Mi Shirataki Dapat Menurunkan Berat Badan. Mitos atau Fakta?

Mi Shirataki kini menjadi topik perbualan dalam dunia masakan, terutama bagi mereka yang mengikuti program diet. Sebabnya, mi ini dikatakan dapat membantu menurunkan berat badan. Jadi, apakah kebenarannya?

Mie Shirataki dibuat dari akar tanaman konjac atau konnyaku yang biasanya tumbuh di Jepun, China, dan beberapa negara di Asia Tenggara. Selain diproses menjadi mi, akar tanaman ini juga sering dijadikan tahu, makanan ringan, pengganti padi, dan obat tradisional.

Hampir seperti bihun, warna mi shirataki cenderung berwarna putih jernih dengan tekstur kenyal ketika direbus. Mie ini sering disebut "mi ajaib" kerana dipercayai dapat menurunkan berat badan dan menyuburkan badan.

Fakta mengenai Mi Shirataki untuk Menurunkan Berat Badan

Mi Shirataki sebenarnya dapat membantu menurunkan berat badan, kamu tahu. Ini kerana akar tanaman konjac Ia kaya dengan glukomanan, yang merupakan serat makanan semula jadi yang dapat menyerap sejumlah besar air.

Dalam satu kajian, penggunaan glukomannan selama 4-8 minggu terbukti dapat mengurangkan kira-kira 1.5-2.5 kg berat badan. Walaupun begitu, dalam kajian ini responden tidak mengambil glukomannan dalam bentuk mi shirataki, tetapi makanan tambahan.

Mi Shirataki hanya 97% air dan 3% glukomanan, menjadikannya rendah kalori. Selain itu, glucomannan dapat melambatkan proses pencernaan makanan di dalam badan, sehingga perut akan terasa kenyang lebih lama.

Glucomannan juga dapat menurunkan kadar hormon ghrelin, hormon yang bertanggungjawab untuk menghantar isyarat kelaparan ke otak, sehingga selera makan anda dapat berkurang. Tidak hairanlah mee ini adalah keajaiban bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Kelebihan lain dari Shirataki Mie

Selain membantu menurunkan berat badan, mi shirataki juga dapat meningkatkan kesihatan tubuh, kamu tahu. Berikut adalah beberapa kelebihan memakan mi shirataki yang boleh anda perolehi:

Mengurangkan dan mencegah kenaikan kadar gula dalam darah

Mie Shirataki mengandungi sejumlah kecil karbohidrat sederhana yang sering menjadi pantang larang bagi pesakit diabetes. Selain itu, glukomanan dalam mi juga akan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat dari makanan lain, sehingga mencegah kenaikan kadar gula dalam darah.

Ini dibuktikan dengan kajian pada pesakit diabetes jenis 2 yang mengambil glukomannan selama 3 minggu. Akibatnya, kadar gula darah responden terbukti menurun.

Menurunkan kadar kolesterol

Glucomannan dapat meningkatkan pembuangan kolesterol melalui tinja, sehingga kurang kolesterol akan diserap kembali ke dalam aliran darah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa glukomannan dapat menurunkan kadar kolesterol LDL dengan purata 16 mg / dL dan trigliserida sebanyak 11 mg / dL.

Menjaga kesihatan pencernaan

Mengalami masalah pencernaan tentu boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan mengganggu aktiviti harian. Untuk mengatasi ini, anda boleh kamu tahu selalu makan mi shirataki. Glucomannan dalam mi shirataki juga dapat bertindak sebagai prebiotik yang dapat meningkatkan pertumbuhan bakteria baik di dalam usus.

Dengan menjaga keseimbangan bakteria baik, usus anda akan selalu menghindari pelbagai masalah pencernaan, seperti sembelit.

Bagi anda yang berjuang untuk menurunkan berat badan dan mempunyai berat badan yang ideal, anda boleh mengambil mi shirataki secara berkala. Selain dalam bentuk mi, shirataki juga terdapat dalam bentuk nasi.

Namun, selain memakan mi shirataki, anda juga masih perlu mengambil makanan berkhasiat lain, terutama sumber protein. Jangan lupa untuk bersenam secara teratur, minum banyak air, berehat secukupnya, hadkan pengambilan makanan segera, dan berhenti minum minuman beralkohol.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai mi shirataki atau makanan penurunan berat badan yang lain, berjumpa doktor. Doktor akan memberi nasihat mengenai cara menurunkan berat badan dengan ideal, sesuai dengan keadaan kesihatan anda.