Kelebihan Sorbitol, Alternatif Gula Rendah Kalori

Sorbitol adalah salah satu pemanis buatan yang biasa digunakan dalam makanan atau minuman. Pemanis buatan ini mempunyai kalori yang lebih rendah daripada gula biasa. Tidak hanya rendah kalori, sorbitol juga mempunyai beberapa manfaat kesihatan.

Sorbitol adalah sejenis pemanis alkohol gula. Walaupun dikelaskan sebagai gula alkohol, pemanis ini tidak mengandungi sebatian alkohol etanol yang menyebabkan kesan mabuk. Sorbitol larut dalam air dan terdapat secara semula jadi dalam banyak buah, seperti epal, kurma, beri, dan buah persik.

Berbanding dengan gula pasir, kalori dalam sorbitol relatif rendah, iaitu hanya sekitar 60% daripada jumlah kalori dalam gula pasir. Oleh itu, sorbitol sering digunakan sebagai alternatif gula dalam makanan atau minuman. Bukan hanya itu, sorbitol juga sering digunakan sebagai bahan tambahan makanan dan pengawet.

Pelbagai Khasiat Sorbitol untuk Kesihatan

Bukan hanya sebagai pemanis, sorbitol juga mempunyai manfaat kesihatan yang baik. Berikut adalah beberapa faedah sorbitol:

Mengekalkan tahap gula dalam darah

Sorbitol sering digunakan sebagai alternatif gula untuk pesakit diabetes. Ini kerana sorbitol rendah kalori dan tidak menyebabkan kenaikan gula darah tinggi.

Namun, sebelum memilih dan menggunakan sorbitol sebagai pemanis dalam makanan dan minuman, pesakit diabetes harus terlebih dahulu berunding dengan doktor mereka untuk mengetahui dos sorbitol yang tepat.

Menjaga kesihatan gigi

Sorbitol sering digunakan sebagai pemanis alternatif dalam permen karet dan ubat kumur tanpa gula.ubat kumur). Tidak seperti gula biasa, yang boleh merosakkan gigi, sorbitol tidak menyebabkan kerosakan pada lapisan pelindung gigi atau enamel gigi, sehingga mengurangkan risiko pembentukan plak dan rongga.

Atasi sembelit

Sorbitol dapat meningkatkan penyerapan air di usus, melembutkan najis, dan merangsang pergerakan usus. Oleh itu, sorbitol sering digunakan sebagai julap untuk merawat sembelit.

Bukan hanya itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa sorbitol mempunyai sifat prebiotik. Walau bagaimanapun, sorbitol kadang-kadang boleh menyebabkan rasa tidak selesa atau sakit perut, jika diambil secara berlebihan.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Menggunakan Sorbitol

Seperti yang disebutkan sebelumnya, sorbitol mempunyai kesan pencahar. Pada sesetengah orang, pengambilan sejumlah besar sorbitol atau gula alkohol boleh menyebabkan kembung, mual, muntah, kentut yang kerap, dan cirit-birit.

Walaupun rendah kalori, sorbitol masih dapat meningkatkan gula darah, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda mengambil sorbitol kerana makanan atau minuman yang mengandungi sebatian ini sering dilabel "bebas gula" atau "tanpa gula tambahan" pada bungkusan.

Namun, anda perlu ingat bahawa makanan atau minuman yang dilabel "bebas gula" tidak bermaksud bahawa ia benar-benar bebas gula.

Sekiranya anda ingin menggunakan sorbitol sebagai alternatif gula, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda menghidap diabetes.