalu kerap. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang minum alkohol secara berlebihan (lebih dari 7 kali seminggu) lebih cenderung mengalami hipertensi. Ini dianggap berkaitan dengan bahaya alkohol, termasuk anggur, yang dapat membuat dinding saluran darah menjadi lebih keras dan kaku, sehingga jantung harus mengepam darah dengan lebih kuat.

7. Tekanan

Tekanan, kegelisahan yang kerap, dan kurang tidur adalah beberapa faktor risiko yang sering menyumbang kepada kemunculan tekanan darah tinggi. Ini dianggap berkaitan dengan peningkatan hormon stres, seperti kortisol dan adrenalin, ketika seseorang mengalami tekanan yang berpanjangan.

Memandangkan tekanan darah tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit lain, seperti penyakit jantung dan strok, mengenali dan menghindari faktor risiko hipertensi dapat menjadi langkah yang baik untuk mencegah keadaan ini.

Beberapa faktor risiko, seperti keturunan, tidak dapat dicegah. Namun, dengan terus menjalani gaya hidup yang sihat, risiko tekanan darah tinggi dapat ditekan dan tekanan darah tinggi dapat dikendalikan dengan lebih mudah.