Bilakah Zaman Kesuburan Lelaki?

Tidak seperti masa subur wanita, masa subur seorang lelaki dapat diukur melalui kuantiti dan kualiti sperma, serta beberapa faktor lain yang dapat mempengaruhi kesuburan. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Dalam kalangan awam, kebanyakan orang hanya menganggap bahawa masalah kesuburan adalah urusan wanita. Malah, lelaki juga mempunyai masa subur yang akan menentukan kejayaan atau kegagalan proses kehamilan. Cuma masa subur bagi lelaki berbeza dengan masa subur bagi wanita yang lebih dikenali.

Cuma masa subur bagi lelaki berbeza dengan masa subur bagi wanita yang lebih dikenali. Pada lelaki, selagi mereka menghasilkan sperma yang berkualiti dan dalam jumlah yang mencukupi, maka ia dapat dianggap masih dalam masa subur.

Jadi, bilakah tempoh subur bagi lelaki?

Pada lelaki, selagi mereka menghasilkan sperma yang berkualiti dan dalam jumlah yang mencukupi, dan dapat menyuburkan telur secara semula jadi, ia dianggap subur. Namun, apa sebenarnya kualiti sperma lelaki yang subur?

Masa subur lelaki memang dapat diukur melalui sperma. Berikut adalah beberapa petunjuk yang dapat menentukan betapa suburnya lelaki.

  • Kuantiti sperma

Jumlah sperma dalam satu ejakulasi sangat mempengaruhi kebarangkalian kejayaan dalam menyuburkan telur pasangan. Sebaiknya, setelah ejakulasi, seorang lelaki dapat melepaskan hingga 15 juta sel sperma per mililiter. Sekiranya kurang dari jumlah ini, maka kemungkinan persenyawaan telur juga akan berkurang.

  • Pergerakan sperma

Pergerakan sperma atau pergerakan yang baik mesti mempunyai gerakan tangkas untuk mencapai dan menyuburkan telur. Sebelum menyuburkan telur, sperma harus tetap hidup ketika berenang melintasi saluran serviks, rahim, dan tuba falopi. Agar persenyawaan berlaku, sekurang-kurangnya 40 peratus sperma mesti mempunyai mobiliti yang baik.

  • Struktur sperma

Biasanya, bentuk sperma terdiri daripada kepala berbentuk bujur dan ekor panjang. Bentuk ini menyokong pergerakan sperma ke arah telur. Lelaki subur mempunyai lebih daripada 50 peratus sperma berbentuk normal. Struktur sperma yang baik akan membantu meningkatkan peluang pembuahan, seperti kehamilan.

  • Hormon

Kesuburan lelaki berkait rapat dengan hormon testosteron. Tahap rendahnya hormon seks utama pada lelaki boleh menjadi salah satu penyebab masalah kesuburan pada lelaki.

Beberapa perkara yang lain yang Kesan terhadap Kesuburan Lelaki

Secara teori, tempoh subur seorang lelaki berlangsung selagi kualiti dan kuantiti sperma dijaga. Atas sebab ini, perlu memperhatikan perkara-perkara yang dapat mempengaruhi kualiti sperma, termasuk:

  • Umur

Kehidupan moden menjadikan sebilangan orang memutuskan untuk menangguhkan mempunyai anak. Sebenarnya, tahap kesuburan dan kualiti sperma lelaki akan menurun seiring bertambahnya usia. Secara amnya, masa subur lelaki menurun ketika mereka mencapai usia 40-an.

  • Makanan dan sukan

Kesuburan lelaki juga berkait rapat dengan diet dan aktiviti fizikal. Mengamalkan diet yang sihat dengan pelbagai pemakanan seimbang dan senaman yang rajin dapat membantu mengekalkan kualiti sperma yang sangat baik. Anda boleh menambahkan pelbagai makanan penambah sperma dalam menu harian anda. Makanan seperti ikan, sayur-sayuran, dan biji-bijian akan menjadikan sperma lebih aktif dan meningkatkan kemungkinan kesuburan lelaki.

  • Cara hidup

Selain usia, gaya hidup juga mempengaruhi kualiti dan kesihatan sperma. Pada lelaki yang merokok, sperma mereka akan rosak oleh zat yang terdapat dalam rokok. Selain itu, minum banyak minuman beralkohol juga berisiko merosakkan sperma.

  • Suhu dan sinaran

Agar tetap subur, testis mestilah 1 atau 2 darjah Celsius lebih sejuk daripada suhu badan. Atas sebab ini, elakkan memakai pakaian dalam yang terlalu ketat, berendam di dalam air suam, dan mandi air suam, kerana dapat meningkatkan suhu di sekitar testis, sehingga memperlambat pengeluaran sperma. Pendedahan kepada radiasi dan bahan kimia toksik, seperti plumbum dan racun perosak, juga boleh merosakkan kesuburan.

  • Pastikan anda bebas daripada penyakit kelamin

Penyakit kelamin, seperti klamidia dan gonorea, menimbulkan risiko menghalang proses persenyawaan. Chlamydia menyebabkan pembengkakan dan kesakitan pada skrotum.

Dengan mengelakkan faktor risiko di atas, kualiti dan kesihatan sperma diharapkan tetap optimum. Pemeliharaan kualiti sperma secara automatik akan meningkatkan tahap kesuburan lelaki.

Beberapa kajian mendakwa bahawa masa subur lelaki akan meningkat pada waktu pagi kerana pengeluaran sperma lebih banyak berbanding pada waktu malam. Walaupun begitu, perbezaan jumlah sperma pada waktu pagi dan petang sebenarnya tidak terlalu ketara. Penghasilan sperma pada waktu pagi dapat mencapai 88 juta, sementara pada malam hari 87 juta sperma. Perbezaan bilangan tidak benar-benar mempengaruhi proses persenyawaan, kerana hanya memerlukan satu 'perenang yang sangat baik' untuk menyuburkan.

Jadi, tidak perlu bimbang tentang pagi atau petang untuk pasangan suami isteri yang ingin meningkatkan peluang kehamilan mereka. Fokus pada bagaimana menjaga kualiti dan kuantiti sperma, serta masa hubungan seks yang hampir dengan masa subur wanita.