Berhati-hatilah dengan Sesak Nafas Semasa Mengandung Muda dan Cara Mengatasinya

Sesak nafas semasa kehamilan awal adalah salah satu keluhan yang paling biasa. Selain mengetahui sebab dan cara mengatasinya, penting untuk mengetahui tanda-tanda berbahaya sesak nafas.

Ramai wanita hamil mengalami sesak nafas. Dianggarkan lebih daripada separuh daripada semua wanita hamil telah mengalami ini. Risiko sesak nafas lebih besar pada wanita yang mengandung anak kembar atau yang telah mengalami banyak berat badan.

Proses Penyesuaian Badan

Walaupun banyak yang berpendapat sesak nafas berlaku pada akhir kehamilan, sesak nafas semasa kehamilan awal boleh terjadi, iaitu pada trimester pertama atau kedua.

Pada trimester pertama kehamilan, peningkatan hormon progesteron boleh mencetuskan sesak nafas. Hormon progesteron akan merangsang otak untuk menghantar mesej agar paru-paru mengambil lebih banyak udara. Oleh itu, wanita hamil lebih kerap merasakan keperluan untuk menarik nafas dalam-dalam. Ini adalah cara penyesuaian badan semasa mengandung, sambil mendapatkan lebih banyak oksigen untuk janin.

Sementara itu, sesak nafas yang berlaku pada trimester ketiga berlaku kerana rahim mendorong otot di bawah tulang rusuk sehingga juga mendorong paru-paru. Wanita hamil mungkin dapat bernafas lebih mudah beberapa minggu sebelum melahirkan, kerana bayi telah bergerak ke bawah ke arah pelvis.

Cara memperbaikinya

Berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu wanita hamil bernafas dengan lebih mudah:

  • Menyelaraskan kedudukan duduk

Duduk tegak dan tarik bahu ke belakang. Kedudukan duduk ini akan memberi ruang yang cukup untuk paru-paru mengambil oksigen yang diperlukan.

  • Elakkan terburu-buru

Walaupun wanita hamil masih boleh aktif dalam pelbagai aktiviti. Elakkan tergesa-gesa semasa melakukan aktiviti dan jangan memaksa diri.

  • Luangkan masa untuk berehat

Walaupun tidak mudah, wanita hamil yang mengalami sesak nafas disarankan meluangkan masa untuk berehat. Ketegangan hanya akan mencetuskan sesak nafas bahkan lebih ketara. Sekiranya perlu, berehat pada masa yang sama digunakan untuk berehat.

  • Gunakan bantal tambahan

Sekiranya anda merasa sesak nafas ketika anda tidur. Wanita hamil boleh menggunakan beberapa bantal tambahan yang menyokong bahagian belakang.

  • Senaman ringan

Tubuh yang tidak sihat boleh mencetuskan sesak nafas semasa awal kehamilan. Senaman ringan semasa mengandung akan memberi peluang kepada tubuh untuk mendapatkan lebih banyak oksigen. Senaman ringan bermaksud wanita hamil masih boleh bercakap tanpa sesak nafas. Salah satu pilihan adalah yoga untuk wanita hamil. Latihan ini akan melatih pernafasan serta peregangan yang dapat memperbaiki postur tubuh.

Hati-hati dengan Tanda-tanda Bahaya

Walaupun dikelaskan sebagai normal, penting untuk mengetahui keadaan sesak nafas semasa kehamilan yang dianggap berbahaya. Wanita hamil dengan asma dan radang paru-paru dinasihatkan untuk berjumpa doktor dari awal.

Berhati-hati jika wanita hamil mengalami keadaan berikut:

  • Sesak nafas disertai dengan degupan jantung yang cepat
  • Sesak nafas dengan bibir, jari, atau jari kaki pucat atau biru.
  • Sesak nafas disertai dengan batuk yang berterusan dengan demam, menggigil, atau batuk darah.
  • Sesak nafas dengan sakit dada. Di samping itu, sesak nafas ketika berbaring atau berlaku pada waktu malam juga harus diperhatikan.
  • Sesak nafas yang teruk, bahkan diikuti dengan kehilangan kesedaran setelah melelahkan aktiviti.

Gejala ini boleh berlaku secara tiba-tiba atau bertambah buruk dengan cepat. Segera berjumpa doktor atau hospital terdekat. Sekiranya anda mengalami sesak nafas semasa awal kehamilan, jangan ragu untuk mengemukakan aduan kepada pakar obstetrik anda.