Ketahui Punca Ibu Mengandung Sindrom Bayi

Punca ibu mengandung bayi dengan sindrom Down tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, terdapat Beberapa faktor dianggap meningkatkan risiko wanita hamil melahirkan anak dengan keadaan ini, mulai dari gangguan genetik, keturunan, hingga tabiat tidak sihat.

Down syndrome adalah penyakit yang membuat penderita mengalami kesukaran belajar, halangan perkembangan, dan bentuk fizikal yang khas.

Beberapa ciri fizikal yang dimiliki oleh orang-orang dengan sindrom Down termasuk leher pendek, ukuran kepala kecil, wajah sedikit rata, bentuk mata khas, badan pendek, dan jari pendek. Sebilangan kanak-kanak yang dilahirkan dengan keadaan ini juga mengalami penyakit jantung kongenital, pendengaran, dan masalah tiroid.

Apa yang Menyebabkan Ibu Mengandung Bayi Sindrom?

Sindrom Down berlaku kerana gangguan genetik yang menyebabkan komponen DNA terbentuk secara tidak normal. Ini menyebabkan pertumbuhan dan fungsi organ janin menjadi tidak normal.

Malangnya, sehingga kini tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan janin mengalami kelainan ini. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mendapati bahawa terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko wanita melahirkan anak dengan gangguan genetik ini, iaitu:

1. Mengandung pada usia yang lebih tua

Risiko ibu mengandung bayi sindrom Down meningkat seiring dengan usia semasa kehamilan. Beberapa kajian menyatakan bahawa risiko melahirkan bayi dengan sindrom Down akan lebih tinggi pada wanita hamil yang berusia lebih dari 35 tahun.

Ini mungkin kerana semakin tua wanita, kualiti telurnya akan menurun, sehingga dapat menyebabkan gangguan dalam pembentukan komponen genetik pada saat pembuahan.

Namun, ini tidak boleh dijadikan penanda aras utama, kerana tidak sedikit wanita hamil di bawah usia 35 tahun yang melahirkan anak-anak dengan sindrom Down.

2. Mempunyai sejarah melahirkan anak-anak dengan sindrom Down

Risiko seorang ibu membawa bayi sindrom Down juga akan meningkat sekiranya dia sebelum ini melahirkan bayi yang menderita keadaan ini. Walaupun sangat jarang berlaku, sindrom Down juga boleh diwarisi daripada ibu bapa.

Oleh itu, pemeriksaan pranatal berkala diperlukan untuk menentukan sama ada terdapat kelainan genetik pada janin yang menunjukkan sindrom Down.

3. Merokok dan pengambilan alkohol berlebihan semasa mengandung

Wanita hamil yang sering mengambil alkohol atau merokok juga dikatakan mempunyai risiko lebih tinggi untuk membawa bayi dengan sindrom Down. Ini mungkin kerana kedua-dua tabiat buruk ini dapat menjadikan komponen genetik atau DNA janin lebih rentan terhadap kerosakan dan tidak terbentuk dengan betul, sehingga menyebabkan sindrom Down.

4. Kerap terdedah kepada pencemaran dan bahan toksik

Salah satu faktor risiko yang dianggap boleh menyebabkan janin mengalami sindrom Down adalah pendedahan kepada pencemaran dan bahan toksik semasa kehamilan. Pendedahan terhadap pencemaran ini boleh berlaku ketika wanita hamil menghirup banyak asap rokok, kenderaan bermotor, atau asap kilang.

Sementara itu, bahan toksik yang dianggap meningkatkan risiko sindrom Down berasal dari racun perosak, sisa kilang, hingga logam berat, seperti arsenik, plumbum, dan merkuri.

5. Kekurangan zat makanan semasa mengandung

Pemakanan yang mencukupi memainkan peranan yang sangat penting untuk kehamilan yang sihat. Ini juga berlaku untuk mengurangkan risiko sindrom Down pada janin.

Menurut beberapa penyelidikan kesihatan, ibu yang kekurangan nutrien tertentu, seperti folat, protein, zat besi, vitamin D, dan omega-3, dikatakan berisiko lebih tinggi untuk melahirkan bayi dengan sindrom Down.

Kerana beberapa perkara di atas dapat meningkatkan risiko bayi mengalami sindrom Down, wanita hamil perlu menjauhinya. Di samping itu, lakukan pemeriksaan ginekologi kepada doktor secara berkala.

Dalam mendiagnosis sindrom Down pada janin, doktor akan melakukan serangkaian pemeriksaan perubatan yang merangkumi ultrasound (USG) dan ujian genetik (ujian DNA) pada janin.