Alkalosis - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Alkalosis adalah keadaan di mana darah di dalam badan mengandungi terlalu banyak asas atau alkali. Keadaan ini boleh berlaku kerana tahap asid atau karbon dioksida dalam badan berkurang, dan terdapat penurunan kadar elektrolit klorida dan kalium di dalam badan.

Darah dalam badan mengandungi kadar asid dan basa yang ukurannya ditentukan melalui ujian darah pada skala pH. Keseimbangan kedua bahan ini diatur dengan baik oleh ginjal dan paru-paru dengan nilai pH normal sekitar 7,4. Tahap pH yang lebih rendah daripada biasa menunjukkan bahawa tubuh mengandungi lebih banyak asid, sementara pH yang lebih tinggi daripada biasa menunjukkan lebih banyak kandungan alkali dalam tubuh.

Penanganan kes alkalosis bergantung pada seberapa cepat penyakit itu didiagnosis dan dirawat. Semakin cepat ia dirawat, semakin baik hasilnya. Secara amnya, kebanyakan pesakit dapat pulih selepas rawatan.

Gejala Alkalosis

Gejala alkalosis berbeza-beza. Pada peringkat awal, gejala ditunjukkan oleh:

 • Mual
 • Badan terasa kaku
 • Otot tegang dan berkedut
 • Gegaran di tangan
 • Mudah marah
 • Gangguan kecemasan yang menyebabkan pernafasan cepat dan kesemutan di muka, tangan, atau kaki.

Dalam beberapa kes, alkalosis tidak menyebabkan gejala sama sekali. Sebaliknya, gejala yang teruk boleh berlaku jika alkalosis tidak diatasi dengan segera, iaitu sesak nafas dan kehilangan kesedaran (hingga koma).

Punca Alkalosis

Keseimbangan tahap asid-basa dalam tubuh dijaga dengan rapi oleh mekanisme paru-paru, ginjal, dan sistem penyangga kimia di dalam badan. Apabila terdapat gangguan pada keseimbangan di mana nilai pH berbeza dari normal, keadaan banyak organ dapat terganggu. Berdasarkan penyebabnya, terdapat empat jenis alkalosis, iaitu:

 • Alkalosis metabolik. Jenis ini berlaku apabila kandungan asid badan terlalu rendah, jadi badan mengandungi lebih banyak asas. Keadaan ini boleh disebabkan oleh muntah yang berlebihan dan berpanjangan yang mengakibatkan kehilangan elektrolit (terutama klorida dan kalium), pengambilan ubat tertentu yang berlebihan (diuretik, antasid, atau pencahar), penyakit kelenjar adrenal, penggunaan bikarbonat, dan alkoholisme.
 • Alkalosis pernafasan. Keadaan ini berlaku kerana tidak cukup karbon dioksida dalam aliran darah yang disebabkan oleh pernafasan terlalu cepat (contohnya dalam keadaan kecemasan), kekurangan oksigen, keracunan salisilat, keadaan perubatan (demam tinggi, penyakit paru-paru, penyakit hati), atau berada pada tahap tinggi ketinggian. Hiperventilasi kerana kegelisahan adalah penyebab alkalosis pernafasan yang paling biasa.

Diagnosis Alkalosis

Setelah mengetahui simptom yang dialami oleh pesakit, doktor dapat melakukan pemeriksaan fizikal sebagai langkah awal untuk membuat diagnosis. Pemeriksaan perlu disokong oleh serangkaian ujian untuk menentukan penyebab gejala pesakit. Ujian adalah dalam bentuk:

 • ujian darah, yang merangkumi ujian elektrolit dan analisis gas (oksigen dan karbon dioksida) dalam darah arteri. Kedua-dua ujian dilakukan untuk menentukan sama ada alkalosis yang berlaku adalah alkalosis pernafasan atau metabolik.
 • Ujian air kencing atau urinalisis.Ujian ini dengan mengambil sampel air kencing dilakukan untuk memeriksa tahap elektrolit dan pH air kencing.

Rawatan Alkalosis

Rawatan boleh dijalankan setelah doktor mengetahui penyebab alkalosis pesakit. Dalam alkalosis pernafasan, rawatan utama yang perlu dilakukan adalah memastikan pesakit mempunyai tahap oksigen yang mencukupi dan mengembalikan tahap karbon dioksida kembali normal. Apabila pesakit bernafas dengan cepat kerana kesakitan, kesakitan perlu diatasi terlebih dahulu, sehingga pernafasan menjadi normal dan keadaan pesakit dapat menjadi lebih baik. Sekiranya masalah pernafasan disebabkan oleh kegelisahan, doktor mungkin menasihati penghidapnya untuk bernafas dengan lebih perlahan dan dalam, untuk membantu melegakan simptom penghidapnya. Di samping itu, usaha menenangkan pesakit dan membantu pesakit bernafas dalam beg kertas juga dapat meningkatkan tahap karbon dioksida dalam darah, sehingga gejala dapat mereda. Namun, apabila keputusan ujian menunjukkan tahap oksigen yang rendah di dalam badan, pesakit perlu menerima oksigen tambahan dengan memakai topeng.

Dalam alkalosis kerana kekurangan beberapa bahan kimia, seperti klorida dan kalium, doktor boleh memberikan ubat dan makanan tambahan untuk menggantikan kekurangan bahan kimia. Sekiranya alkalosis metabolik sangat teruk, ia boleh diberikan melalui infus cairan dan elektrolit secara intravena di persekitaran hospital. Selain itu, tanda-tanda vital pesakit juga akan dipantau, yaitu suhu badan, nadi, kadar pernafasan, dan tekanan darah. Selepas rawatan, kebanyakan penghidap alkalosis dapat sembuh.

Komplikasi Alkalosis

Komplikasi alkalosis boleh timbul apabila keadaan ini tidak dirawat dengan baik. Beberapa komplikasi alkalosis adalah:

 • Aritmia, seperti degupan jantung yang terlalu cepat, terlalu perlahan, atau tidak teratur
 • Koma.

Pencegahan Alkalosis

Usaha pencegahan yang dapat dilakukan adalah dengan mengurangkan risiko terkena alkalosis. Pengurangan risiko ini dapat dicapai dengan:

 • Terapkan diet yang sihat, terutama makanan yang tinggi kalium untuk mencegah kekurangan elektrolit. Sumber kalium nutrien banyak terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti wortel, bayam, pisang, dan kacang-kacangan.
 • Kekalkan pengambilan cecair yang mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi, yang dicirikan oleh rasa dahaga. Dehidrasi boleh membuatkan badan kehilangan banyak elektrolit dalam masa yang singkat. Beberapa usaha yang dapat dilakukan untuk mencegah dehidrasi adalah minum 8 hingga 10 gelas setiap hari, dan menjadikannya kebiasaan minum sebelum, sesudah, atau selama latihan. Walaupun penting untuk minum cukup, berhati-hati harus membatasi kafein dalam soda, teh, atau kopi, yang dapat memperburuk dehidrasi.