Memahami Punca Bayi 9 Bulan Belum Gigi

Biasanya, gigi pertama bayi mula tumbuh ketika berusia 6 bulan, bermula dengan pertumbuhanhgigi seri tengah bawah. Gigi lain akan tumbuh seiring bertambahnya usia. sekarang, bagaimana jika sehingga usia 9 bulan, bayi belum tumbuh gigi? Adakah perkara biasa?

Pada usia 9 bulan, anda mungkin melihat pelbagai tanda pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, termasuk penampilan gigi pertama. Tetapi jika gigi pertama anak kecil anda tidak muncul sehingga berumur 9 bulan, itu mungkin membuat anda risau. sekarangOleh itu, agar tidak mengganggu fikiran ibu anda, fahami pelbagai sebab mengapa gigi bayi anda belum muncul pada usia 9 bulan, melalui penjelasan berikut.

Punca Bayi 9 Bulan Tidak Menumbuhkan Gigi

Masa tumbuh gigi pastinya tidak sama untuk setiap bayi. Ada bayi yang giginya telah tumbuh pada usia 6 bulan, ada juga yang giginya telah muncul sejak lahir, atau sering disebut gigi natal, malah ada bayi yang giginya belum tumbuh sehingga berumur 1 tahun.

Beberapa faktor yang menyebabkan perbezaan waktu tumbuh gigi pada bayi, termasuk gigi yang belum tumbuh sehingga usia 9 bulan termasuk:

1. Faktor genetik

Faktor genetik memainkan peranan utama dalam menentukan pertumbuhan gigi yang cepat atau lambat pada bayi. Sekiranya anda atau ahli keluarga mempunyai sejarah pertumbuhan gigi yang tertunda, kemungkinan anak anda juga akan mengalami ini.

Sebaliknya, jika anda atau ahli keluarga mempunyai sejarah pertumbuhan gigi yang cepat, anak anda mungkin mempunyai risiko mengalami perkara yang sama.

2. Kecederaan pada mulut bayi

Faktor lain yang juga boleh mencetuskan penangguhan gigi pada bayi berusia 9 bulan adalah trauma fizikal atau kecederaan pada mulutnya. Kecederaan teruk pada bahagian mulut dan muka boleh mengganggu proses gigi bayi.

3. kekurangan zat makanan

Bayi yang kekurangan zat makanan juga cenderung mengalami kelewatan gigi. Bukan hanya gigi, kekurangan zat makanan juga boleh mengganggu banyak aspek pertumbuhan dan perkembangan bayi.

4. Penyakit tertentu

Dalam kes yang jarang berlaku, gigi yang tertunda pada bayi berusia 9 bulan boleh disebabkan oleh keadaan tertentu, seperti berat bayi yang terlalu rendah, hipotiroidisme, dan hipertiroidisme. anodontia.

Bagaimana kita tahu jika anak kecil kita tumbuh gigi?

Sebilangan ibu bapa mungkin sukar untuk mengawasi pertumbuhan gigi anak-anak mereka. Oleh itu, untuk mempermudahnya, cuba perhatikan tanda-tanda berikut yang dapat menunjukkan pertumbuhan gigi pada anak kecil anda, seperti:

  • Air liur (air liur) lebih banyak.
  • Gigit benda di sekelilingnya.
  • Gusi bengkak.
  • Selera makan berkurang.
  • Meremang pada waktu malam.
  • Demam.

Perlu diingat, tanda-tanda gigi yang ditunjukkan oleh setiap bayi boleh berbeza. Walaupun dalam beberapa kes, bayi tidak menunjukkan tanda-tanda ketika gigi mereka akan tumbuh. Ini juga perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan.

Pada dasarnya, bayi berusia 9 bulan yang belum mempunyai gigi, adalah perkara biasa. Namun, jika gigi pertama bayi anda tidak muncul sehingga dia mencapai usia 18 bulan, segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.