Kapsul EM - Faedah, dos dan kesan sampingan

Kapsul EM adalah produk herba yang berguna untuk melancarkan haid dan melegakan kesakitan haid.Kapsul EM dijual secara bebas di pasaran.

Kapsul EM mengandungi ekstrak anise (anisi vulgaris fructus) sebanyak 82.5 mg, ekstrak kunyit (rizoma curcumae) sebanyak 82.5 mg, ekstrak adas (foeniculi fructus) sebanyak 82.5 mg, dan ekstrak lada hitam (piperis nigri fructus) sebanyak 82.5 mg.

Sebagai tambahan kepada ramuan yang disebutkan di atas, Kapsul EM juga mengandungi:

 • 55 mg ekstrak kayu manis (korteks cinnamomi)
 • Ekstrak ketumbar 55 mg (coriandri fructus)
 • Ekstrak jintan hitam 55 mg (air mani nigellae sativae)
 • Ekstrak meniran 55 mg (phyllanthi herba)

Kapsul EM boleh didapati dalam botol yang masing-masing mengandungi 30, 60, dan 100 kapsul. Selain itu, Kapsul EM juga tersedia dalam kotak yang mengandungi:

 • 10 helai, setiap jalur mengandungi 5 atau 10 kapsul
 • 6 helai, setiap jalur mengandungi 10 kapsul
 • 1 helai mengandungi 12 kapsul
 • 25 helai, setiap jalur mengandungi 4 kapsul

Apa itu EM Capsule

kumpulanUbat percuma
KategoriUbat herba
ManfaatDipercayai melancarkan haid dan melegakan kesakitan haid
Dimakan olehWanita yang sudah haid
Kapsul EM untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Kapsul EM dilarang diambil oleh ibu hamil. Tidak diketahui sama ada Kapsul EM boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak.

Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatKapsul

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Kapsul EM

Sebelum menggunakan produk herba ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Jangan mengambil Kapsul EM jika anda alah kepada salah satu bahan dalam ubat ini. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa doktor terlebih dahulu.
 • Kapsul EM tidak boleh diminum oleh wanita hamil. Rujuk doktor anda mengenai penggunaan Kapsul EM jika anda merancang kehamilan atau penyusuan.
 • Kesakitan haid adalah keadaan biasa. Walau bagaimanapun, jika sakit haid mengganggu aktiviti, berjumpa doktor untuk mengetahui punca keadaannya.
 • Kitaran haid yang normal berlaku setiap 21-35 hari. Sekiranya anda mengalami kelewatan dalam tempoh anda, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui punca keadaannya.
 • Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil Kapsul EM jika anda atau sedang menghidap barah payudara, barah ovari, barah rahim, endometriosis, atau fibroid rahim (myoma).
 • Rujuk penggunaan Kapsul EM dengan doktor anda jika anda menghidap diabetes atau tekanan darah rendah (hipotensi).
 • Rujuk doktor anda jika anda merancang untuk mengambil Kapsul EM dengan ubat, suplemen atau produk herba lain.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil Kapsul EM.

Dos dan Arahan Penggunaan Kapsul EM

Untuk melancarkan haid atau melegakan kesakitan haid, Kapsul EM boleh dimakan pada dos 2 kapsul, 3 kali sehari, 4-5 hari sebelum jadual haid.

Sekiranya anda ragu-ragu atau mempunyai keadaan kesihatan khas, berbincanglah dengan doktor anda untuk mendapatkan dos dan tempoh rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.

Cara Mengambil Kapsul EM Dengan Betul

Pastikan anda membaca maklumat pada label pembungkusan sebelum mengambil Kapsul EM. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau ragu-ragu, berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil produk ini.

Ambil Kapsul EM selepas makan. Untuk menghilangkan rasa tidak selesa semasa haid, anda disarankan untuk terus melakukan olahraga ringan, minum sekitar 8 gelas air sehari, dan bersihkan kawasan wanita secara berkala.

Simpan Kapsul EM di tempat yang jauh dari sinar matahari, pada suhu bilik atau sekitar 25-30 ° C. Menyimpan Kapsul EM mengikut arahan pada bungkusan dapat mencegah kemerosotan kualiti ubat.

Ramai orang berpendapat bahawa pengambilan ubat herba selalu selamat kerana mengandungi bahan semula jadi. Ini tidak sepenuhnya benar, kerana produk herba tidak lulus tahap ujian seperti ubat dari doktor. Oleh itu, kesan sampingan dan interaksi ubat juga tidak diketahui dengan pasti.

Untuk selamat, anda mesti bertanya terlebih dahulu kepada doktor anda sebelum mengambil produk herba. Di samping itu, jangan hentikan ubat lain yang diberikan oleh doktor anda, tanpa berunding terlebih dahulu.

Interaksi Kapsul EM dengan Ubat-ubatan Lain

Kapsul Em mengandungi gabungan beberapa ramuan herba. Tidak ada interaksi yang diketahui yang mungkin berlaku jika gabungan yang terdapat dalam produk ini digunakan dengan ubat atau suplemen lain.

Ekstrak lada hitam adalah salah satu bahan yang terdapat dalam EM Capsules. Sekiranya diambil dengan ubat yang dimetabolisme oleh hati, seperti ketoconazole atau lovastatin, ia dapat meningkatkan risiko kesan sampingan dari ubat ini.

Untuk sentiasa selamat, selalu berjumpa doktor jika anda merancang untuk mengambil ubat atau suplemen lain dengan Kapsul EM.

Kesan Sampingan dan Bahaya Kapsul EM

Kapsul EM mengandungi campuran beberapa ramuan herba. Salah satunya ialah kunyit. Bahan-bahan herba ini jarang menyebabkan kesan sampingan. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, kunyit dapat menyebabkan rasa mual atau tidak selesa di perut akibat kegatalan.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk. Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan setelah mengambil Kapsul EM.