Sifilis - Gejala, sebab dan rawatan

Lion king atau sifilis adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria. Gejala sifilis bermula dengan munculnya luka yang tidak menyakitkan di kawasan genital, mulut, atau rektum.

Luka di kawasan genital yang merupakan gejala sifilis (sifilis) sering tidak kelihatan dan tidak menyakitkan, sehingga penghidapnya tidak menyedarinya. Namun, pada tahap ini, jangkitan itu sudah dapat ditularkan kepada orang lain.

Tanpa rawatan segera dan tepat, sifilis dapat merosakkan otak, jantung, dan beberapa organ lain. Pada wanita hamil, jangkitan juga berbahaya kerana boleh menyebabkan keadaan janin yang tidak normal, bahkan kematian bayi. Oleh itu, lebih awal diagnosis dan rawatannya, semakin mudah menyembuhkan sifilis.

Gejala Sifilis

Gejala sifilis atau sifilis dikelaskan mengikut tahap perkembangan penyakit. Setiap jenis sifilis mempunyai simptom yang berbeza. Inilah penjelasannya:

 • Sifilis primer

  Sifilis jenis ini dicirikan oleh luka (chancre) di mana bakteria masuk.

 • Sifilis sekunder

  Sifilis jenis ini dicirikan oleh kemunculan ruam pada badan.

 • Sifilis pendam

  Sifilis tidak menyebabkan gejala, tetapi bakteria ada di dalam tubuh pesakit.

 • Sifilis tersier

  Sifilis boleh menyebabkan kerosakan organ lain pada otak, saraf, atau jantung.

Punca Sifilis

Sifilis disebabkan oleh jangkitan bakteria, yang disebarkan melalui hubungan seksual dengan seseorang dengan sifilis. Walau bagaimanapun, bakteria penyebab sifilis juga dapat disebarkan melalui hubungan fizikal dengan luka pada penghidapnya. Melihat penularannya, sifilis mudah dijangkiti pada seseorang yang sering mempunyai banyak pasangan seksual.

Diagnosis Sifilis

Untuk mengetahui seseorang menghidap sifilis, doktor akan melakukan pemeriksaan dalam bentuk ujian darah dan mengambil cairan luka. Ujian darah untuk menentukan kehadiran antibodi untuk melawan jangkitan, sementara pemeriksaan cairan luka untuk menentukan kehadiran bakteria penyebab sifilis (sifilis).

Rawatan Sifilis

Rawatan untuk sifilis atau singa raja akan lebih berkesan jika dilakukan pada peringkat awal. Sifilis boleh dirawat dengan antibiotik penisilin. Selama tempoh rawatan, pasien disarankan untuk tidak melakukan hubungan seks, hingga dokter mengesahkan jangkitan telah hilang.

Pencegahan Sifilis

Penularan sifilis dapat dicegah dengan tingkah laku seks yang selamat, iaitu setia kepada satu pasangan seksual atau menggunakan kondom. Selain itu, pemeriksaan atau pemeriksaan sifilis atau sifilis juga perlu dilakukan secara berkala bagi orang yang mempunyai faktor risiko tinggi untuk penyakit ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found