Berat Lahir Rendah - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Berat lahir rendah (LBW) adalah berat badan kurang dilahirkan dari 2.5 kg. Bayi yang dilahirkan dengan LBW akan kelihatan lebih kecil dan kurus, dan mempunyai saiz kepala yang kelihatan lebih besar.

LBW boleh berlaku ketika bayi dilahirkan sebelum waktunya atau mengalami masalah perkembangan semasa dalam kandungan. Pada tahun 2018, terdapat sekitar 6.2 peratus bayi di Indonesia yang lahir dengan berat lahir rendah.

Bayi dengan berat lahir rendah lebih mudah diserang penyakit atau jangkitan. Dalam jangka masa panjang, kanak-kanak yang dilahirkan dengan berat lahir rendah juga berisiko mengalami kelewatan perkembangan motor atau kesukaran belajar.

Punca Berat Lahir Rendah

Banyak keadaan menyebabkan bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah. Penyebab utama dan yang paling biasa adalah kelahiran pramatang, iaitu kelahiran yang berlaku sebelum kehamilan 37 minggu.

Pertumbuhan bayi secara amnya meningkat dengan pesat pada minggu-minggu terakhir kehamilan. Oleh itu, bayi yang dilahirkan lebih awal tidak mempunyai masa yang cukup untuk membesar dan membesar sehingga mereka cenderung mempunyai berat badan yang lebih rendah dan bertubuh kecil.

Di samping itu, berat badan yang rendah juga sering disebabkan oleh isekatan pertumbuhan intrauterin (IUGR), iaitu keadaan ketika bayi tidak membesar dengan baik semasa dalam kandungan. Masalah ini boleh dicetuskan oleh gangguan plasenta, keadaan kesihatan ibu, atau keadaan kesihatan bayi.

Faktor risiko untuk berat lahir rendah

Terdapat beberapa faktor pada wanita hamil yang dapat meningkatkan risiko bayi yang lahir dengan berat badan rendah, iaitu:

 • Melahirkan bayi dengan berat lahir rendah pada kehamilan sebelumnya
 • Menghidap jangkitan semasa kehamilan
 • Mengalami komplikasi kehamilan, terutamanya yang boleh menyebabkan gangguan pada plasenta
 • Mengandungi kembar sehingga tidak ada cukup ruang dalam rahim untuk setiap janin
 • Kurang dari 15 tahun atau lebih dari 35 tahun
 • Mengalami kekurangan zat makanan
 • Merokok atau tinggal di persekitaran dengan banyak asap rokok
 • Menggunakan dadah atau mengambil minuman beralkohol
 • Mengalami masalah emosi, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan

Selain itu, jangkitan atau keadaan kongenital tertentu pada janin juga dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah.

Gejala Berat Lahir Rendah

Berat normal bayi semasa kelahiran adalah sekitar 2.5–4.5 kilogram. Bayi dinyatakan sebagai LBW jika berat lahirnya kurang dari 2.5 kilogram. Sementara itu, bayi yang dilahirkan dengan berat kurang dari 1.5 kilogram dinyatakan mempunyai berat kelahiran yang sangat rendah.

Selain mempunyai berat lahir lebih rendah daripada bayi normal, bayi LBW juga akan kelihatan sangat kecil dan kurus kerana mereka kurang lemak badan. Selain itu, kepala bayi juga akan kelihatan tidak proporsional kerana lebih besar daripada badan.

Bila hendak berjumpa doktor

Bayi dengan berat lahir rendah memerlukan pengawasan dan perawatan intensif. Sekiranya bayi tidak bersalin di hospital, segera dapatkan rujukan ke pakar pediatrik di hospital, terutamanya yang mempunyai kemudahan NICU.

Diagnosis Berat Lahir Rendah

Diagnosis berat lahir rendah dilakukan dengan menimbang bayi beberapa lama selepas dia dilahirkan. Walau bagaimanapun, berat badan bayi ketika lahir sebenarnya dapat dianggarkan oleh pakar sakit puan dari masa kehamilan.

