Fibrinogen - Faedah, dos dan kesan sampingan

Fibrinogen atau faktor I adalah protein plasma yang berperanan penting dalam pembekuan darah. Fibrinogen boleh diberiuntuk mengatasipendarahan berat kerana kecederaan, DIC (penyebaran intravaskular yang disebarkan), atau kelainan kongenital, seperti afibrinogenemia atau hipofibrinogenemia.

Fibrinogen dihasilkan secara semula jadi oleh hati dan terdapat dalam plasma darah. Protein ini berperanan dalam proses pembekuan darah bersama dengan trombin, plasmin, dan faktor XIIIa. Fibrinogen boleh didapati dalam produk transfusi darah, seperti FFP (plasma beku segar), cryoprecipitate, atau dalam bentuk pekat fibrinogen.

Tanda Dagangan fibrinogen: Beriplast P Combi-Set

Apa itu Fibrinogen

kumpulanUbat preskripsi
KategoriKomponen darah
ManfaatAtasi kekurangan fibrinogen
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Fibrinogen untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Belum dikategorikan.Fibrinogen tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan fibrinogen tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
BentukSuntikan dan komponen darah

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Fibrinogen

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan fibrinogen, termasuk:

  • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Fibrinogen tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada protein ini.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang mengalami strok atau tersumbat pada saluran darah.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alergi atau kesan sampingan yang serius berlaku setelah mengambil fibrinogen.

Dosis dan Peraturan Penggunaan Fibrinogen

Fibrinogen akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Produk transfusi darah ini biasanya diberikan di kemudahan kesihatan atau hospital.

Fibrinogen boleh didapati dalam produk pemindahan darah seperti cryoprecipitate. Dosnya mungkin berbeza bergantung pada keadaan pesakit. Secara umum, jika anda menggunakan cryoprecipitate, dosnya adalah 10 unit dan boleh diulang jika diperlukan. Memberi 1 unit cryoprecipitate mampu meningkatkan jumlah fibrinogen sekitar 100 mg / dL.

Fibrinogen juga boleh didapati dalam bentuk suntikan. Suntikan fibrinogen boleh dilakukan melalui vena (intravena / IV). Dos akan disesuaikan mengikut keadaan pesakit.

Cara Menggunakan Fibrinogen dengan Betul

Fibrinogen akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Ikuti nasihat yang diberikan oleh doktor anda semasa rawatan dengan fibrinogen.

Semasa menggunakan fibrinogen, anda mungkin diminta menjalani ujian darah secara berkala.

Interaksi Fibrinogen dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak diketahui kesan interaksi yang timbul kerana penggunaan fibrinogen dengan ubat lain. Untuk sentiasa selamat, beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Fibrinogen

Semasa rawatan dengan fibrinogen, keadaan anda akan dipantau oleh doktor atau pegawai perubatan. Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah menggunakan fibrinogen, iaitu:

  • Demam
  • Menggigil
  • Sakit kepala
  • Pening dan muntah

Laporkan kepada doktor atau pegawai perubatan anda sekiranya kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak mereda atau bertambah buruk.

Selain itu, penggunaan fibrinogen dapat meningkatkan risiko embolisme paru, trombosis urat dalam, trombosis arteri, dan infark miokard.. Beritahu doktor anda dengan segera sekiranya anda mempunyai simptom salah satu daripada keadaan ini atau mengalami reaksi alergi setelah mengambil fibrinogen.