Bagaimana Memilih Pakar Sakit Puan yang Betul?

Umumnya, wanita hanya berjumpa pakar sakit puan ketika mereka berkahwin atau semasa mengandung. Walaupun pakar obstetrik tidak hanya berperanan dalam menangani kelahiran anak, tetapi juga juga kesihatan keseluruhan organ pembiakan wanita.

Pakar perbidanan adalah doktor yang mengkaji kesihatan sistem pembiakan wanita. Doktor yang sering juga disebut sebagai pakar obstetrik dan ginekologi atau disingkat sebagai 'obgins' adalah yang berperanan utamanya untuk membantu memeriksa wanita hamil, membantu melahirkan anak, dan merawat setelah melahirkan. Walaupun sebenarnya pelbagai keadaan dan penyakit yang mempengaruhi sistem pembiakan wanita juga dapat dirawat oleh pakar sakit puan.

Pelbagai Tugas dan Fungsi Ahli Obstetrik

SpOG adalah gelaran yang dipegang oleh pakar obstetrik, yang bermaksud Pakar Obstetrik & Ginekologi (Obstetrik dan Ginekologi). Anda boleh memeriksa kesihatan sistem pembiakan dan rahim, baik di SpOG dan SpOG (K). Di Indonesia, organisasi yang terdiri dari pakar obstetrik disebut Persatuan Obstetrik dan Ginekologi Indonesia (POGI).

Apakah perbezaan antara obstetrik (obstetrik) dan ginekologi (ginekologi)? Obstetrik (perbidanan) menangani pelbagai perkara yang berkaitan dengan merancang kehamilan, kehamilan dan melahirkan anak, termasuk menangani komplikasi. Sementara ginekologi adalah rawatan organ pembiakan wanita seperti faraj, rahim, tuba fallopi, ovari, dan serviks. Pakar perbidanan juga merawat gangguan lain seperti kesuburan, payudara, menopaus, keguguran berulang dan penggunaan kontraseptif.

Peranan pakar obstetrik adalah untuk membantu pesakit menjaga kesihatan dan mengesan gangguan di sekitar organ pembiakan, melakukan operasi pada organ pelvis, merawat penyakit organ pembiakan, mulai dari jangkitan hingga barah, seperti barah serviks. Secara amnya, doktor SpOG di seluruh dunia menangani masalah obstetrik dan ginekologi. Walau bagaimanapun, terdapat juga doktor yang memilih untuk memberi tumpuan dan meneroka lebih jauh satu bidang semasa mereka menjalani latihan.

Panduan Memilih Pakar Sakit Puan

Membincangkan dan memeriksa sistem pembiakan boleh menjadi sesuatu yang membuat sebilangan orang merasa tidak selesa dan takut. Inilah sebabnya mengapa berjumpa pakar sakit puan boleh menjadi momen yang membuat orang merasa gementar atau malu. Manakala di luar kehamilan, pemeriksaan organ pembiakan secara berkala perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan sistem pembiakan.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi panduan untuk memilih pakar sakit puan:

 • Mencari rujukan

Sudah tentu anda tidak mahu sesiapa sahaja menyentuh bahagian paling peribadi di badan anda. Oleh itu, carilah doktor yang boleh anda percayai dengan meminta ahli keluarga, rakan, atau doktor am anda. Sebilangan wanita mungkin merasa lebih selesa diperiksa oleh doktor wanita daripada lelaki. Sebilangan pesakit juga hanya dapat merasa sesuai dengan watak doktor tertentu. Anda juga boleh mendapatkan cadangan nama doktor dari pelbagai kumpulan kesihatan dalam talian.

 • Sejarah perubatan anda

Sekiranya anda mempunyai penyakit kronik seperti masalah jantung, tekanan darah tinggi, diabetes atau komplikasi lain yang memerlukan rawatan khas, maka anda harus mendapatkan doktor yang berpengalaman dalam merawat penyakit serupa. Kerana, keadaan ini memberi anda risiko tinggi semasa mengandung dan melahirkan anak. Keadaan ini juga membuatkan anda perlu mempertimbangkan pilihan hospital sekiranya anda ingin melahirkan.

 • Keputusan doktor

Perhatikan sudut pandang doktor dan jenis keputusan yang dibuat oleh doktor mengenai perkara-perkara yang anda fikirkan penting, seperti permulaan penyusuan awal (IMD), episiotomi (teknik dalam obstetrik untuk membantu melebarkan saluran kelahiran), dan kelahiran faraj. Ini akan memberi anda ketenangan apabila mengetahui pilihan anda akan disokong.

