Dapatkan ubat untuk gatal di seluruh badan di sini

Gatal di badan boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari gigitan serangga, alergi, hingga penyakit tertentu, seperti diabetes. Untuk mengubati gatal, anda boleh menggunakan ubat gatal di kaunter. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat-ubatan ini perlu disesuaikan dengan penyebab gatal-gatal.

Gatal-gatal atau pruritus boleh mempengaruhi bahagian tertentu badan atau seluruh badan. Gatal kadang-kadang juga boleh muncul bersama dengan gejala lain, seperti ruam kulit, gatal-gatal, dan kulit kering, bersisik, dan retak.

Gatal-gatal yang muncul dapat bertahan seketika dan mereda dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang aduan gatal dapat bertahan lebih lama dan terasa cukup berat untuk mengganggu keselesaan.

Untuk mengatasi gatal yang teruk, anda boleh menggunakan ubat gatal seluruh badan. Penggunaan ubat ini berguna untuk menghilangkan rasa gatal serta mencegah luka atau jangkitan yang disebabkan oleh menggaru kulit.

Pelbagai Punca Gatal

Untuk mengubati gatal-gatal, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mencari tahu penyebabnya. Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan gatal, termasuk:

 • Reaksi alergi, seperti alahan makanan, habuk, dan gigitan serangga, atau dari pendedahan kepada bahan kimia, seperti menggunakan kosmetik atau detergen
 • Jangkitan, seperti jangkitan kulat atau kutu (kudis)
 • Gangguan kulit, seperti kulit kering, eksim, dermatitis atopik, gatal-gatal, panas berdarah, dan psoriasis
 • Gangguan sistem saraf, misalnya sklerosis berbilang, saraf terjepit, dan herpes zoster
 • Penyakit tertentu, seperti penyakit hati, kegagalan buah pinggang, diabetes mellitus, anemia kekurangan zat besi, gangguan tiroid, dan barah
 • Kehamilan
 • Masalah psikologi, seperti tekanan dan kemurungan yang teruk

Ubat gatal seluruh badan yang selamat

Perkara yang paling penting dalam merawat gatal-gatal adalah mengetahui dan mengelakkan pencetus. Sekiranya gatal disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti diabetes, rawatan gatal-gatal perlu dilakukan dengan mengawal kadar gula dalam darah.

Di samping itu, anda boleh menggunakan beberapa jenis gatal di seluruh badan untuk membantu menghilangkan rasa gatal. Sebilangan ubat ini boleh dibeli di kaunter, sementara yang lain perlu dibeli dengan preskripsi doktor.

Berikut adalah beberapa jenis gatal di seluruh badan yang sering digunakan untuk merawat gatal atau pruritus:

1. Antihistamin

Antihistamin berfungsi dengan menyekat pengeluaran histamin di kulit, yang boleh mencetuskan gatal. Histamin adalah bahan yang dikeluarkan oleh tubuh apabila berlaku reaksi alergi.

Beberapa jenis antihistamin, seperti klorpheniramine, boleh menyebabkan mengantuk jadi lebih baik mengambilnya pada waktu malam. Walau bagaimanapun, ada juga antihistamin yang mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyebabkan rasa mengantuk, misalnya loratadine atau cetirizine.

Untuk menentukan jenis antihistamin yang sesuai untuk anda, anda perlu terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.

2. Kortikosteroid

Ubat kortikosteroid boleh digunakan untuk merawat gatal di seluruh badan yang disebabkan oleh keradangan. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet oral dan ubat topikal, seperti salap atau krim hidrokortison. Ubat kortikosteroid biasanya digunakan untuk mengobati keradangan dan gatal akibat gigitan serangga, eksim, dermatitis, atau alergi.

3. Ubat topikal bukan steroid

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk krim, losyen, gel, serbuk, dan anda boleh mendapatkannya di kaunter tanpa preskripsi doktor. Beberapa contoh ubat topikal bukan steroid yang dapat merawat gatal adalah calamine lotion, krim yang mengandungi mentol dan capsaicin, atau salap. pramoksin.

4. Antidepresan

kelas antidepresan selektif perencat pengambilan serotonin (SSRI), seperti sertraline atau fluoxetine, juga dapat mengurangkan pelbagai jenis gatal pada kulit. Biasanya ubat ini digunakan untuk merawat gatal akibat gangguan neurologi atau masalah psikologi, serta gatal yang tidak bertambah baik dengan rawatan lain.

Walau bagaimanapun, ubat gatal seluruh badan ini hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor dan penggunaannya juga mesti di bawah pengawasan doktor.

5. Antibiotik

Sekiranya anda sering menggaru bahagian badan yang gatal yang menyebabkan kerosakan kulit, kulit bernanah, atau bisul muncul akibat jangkitan, maka jangkitan kulit perlu dirawat dengan antibiotik mengikut preskripsi doktor.

6. Perubatan herba

Selain ubat perubatan, ada juga ubat-ubatan herba yang diyakini dapat mengurangkan rasa gatal. Contohnya, minyak pati daun pudina untuk merawat gatal akibat gigitan serangga, diabetes, atau penyakit buah pinggang.

Di samping itu, minyak pati lain yang mengandungi ekstrak bunga chamomile, lavender, lidah buaya, dan minyak pokok teh Ia juga dapat digunakan untuk mengatasi keluhan gatal.

Namun, keberkesanan ubat-ubatan herba dalam mengatasi gatal-gatal belum dapat dipastikan. Sekiranya anda tidak mengalami peningkatan dalam gejala anda atau gatal menjadi lebih teruk ketika menggunakan ubat herba, anda harus berhenti menggunakannya dan berjumpa dengan pakar dermatologi.

Beberapa Pilihan Lain untuk Mengatasi Gatal

Selain menggunakan ubat gatal di kaunter, anda juga dapat menghilangkan rasa gatal di rumah dengan cara berikut:

 • Jangan menggaru kawasan yang gatal, kerana boleh menyebabkan luka dan jangkitan, dan menghalang proses penyembuhan kulit
 • Gunakan pelembap untuk mengelakkan kulit kering
 • Elakkan mandi terlalu lama (tidak lebih dari 5 minit) atau mandi air panas
 • Elakkan pencetus gatal apabila anda sudah mengetahui apa yang menyebabkan gatal, seperti sabun, pencuci, minyak wangi, tekanan atau panas
 • Beri kompres sejuk pada kawasan yang gatal

Gatal ringan biasanya hilang dengan sendirinya tanpa rawatan. Anda perlu berjumpa dengan pakar dermatologi jika gatalnya sangat teruk dan mengganggu aktiviti, berlangsung lebih dari 2 minggu, dan tidak bertambah baik dengan rawatan di rumah.

Sebelum menetapkan ubat, doktor terlebih dahulu akan melakukan pemeriksaan untuk mengetahui punca gatal yang anda rasakan. Setelah penyebabnya diketahui, doktor baru boleh memberikan ubat gatal seluruh badan yang sesuai.