Memahami Teknik dan Faedah Berenang Belakang

Terdapat banyak kelebihan berenang gaya belakang, dari memperbaiki postur hingga peningkatan ketinggian. Untuk memanfaatkan sepenuhnya, anda mesti mengetahui teknik berenang gaya belakang yang betul.

Berenang gaya belakang adalah teknik berenang yang paling mudah untuk dibezakan dengan teknik berenang yang lain, kerana anda akan menghadap ke atas ketika berenang.

Teknik ini memudahkan anda bernafas. Walau bagaimanapun, diperlukan kekuatan dan koordinasi otot yang lebih baik untuk dapat mengekalkan kedudukan badan di dalam air dan arah berenang anda tetap lurus.

Teknik Berenang Belakang

Kunci untuk melakukan serangan belakang adalah keberanian dan badan yang santai. Sekiranya anda berminat untuk mencuba gaya belakang, ikuti langkah di bawah:

  • Rehatkan seluruh badan anda.
  • Luruskan punggung anda sejauh mungkin sehingga badan depan anda berada di atas permukaan air.
  • Cubalah agar pinggul, kepala, dan leher anda dalam keadaan santai dan sejajar dengan badan anda.
  • Pusingkan satu lengan ke atas dan putar bahagian belakang kepala anda sehingga kembali ke bawah air. Pastikan lengan anda sentiasa dekat dengan telinga anda semasa memusingkan.
  • Jauhkan tangan anda lurus dan dekat dengan menjaga jari anda tetap bersama, terutama ketika tangan anda berada di bawah air.
  • Semasa satu lengan berayun di bawah air, serentak putar lengan yang lain ke atas.
  • Terus mengayunkan tangan anda dengan gerakan bulat yang bergantian.
  • Seiring dengan pergerakan tangan, gerakkan kaki dengan tendangan mengepak, sama seperti ketika melakukan gaya bebas berenang.

Kelebihan Berenang Belakang

Terdapat pelbagai faedah berenang gaya belakang yang anda dapat. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Membakar kalori

Berenang adalah senaman kardio yang baik. Tekanan berenang selama 30 minit dapat membakar sekitar 250 kalori. Sekiranya dilakukan secara berkala, berenang dengan gaya belakang dapat mengurangkan risiko anda mengalami kegemukan.

2. Melatih otot badan

Semasa berenang, anda akan menggunakan banyak otot untuk menggerakkan badan dan mengekalkan keseimbangan di dalam air. Ini bermanfaat untuk melatih dan mengencangkan otot-otot badan, terutamanya otot lengan, kaki, perut, punggung, bahu, dan punggung.

3. Memperbaiki postur

Manfaat lain dari berenang gaya belakang adalah bahawa ia membantu meningkatkan postur tubuh. Dengan gaya berenang ini, otot-otot badan perlu bekerja untuk menjaga punggung lurus di dalam air. Dengan berenang gaya belakang dengan kerap, anda akan terbiasa duduk atau berdiri dengan postur tegak.

4. Menjadikan badan santai

Berenang dengan gaya belakang dipercayai boleh menjadi alat untuk berehat badan. Berenang gaya belakang adalah gaya yang sering digunakan untuk tujuan riadah. Ia boleh diperbaiki mood, dan juga membantu anda tidur lebih lena pada waktu malam.

5. Meningkatkan ketinggian

Meningkatkan ketinggian juga merupakan salah satu kelebihan berenang gaya belakang.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, gaya belakang akan melatih anda agar badan anda tetap lurus di dalam air. Ini dapat memanjangkan tulang belakang anda, menjadikan anda kelihatan lebih tinggi dan lebih kencang.

Manfaat berenang gaya belakang di atas dapat dirasakan jika berenang dilakukan secara teratur, iaitu sekitar 2.5 jam seminggu. untuk menggabungkan berenang dengan makan makanan berkhasiat seimbang dan rehat yang mencukupi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai berenang sakit belakang atau mempunyai keadaan kesihatan tertentu, misalnya ada riwayat kecederaan lengan, anda boleh berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukan renang dengan gaya belakang.