Semasa pemeriksaan kehamilan rutin, doktor akan memerhatikan perkembangan ukuran dan berat janin dalam rahim dan kemudian membandingkannya dengan usia kehamilan. Cara mudah untuk melakukan ini adalah dengan melihat kenaikan berat badan dan saiz rahim ketika kehamilan berlangsung.

Selain itu, doktor juga dapat melakukan ultrasound kehamilan untuk melihat pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam rahim dan mengambil gambar tulang kepala, perut dan anggota badan atas untuk mengira berat badan bayi.

Pengobatan Berat lahir rendah

Hampir semua bayi LBW memerlukan rawatan di hospital. Rawatan yang diberikan akan disesuaikan dengan gejala, keparahan keadaan, usia kehamilan, dan keadaan kesihatan bayi secara keseluruhan.

Bayi LBW yang mengalami komplikasi, seperti masalah paru-paru atau usus yang belum matang, perlu dimasukkan ke unit rawatan intensif neonatal (NICU). Di bilik ini, bayi akan ditempatkan di tempat tidur dengan suhu yang telah disesuaikan. Pengambilan nutrisi bayi juga akan diatur sedemikian rupa setiap hari.

Bayi LBW hanya dibenarkan pulang dari hospital jika berat badan mereka telah mencapai sasaran atau setelah komplikasi dapat diatasi dan ibu dapat menyusui secara normal.

Bagi ibu yang mempunyai bayi LBW, doktor akan mengesyorkan penyusuan susu ibu. Ini kerana susu ibu dapat menyokong pertumbuhan, daya tahan, dan kenaikan berat badan bayi. Sekiranya ibu tidak dapat memberi susu ibu, bayi boleh diberi susu ibu dari penderma.

Bayi LBW dapat mengikuti perkembangannya dari masa ke masa. Namun, untuk memastikan perkembangannya berjalan lancar, bayi LBW perlu menjalani pemeriksaan doktor secara berkala setelah pulang dari hospital.

Komplikasi Berat Lahir Rendah

Bayi LBW boleh mengalami komplikasi selepas bersalin, terutamanya jika bayi dilahirkan sebelum waktunya. Semakin rendah berat kelahiran bayi, semakin tinggi risiko komplikasi. Komplikasi yang boleh timbul kerana berat lahir rendah (LBW) termasuk:

 • Tahap oksigen rendah semasa kelahiran
 • Kesukaran mengekalkan suhu badan agar tetap hangat pada suhu normal
 • Jangkitan
 • Terjejasnya perkembangan paru-paru atau organ lain
 • Masalah pernafasan, seperti sindrom gangguan pernafasan bayi
 • Gangguan sistem saraf, seperti pendarahan di otak
 • Masalah usus, seperti nekrotik enterokolitis
 • Tahap gula darah rendah (hipoglikemia)
 • Terlalu banyak sel darah merah yang menjadikan darah terlalu tebal (polisitemia)
 • Kematian mendadak atau sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (ANAK)

Sebilangan bayi LBW juga boleh mengalami kelewatan perkembangan, kebutaan, pekak, dan palsi serebrum. Pada masa dewasa, kebanyakan bayi LBW lebih berisiko menghidap diabetes dan penyakit jantung.

Pencegahan Berat Lahir Rendah

Seperti yang dijelaskan di atas, penyebab utama berat lahir rendah (LBW) adalah kelahiran pramatang. Oleh itu, kaedah terbaik untuk mencegah LBW adalah dengan mengelakkan kelahiran pramatang.

Pencegahan ini dapat dilakukan dengan menjalani pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada pakar obstetrik. Di samping itu, lakukan juga perkara-perkara berikut untuk menjaga kesihatan ibu dan janin semasa mengandung:

 • Makan makanan yang sihat agar pemakanan untuk ibu dan janin sentiasa terpenuhi
 • Jangan mengambil minuman beralkohol, merokok, atau menggunakan dadah
 • Menjaga kebersihan organ intim semasa mengandung
 • Menguruskan tekanan dengan baik