 • Memilih doktor = memilih hospital

Pakar perbidanan boleh berlatih di hospital, klinik, atau dalam amalan swasta. Namun, secara amnya, pakar obstetrik berlatih di hospital tertentu. Oleh itu, apabila anda memilih pakar obstetrik, anda juga biasanya memilih hospital di mana anda akan menjalankan ujian makmal ke prosedur utama seperti melahirkan anak. Oleh itu, pastikan hospital yang anda pilih juga sesuai dengan keperluan anda.

Anda boleh mengemukakan soalan berikut kepada diri sendiri semasa anda mencari doktor dan hospital:

 • Di klinik atau hospital mana yang dia praktikkan? Adakah lokasi mudah diakses dari lokasi anda?
 • Adakah boleh diterima di mana dia mengamalkan insurans kesihatan anda?
 • Adakah waktu latihan sesuai dengan waktu bekerja anda?
 • Sekiranya doktor tidak dapat merawat anda pada waktu tertentu, siapa yang boleh menggantikannya? Sekiranya anda berjumpa pakar sakit puan untuk bersiap, anda perlu mengetahui sama ada doktor itu juga akan membantu proses kelahiran. Sekiranya tidak, pastikan anda mengetahui siapa doktor yang akan bersalin.
 • Periksa keselesaan anda

Berikut adalah beberapa soalan asas untuk ditanyakan kepada diri sendiri:

 • Adakah anda merasa selesa dan senang bertanya?
 • Adakah doktor memberi anda penjelasan yang anda perlukan?
 • Adakah pakar obstetrik mendengar dan menghormati keperluan dan harapan anda?
 • Bolehkah doktor dijumpai dengan mudah mengikut keperluan anda?

Bila Pemeriksaan Kendiri ke Pakar Sakit Puan?

Anda tidak perlu menunggu sehingga anda hamil untuk memeriksa kesihatan pembiakan anda. Sekiranya diperlukan, pakar menasihati wanita muda berusia 13-15 tahun, atau mereka yang sudah aktif secara seksual untuk berjumpa dengan pakar kebidanan mereka secara berkala mengikut keperluan dan cadangan doktor.

Pemeriksaan oleh pakar sakit puan secara amnya dilakukan sekali dalam setahun. Anda boleh menggunakan kesempatan ini untuk bertanya tentang pelbagai perkara yang mungkin mengganggu anda, seperti haid yang tidak teratur, masalah seks, dan kesihatan pembiakan, ke perkhidmatan vaksinasi untuk pencegahan barah serviks.

Rujuk dengan Pakar Sakit Puan

Berikut adalah beberapa aspek positif dalam menggunakan perkhidmatan pakar obstetrik untuk menangani gangguan kelahiran dan kesihatan reproduktif:

 • Telah mendapat pendidikan kepakaran / pakar untuk memeriksa dan merawat pelbagai keadaan dan penyakit yang berkaitan dengan organ pembiakan wanita, termasuk komplikasi kehamilan dan kelahiran anak.
 • Mampu mengesan dan memberikan rawatan yang lebih disasarkan untuk masalah kesihatan pada organ pembiakan dan kesuburan wanita.
 • Boleh melakukan pemeriksaan sokongan seperti ultrasound, yang berguna untuk menilai keadaan sistem pembiakan, dan juga keadaan kehamilan secara berkala.
 • Telah menjalani latihan pembedahan, seperti pembedahan caesar dan kuretase, jika diperlukan pada bila-bila masa.

Sebilangan wanita mungkin menginginkan kelahiran secara semula jadi dengan campur tangan perubatan yang minimum, termasuk rawatan dari pakar sakit puan. Walau bagaimanapun, ingat bahawa kehamilan yang mempunyai komplikasi dan kelahiran berisiko tinggi perlu dirawat oleh pakar obstetrik. Dalam kehamilan yang sihat, kelahiran boleh dibantu oleh bidan atau pakar obstetrik.

Sekiranya setelah berunding dengan pakar obstetrik, anda merasa tidak betul, jangan ragu untuk mencari pakar obstetrik lain yang mungkin lebih sesuai dengan harapan anda. Dalam kes tertentu, anda mungkin dinasihatkan untuk berkonsultasi dengan pakar obstetrik yang mempunyai subspesialiti khas, seperti subspesialis fetomaternal atau kesuburan. Walau bagaimanapun, anda juga perlu secara realistik memahami sejauh mana perkhidmatan pakar kandungan yang dapat diberikan, supaya anda tidak terus menukar doktor, yang sebenarnya akan menyukarkan pemantauan keadaan kesihatan anda.