Kenali TB pada Kanak-kanak dan Rawatan yang Sesuai

TB pada kanak-kanak berlaku kerana kanak-kanak itu menyedut bakteria Mycobacterium tuberculosis yang berada di udara. Bakteria kemudian tinggal di paru-paru dan boleh berkembang ke bahagian badan yang lain, sukai tulang belakang, buah pinggang, malah otak.

Kanak-kanak yang menghidap TB atau tuberkulosis kemungkinan besar tidak mendapatnya dari rakan sebaya mereka, tetapi dari orang dewasa yang mempunyai penyakit ini.

Apabila orang dewasa dengan TB batuk atau bersin, bakteria penyebab TB merebak ke udara. Pada masa itu, penularan penyakit TB kepada orang di sekitarnya dapat terjadi, baik pada anak-anak maupun orang dewasa. Kanak-kanak yang mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya disebabkan oleh HIV pada kanak-kanak atau kekurangan zat makanan, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap TB pada masa kanak-kanak.

Jangkitan TB pada kanak-kanak

Penyakit TB, atau biasa disebut TB, terbagi menjadi dua tahap, yaitu:

Tahap pendedahan (dedahan)

Pada peringkat ini, anak sudah dijangkiti kuman TB. Namun, jika sistem ketahanan badan anak kuat, pertumbuhan kuman TB dapat ditekan sehingga tidak menimbulkan gejala.

Beberapa kes TB pada kanak-kanak, terutama pada kanak-kanak yang lebih tua, jangkitan hanya mencapai tahap pendedahan. Sekiranya demikian, anak tidak mengalami keluhan walaupun hasil pemeriksaan tuberkulin menunjukkan bahawa dia telah terkena kuman TB.

Tahap penyakit TB aktif

Sekiranya sistem imun anak tidak dapat melawan kuman TB yang masuk, kuman akan membiak dan menyebabkan penyakit TB. Beberapa gejala TB pada kanak-kanak adalah:

  • Batuk panjang yang tidak hilang, biasanya lebih dari 3 minggu.
  • Demam lebih dari 2 minggu.
  • Batuk darah.
  • Badan lemah.
  • Hilang selera makan.
  • Berat tidak meningkat.
  • Susah bernafas.
  • Berpeluh pada waktu malam.
  • Kelenjar getah bening yang bengkak.
  • pertumbuhan terbantut.

Kaedah Peperiksaan TB Kanak-kanak

Walaupun pemeriksaan fizikal dan sinar-X dada telah dilakukan, mungkin tidak ada tanda-tanda jangkitan TB pada anak-anak. Untuk mendapatkan keputusan yang lebih tepat, doktor akan melakukan ujian kulit tuberkulin atau ujian Mantoux.

Ujian tuberkulin dilakukan untuk mengetahui apakah anak itu pernah terkena bakteria tuberkulosis. Sekiranya keputusan ujian tuberkulin positif, maka kemungkinan besar kanak-kanak itu dijangkiti, terutamanya jika gejalanya menyokong.

Selain melakukan ujian tuberkulin, doktor juga akan melakukan pemeriksaan sputum dan kultur dahak untuk menentukan sama ada kuman TB terdapat di tubuh anak, terutama di saluran pernafasan.

Rawatan TB pada Kanak-kanak

Sekiranya kanak-kanak itu diuji positif TB, maka rawatan perlu dilakukan dengan segera. Rawatan TB diberikan kepada anak-anak yang sudah berada di tahap TB aktif, serta anak-anak yang telah dijangkiti kuman TB walaupun mereka tidak menunjukkan gejala. Penyakit ini boleh dirawat oleh pakar pediatrik atau pakar pernafasan pediatrik.

Kanak-kanak yang baru dijangkiti bakteria TB dan tidak menunjukkan gejala TB aktif akan diberi ubat antituberculosis (OAT). isoniazid, yang mesti dimakan setiap hari selama sembilan bulan.

Sementara itu, pada kanak-kanak yang telah disahkan didiagnosis menghidap TB aktif, doktor akan memberikan rawatan yang terdiri daripada tiga jenis OAT, iaitu: isoniazid, pirazinamida, dan rifampisin. Ubat ini mesti diminum setiap hari selama 2 bulan. Kemudian untuk 4 bulan berikutnya, hanya dua jenis ubat yang dilanjutkan, iaitu rifampicdalam dan isoniazid.

Tidak semua ubat TB untuk orang dewasa boleh digunakan pada kanak-kanak. Kanak-kanak pada amnya tidak diberi jenis OAT etambutol, kerana ubat ini boleh memberi kesan berbahaya kepada penglihatan anak-anak.

Hingga kini, Indonesia masih merupakan salah satu negara dengan kes TB paling banyak di dunia. Melalui pelbagai program dan kaunseling pemerintah untuk meningkatkan kesedaran masyarakat tentang pentingnya penjagaan kesihatan, diharapkan jumlah penghidap TB pada anak-anak dapat berkurang.

Dengan menjalani rawatan hingga selesai mengikut jangka masa yang ditentukan oleh doktor, anak-anak dapat pulih sepenuhnya dari TB dan mengelakkan komplikasi. Penyakit ini boleh diubati oleh pakar pediatrik atau pakar pediatrik yang pakar dalam penyakit berjangkit tropika.