Ketahui Punca Kelainan Badan dengan Biopsi

Biopsi adalah prosedur mengambil sampel tisu untuk mengesan kelainan pada tubuh. Walaupun sering digunakan untuk mendiagnosis barah, biopsi juga dapat digunakan untuk mendiagnosis keadaan lain, seperti radang atau infeksi.

Biopsi adalah prosedur perubatan yang dilakukan dengan mengambil sampel tisu untuk pemeriksaan lebih lanjut menggunakan mikroskop. Prosedur ini biasanya disarankan oleh doktor apabila pemeriksaan awal menunjukkan pertumbuhan tisu yang tidak normal di bahagian tubuh tertentu.

Pemeriksaan sampel tisu biopsi secara amnya dilakukan oleh ahli patologi. Hasil biopsi kemudian diberikan kepada doktor yang mengirimkan permintaan untuk pemeriksaan untuk mengesahkan diagnosis dan menentukan rawatan yang sesuai.

Syarat yang Memerlukan Biopsi

Biopsi secara amnya dilakukan untuk mengesahkan diagnosis sama ada seseorang menghidap barah dan menentukan penyebaran barah atau tahapnya. Selain itu, biopsi juga dapat dilakukan untuk beberapa tujuan, seperti:

  • Memeriksa sel darah di sumsum tulang
  • Mengesan beberapa masalah kulit, seperti perubahan bentuk tahi lalat yang disyaki barah kulit
  • Periksa perkembangan penyakit ini, seperti radang hati atau ginjal atau jangkitan kelenjar getah bening
  • Mengesahkan keadaan yang tidak berkaitan dengan kanser, contohnya kolitis
  • Menilai reaksi penolakan pada organ yang dipindahkan

Jenis Biopsi Yang Boleh Dilakukan

Sebelum prosedur biopsi, doktor akan melakukan serangkaian pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti ultrasound, CT scan, atau MRI untuk mengesan kelainan pada bahagian tubuh tertentu. Selepas itu, doktor akan menentukan jenis biopsi yang dilakukan.

Berikut adalah pelbagai jenis biopsi untuk mengambil sampel tisu dari badan:

1. Biopsi jarum

Salah satu teknik biopsi yang banyak digunakan untuk mengambil tisu badan adalah menggunakan jarum. Terdapat dua kaedah biopsi jarum, iaitu biopsi jarum halus dan biopsi jarum teras.

Biopsi jarum halus (aspirasi jarum halus) digunakan untuk mengambil sampel tisu atau cecair, sedangkan teknik biopsi jarum inti (biopsi jarum teras) dilakukan untuk mengambil sampel tisu yang lebih besar.

Sebelum melakukan prosedur ini, doktor akan menyuntik anestetik tempatan ke pesakit. Dalam prosesnya, imbasan CT atau ultrasound sering digunakan sebagai alat doktor untuk mengarahkan jarum ke lokasi pengambilan sampel.

2. Biopsi pukulan

Biopsi pukulan Ini dilakukan dengan membuat sayatan kecil untuk mengambil sampel lapisan atas tisu kulit dengan menggunakan alat bedah khas. Sebelum melakukan prosedur ini, doktor akan menyuntik anestetik tempatan untuk menghilangkan rasa sakit di kawasan ini.

Selepas biopsi pukulan, sayatan akan ditutup dengan jahitan. Prosedur ini biasanya digunakan untuk mengesan pelbagai jenis masalah kulit, seperti jangkitan dan keradangan.

3. Biopsi khas

Biopsi eksisi digunakan untuk membuang semua tisu yang disyaki sebagai tanda penyakit, seperti benjolan di bawah kulit. Pesakit akan dibius supaya tidak merasa sakit dan jenis anestesia biasanya disesuaikan dengan lokasi tisu yang akan dikeluarkan.

4. Biopsi endoskopi

Biopsi endoskopi dilakukan dengan memasukkan tiub elastik nipis yang dilengkapi dengan lampu dan kamera serta alat pemotong ke dalam badan. Alat pemotong di hujung tiub digunakan untuk memudahkan doktor mengambil sampel tisu.

Selain melewati sayatan kecil di kulit, tiub juga dapat dimasukkan melalui lubang hidung, mulut, saluran kencing atau uretra, atau dubur, bergantung pada lokasi yang akan diperiksa. Biopsi jenis ini biasanya dilakukan bersamaan dengan pemeriksaan endoskopi.

5. Biopsi pembedahan

Biopsi jenis ini dilakukan semasa pembedahan. Dalam keadaan tertentu, sampel tisu dapat diperiksa dengan segera dan hasilnya akan segera muncul sehingga doktor dapat segera menentukan langkah-langkah rawatan selanjutnya, termasuk penyingkiran tisu.

Biopsi pembedahan juga boleh dilakukan apabila kaedah biopsi lain sukar atau tidak dapat mencapai bahagian tubuh yang perlu diperiksa. Secara amnya selamat untuk melakukan biopsi pembedahan. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, jenis biopsi ini membawa risiko pendarahan atau jangkitan.

6. Biopsi sumsum tulang

Biopsi sumsum tulang biasanya dilakukan untuk mengesan pelbagai gangguan darah, seperti anemia, leukemia, atau limfoma. Sebelum memulakan prosedur biopsi ini, doktor akan menyuntik anestetik tempatan untuk mengurangkan kesakitan.

Sebelum menjalani prosedur biopsi, disarankan agar anda memberitahu doktor mengenai sebarang ubat atau suplemen yang sedang anda ambil. Anda juga perlu memberitahu doktor anda jika anda alah kepada ubat-ubatan tertentu.

Selepas prosedur biopsi, anda boleh kembali ke aktiviti biasa. Walau bagaimanapun, jika anda menjalani prosedur biopsi menggunakan anestesia umum, disarankan untuk tinggal di hospital sekurang-kurangnya satu malam untuk memulihkan keadaan.

Sekiranya anda mengalami demam, sakit dan pendarahan di lokasi biopsi semasa proses pemulihan, berjumpa doktor dengan segera. Di samping itu, jika hasil biopsi menunjukkan keabnormalan, bincangkan rancangan rawatan selanjutnya dengan doktor anda.