Bahaya Hidup di Kawasan SUTET

Sebilangan orang percaya bahawa terdapat banyak bahaya yang tinggal di kawasan SUTET. Talian kuasa voltan tinggi ini dianggap menyebabkan pelbagai penyakit, termasuk barah. Adakah itu benar?

Jalur Udara Voltan Ekstra Tinggi atau SUTET adalah media pengagihan elektrik yang digunakan oleh Syarikat Elektrik Negara (PLN), dalam bentuk kabel dengan voltan elektrik sehingga 500kV.

SUTET mempunyai peranan penting dalam menyalurkan elektrik dari pusat penjanaan kuasa ke kawasan terpencil atau ke kawasan terpencil. Walaupun mempunyai fungsi penting, SUTET dianggap tidak selamat kerana dikatakan menyebabkan beberapa masalah kesihatan.

Dugaan Bahaya Hidup di Kawasan SUTET

Selain dapat menghantar elektrik dengan voltan tinggi, SUTET juga memancarkan sinaran elektromagnetik. Nah, sinaran ini dianggap menyebabkan penyakit, seperti:

1. Kanser pada kanak-kanak

Pendedahan jangka panjang terhadap radiasi SUTET didakwa meningkatkan risiko terkena barah darah (leukemia) pada kanak-kanak. Bahaya yang sama juga berisiko bagi janin atau wanita hamil yang tinggal di kawasan SUTET. Di samping itu, pendedahan radiasi SUTET dianggap meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan, kamu tahu.

2. Kanser payudara

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa pendedahan medan elektromagnetik dari SUTET dapat mempengaruhi metabolisme hormon dalam tubuh. Pada wanita, kesan ini dapat meningkatkan risiko barah payudara.

Namun, ini belum terbukti sepenuhnya kerana peningkatan risiko wanita mendapat barah payudara boleh disebabkan oleh banyak perkara lain, mulai dari faktor genetik, gangguan hormon, kegemukan, hingga merokok atau minum minuman beralkohol.

3. Gangguan tidur

Sinaran SUTET dikatakan mengganggu pengeluaran dan prestasi hormon melatonin. Hormon ini adalah salah satu jenis hormon yang berperanan penting dalam mengatur waktu tidur. Apabila tubuh kekurangan hormon ini, gangguan tidur dapat terjadi.

Gangguan tidur bukanlah sesuatu yang harus diabaikan, kerana gangguan ini boleh menyebabkan anda merasa lemah, sukar menumpukan perhatian, dan mudah sakit.

4. Sakit kepala dan berdering di telinga

SUTET menghasilkan sinaran gelombang elektromagnetik. Beberapa laporan mengatakan bahawa sebilangan orang yang tinggal di kawasan SUTET mungkin mengalami reaksi terhadap gelombang elektromagnetik. Reaksi ini boleh merangkumi sakit kepala, pening, mual, kegelisahan, berdebar-debar dada, dan deringan di telinga.

Namun, hingga kini belum dapat dipastikan sama ada kemunculan gejala ini disebabkan oleh SUTET atau ada kemungkinan penyebab lain.

Nah, itulah beberapa bahaya hidup di dekat SUTET yang perlu dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, tuntutan bahaya SUTET masih perlu dikaji lebih lanjut. Lagipun, radiasi dari SUTET sangat berbeza dengan sinaran pengion, seperti radiasi nuklear atau sinaran sinar-X. Oleh itu, anda tidak perlu terlalu risau.

Mencegah Kesan Berbahaya dari SUTET

Risiko barah tidak hanya dapat meningkat akibat terkena radiasi SUTET atau radiasi nuklear, tetapi juga berbagai faktor lain, seperti faktor genetik, gaya hidup yang tidak sihat, usia, tabiat merokok, dan tekanan yang berpanjangan.

Ini tidak boleh diabaikan. Untuk mengurangkan kesan radiasi yang dihasilkan oleh SUTET, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

  • Jangan tinggalkan rumah, terutama dari jam 17.00 hingga 22.00, kerana ketika itulah arus elektrik dari SUTET biasanya mencapai puncaknya.
  • Jauhkan jarak dari lokasi SUTET atau jangan memasuki kawasan sekitar SUTET yang telah dipagari.
  • Seboleh-bolehnya pilih lokasi rumah yang paling jauh dari SUTET.
  • Ambil jalan atau jalan yang jauh dari SUTET ketika dalam perjalanan.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, untuk melindungi diri dari barah dan penyakit lain, anda digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, tidak merokok, menguruskan tekanan dengan baik, dan berehat secukupnya.

Sekiranya anda sekarang tinggal berhampiran SUTET dan mempunyai aduan tertentu atau bimbang akan bahaya SUTET bagi kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.