5 Khasiat Ikan Laut yang Anda Tidak Perlu Lupa

Penggunaan ikan laut untuk masyarakat Indonesia telah menjadi perkara biasa, terutama bagi orang yang tinggal di sepanjang pantai. Selain mempunyai rasa yang enak, ikan laut juga mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh.

Ikan adalah makanan yang kaya dengan protein, mineral, dan lemak sihat. Selain itu, ikan juga mengandungi asid lemak omega-3 dan vitamin K yang diperlukan oleh tubuh. Walaupun sekarang banyak suplemen asid lemak omega-3 dijual secara percuma, anda tetap disarankan untuk mendapatkannya langsung dari makanan, termasuk dari ikan laut.

Kebaikan Memakan Ikan untuk Kesihatan

Manfaat yang anda dapat dari makan ikan laut, termasuk:

 • Mencegah penyakit jantung

  Makanan laut tinggi protein dan rendah kolesterol daripada daging merah. Ini menjadikan daging ikan sebagai sumber protein sihat yang baik untuk kesihatan jantung. Fakta ini juga disokong oleh penyelidikan yang menunjukkan bahawa pengambilan ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3 secara berkala dapat mengurangkan kadar lemak darah, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

 • Menjaga fungsi dan kesihatan otak

  Walau bagaimanapun, data klinikal yang menyokong pengertian keberkesanan asid lemak omega-3 dalam melegakan gejala kemurungan, demensia, dan fungsi otak yang terganggu, sejauh ini tidak konsisten.

 • Menyokong kesihatan tulang

  Vitamin D bukan hanya dibentuk oleh tubuh dengan bantuan cahaya matahari, tetapi anda juga boleh mendapatkannya dengan memakan ikan laut. Ikan laut adalah sumber vitamin D dan kalsium yang baik, yang dapat menyokong kesihatan tulang dan mencegah penyakit tertentu. Dengan memakan ikan salmon sekitar 8 gram sehari dapat memenuhi 75 peratus keperluan vitamin D harian anda.

 • Baik untuk orang yang mengalami gangguan tiroid

  Penyelidikan lebih lanjut menunjukkan bahawa kandungan selenium ikan laut dapat membantu mengekalkan fungsi tiroid dan mencegah kerosakan tiroid lebih lanjut.

 • Menjaga kesihatan mata

  Makanan tinggi asam lemak omega-3 yang diperoleh dari ikan laut atau makanan tambahan telah terbukti dapat membantu menjaga kesihatan mata. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang kerap mengonsumsi ikan laut atau suplemen omega-3 pada dos minimum 500 mg sehari mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami degenerasi makula dan kerosakan retina yang berkaitan dengan diabetes.

Selain daripada pelbagai faedah pengambilan ikan untuk kesihatan tubuh di atas, anda mesti berhati-hati dalam memilih jenis ikan laut yang sesuai untuk dimakan. Pilih makanan laut segar dan berkualiti. Selain itu, elakkan makan ikan yang mempunyai kadar merkuri yang tinggi, seperti ikan yu, ikan todak (ikan todak), ikan tuna, dan ikan kembung 'raja'. Rujuk pakar pemakanan, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu sebelum memakan ikan laut.