Cara Mengatasi Nafas Berbau

Nafas berbau boleh dialami olehsesiapa. Bagi ramai orang berinteraksi dengan orang lain atau kerap pengucapan awam, keadaan ini ia pasti akan mengganggu. Tetapi jJangan risau, nafas berbau dapat diatasi dan dmencegah.

Nafas berbau berlaku kerana kebersihan mulut tidak dijaga dengan baik, mengakibatkan plak gigi atau 'jigong', dan bakteria yang menyebabkan bau muncul. Nafas berbau adalah masalah yang sering dikeluhkan pesakit kepada doktor gigi, selain rongga dan gusi yang bengkak. Dalam perubatan, bau mulut dikenali sebagai halitosis.

Punca Nafas Berbau

 Nafas berbau disebabkan oleh bakteria di mulut yang menghasilkan bahan kimia yang berbau. Pertumbuhan bakteria di mulut boleh disebabkan oleh masalah pada gigi dan mulut, termasuk plak gigi, rongga, akar gigi yang tersisa, serpihan makanan yang terkumpul di antara gigi, gigi palsu yang tidak dijaga bersih, dan keradangan atau jangkitan. Di rongga mulut . Selain itu, lidah yang kotor juga boleh menjadi penyebab bau mulut. Semuanya bermula dengan kebersihan mulut dan gigi yang buruk.

Selain masalah kebersihan, ada faktor lain yang berisiko menyebabkan bau mulut. Salah satunya adalah mulut kering. 'Jigong' atau plak gigi boleh terbentuk dengan mudah apabila rongga mulut kering. Mulut akan kering jika anda tidak minum cukup atau selepas tidur selama beberapa jam. Ini adalah biasa. Namun, mulut kering juga dapat disebabkan oleh tekanan atau mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti ubat dingin dan diuretik untuk tekanan darah tinggi.

Selain masalah pada mulut, perkara berikut juga berpotensi menyebabkan bau mulut:

  • Makan makanan yang mengandungi bawang putih atau bawang, makanan pedas, makanan manis, minuman beralkohol, atau minuman yang mengandungi kafein.
  • Menghidap diabetes, penyakit gastrik, sinusitis, tonsilitis, atau kegagalan buah pinggang.
  • Asap. 

Cara Mencegah dan Mengatasi Nafas Berbau

Perkara yang paling penting untuk mencegah dan merawat bau mulut adalah menjaga kebersihan gigi dan mulut. Berikut adalah cara menjaga kebersihan gigi dan mulut yang boleh anda lakukan di rumah:

1. Gosok gigi dua kali sehari

Gosok gigi pada waktu pagi dan malam sebelum tidur, menggunakan sikat gigi dengan bulu lembut dan ubat gigi yang mengandungi fluorida.

2. Bersihkan lidah

Bukan hanya gigi, lidah juga perlu dibersihkan secara berkala. Bersihkan lidah dengan berus lidah khas atau pengikis lidah. Sekiranya anda ingin menggunakan berus gigi, pilih berus yang lembut. Lakukan pembersihan lidah dengan lembut dan tidak perlu menekan terlalu kuat, kerana boleh menyebabkan kecederaan pada lidah.

3. Bersihkan antara gigi dengan benang gigi (benang gigi)

Selepas makan, kadang-kadang terdapat sisa makanan yang tersekat di antara gigi dan sukar dibersihkan hanya dengan menggosok gigi. Ini dapat diatasi dengan benang gigi. Pembersihan di antara gigi tidak hanya dilakukan ketika ada makanan yang dimasukkan, tetapi perlu dilakukan secara teratur setelah menggosok gigi. Kaedah ini dapat mengurangkan risiko bau mulut dengan ketara.

4. Berkumur dengan ubat kumur

Pencuci mulut atau ubat kumur dapat membantu mencegah pembentukan plak gigi yang boleh menyebabkan bau mulut. Perkara yang perlu anda perhatikan ketika memilih ubat kumur adalah kandungannya. Sebaiknya jangan terlalu kerap menggunakan ubat kumur yang mengandungi alkohol. Secara umum, penggunaan ubat kumur yang berlebihan sebenarnya boleh mencetuskan jangkitan yis.

Perkara lain yang juga perlu anda perhatikan adalah masa yang tepat untuk menggunakan ubat kumur. Jangan gunakan ubat kumur segera setelah menggosok gigi, kerana boleh membasuh kandungan ubat gigi yang baik yang melekat pada permukaan gigi, seperti fluorida. Gunakan ubat kumur pada masa memberus gigi yang berlainan, seperti selepas makan tengah hari, atau seperti yang diarahkan oleh doktor gigi anda.

5. Gula-gula getah

Untuk mengelakkan mulut kering yang boleh menyebabkan bau mulut, kunyah permen karet yang tidak mengandungi gula. Kunyah boleh merangsang pengeluaran air liur.

6. Mempminum banyak air

Mulut kering akan mencetuskan bau mulut. Oleh itu, perlu minum lebih banyak air. Anda dapat melihat warna air kencing anda untuk menilai kesesuaian air yang anda minum. Warna urin kuning pucat dan jelas menunjukkan bahawa anda minum air secukupnya.

7. Rutin periksa gigi kepada doktor gigi

Dengan memeriksa gigi dan mulut anda secara berkala ke doktor gigi, iaitu setiap 6 bulan, masalah di rongga mulut yang boleh menyebabkan bau mulut dapat dikesan lebih awal dan segera diatasi.

Nafas berbau boleh membuat keyakinan diri menurun, terutama ketika bercakap dengan pasangan, rakan, atau rakan sekerja. Untuk mencegah dan mengatasinya, lakukan cara di atas. Walau bagaimanapun, jika bau mulut tidak hilang, anda harus berjumpa doktor gigi.

Ditulis oleh:

drg. Robbykha Rosalien, M.Sc

(Pakar Pergigian)