Memetik Khasiat Bunga Melur untuk Kesihatan dan Kecantikan

Bunga melati telah lama dikenal sebagai bahan mentah untuk membuat minyak wangi dan sabun. Bukan itu sahaja, terdapat pelbagai khasiat bunga melati yang juga baik untuk kesihatan tubuh. Apa ramuan dalam bunga melati dan faedah kesihatannya?

Terdapat pelbagai jenis tanaman melati, tetapi jenis yang sering ditemui adalah melati putih (Jasminum sambac). Bunga ini biasanya dimakan dalam bentuk teh yang diproses. Selain itu, bunga melati juga banyak diproses menjadi pelbagai produk lain, seperti losyen dan aromaterapi.

Pelbagai Manfaat Bunga Melati yang Diproses untuk Kesihatan

Bunga melati mengandungi minyak pati semula jadi dan pelbagai sebatian yang bersifat antioksidan, anti-radang, dan antibakteria. Kerana kandungannya yang pelbagai, bunga melati mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk:

1. Mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat

Sama seperti teh hijau dan teh hitam, teh bunga melati juga mengandungi antioksidan polifenol yang dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti strok dan penyakit jantung.

Untuk menikmati faedah ini, anda boleh minum 2-3 cawan teh melati setiap hari.

2. Menurunkan risiko diabetes jenis 2

Diabetes jenis 2 berlaku apabila hormon insulin di dalam badan tidak berfungsi dengan baik, sehingga kadar gula dalam darah dapat meningkat dan sukar dikawal. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini berisiko menyebabkan pelbagai komplikasi, seperti penyakit ginjal, darah tinggi, penyakit jantung, dan kerosakan mata.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa teh melati dan teh jenis lain dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Namun, anda disarankan untuk minum teh melati tanpa gula atau mengganti gula dengan pemanis buatan yang baik untuk penderita diabetes.

3. Mengekalkan kulit yang sihat

Salah satu kelebihan bunga melati yang telah lama diketahui adalah menjaga kulit yang sihat. Bunga melati mengandungi minyak pati semula jadi yang dapat melembapkan kulit serta membasmi kuman dan mengatasi keradangan pada kulit.

Beberapa penyelidikan juga menunjukkan bahawa bunga melati dapat mencegah penuaan dini dan kulit kering, dan membantu proses pemulihan luka. Untuk mendapatkan faedah bunga melati ini, anda boleh menggunakan pelembap, serum wajah, atau minyak pati yang terbuat dari bunga melati.

Namun, anda masih perlu berhati-hati, kerana produk ini boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit. Reaksi ini lebih berisiko bagi orang yang mempunyai kulit sensitif.

4. Menjaga fungsi dan kesihatan otak

Teh bunga melati mengandungi antioksidan, kafein, dan asam amino theanine yang bermanfaat untuk menjaga kesihatan otak. Ia juga dapat meningkatkan fokus dan ingatan, dan mengurangkan risiko demensia dan demensia.

5. Meredakan tekanan

Minyak pati melati mempunyai aroma yang lembut dan menyegarkan, sehingga sering digunakan sebagai aromaterapi. Kesan ini dapat menghilangkan tekanan dan membuat anda lebih santai.

Beberapa kajian juga menyebutkan bahawa bunga melati dapat mengurangkan kegelisahan dan meningkatkan kualiti tidur.

Untuk mendapatkan faedah bunga melati ini, anda boleh menggunakan minyak aromaterapi dari bunga melati atau mencampurkannya ke dalam peresap untuk melembabkan dan menghidu ruangan.

Peraturan untuk Menggunakan Produk Bunga Melur

Pada dasarnya, bunga melati diproses menjadi teh, selamat dan sihat untuk dimakan. Namun, kerana mengandungi kafein, teh melati boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit perut dan insomnia.

Oleh itu, anda perlu menghadkan dan hanya minum teh melati sebanyak 2-3 cawan sehari. Sekiranya anda ingin menggunakan minyak pati melati untuk mandi atau aromaterapi, jangan lupa mencairkan minyak terlebih dahulu.

Sekiranya anda mengalami gejala kesan sampingan setelah minum teh atau menggunakan produk yang mengandungi bunga melati, segera berjumpa doktor supaya rawatan yang sesuai dapat dijalankan.