5 Khasiat Minyak Canola yang Mesti Tahu Ibu

Minyak canola dikatakan lebih bermanfaat untuk kesihatan kerana kandungan lemak tak jenuh yang tinggi di dalamnya. Ia dipercayai bermanfaat untuk kesihatan jantung.

Hidangan keluarga di Indonesia, yang kebanyakannya mengandung minyak dan digoreng, akan membuat ibu-ibu, yang bertanggungjawab menjaga keperluan dan kesihatan keluarganya, harus mempertimbangkan ketika memilih minyak terbaik. Salah satu minyak yang boleh anda pilih adalah minyak canola. Ayuh, kenali pelbagai kebaikan minyak canola, agar ibu lebih yakin menggunakannya.

Kelebihan Minyak Canola untuk Kesihatan Keluarga

Minyak canola adalah minyak sayuran yang dibuat dari biji tanaman canola. Sama seperti minyak masak pada umumnya, minyak canola mengandungi tiga jenis lemak, iaitu lemak tepu, lemak tak jenuh tunggal, dan lemak tak jenuh ganda.

Secara nutrien, satu sudu minyak canola mengandungi 124 kalori dan 16% vitamin E. Minyak canola juga mengandungi 64% lemak tak jenuh tunggal dan 28% lemak tak jenuh ganda (omega-3 dan omega-6). Kelebihan lain dari minyak canola adalah kandungan lemak tepu yang lebih rendah, iaitu sekitar 7%.

Menggunakan minyak canola sebagai pengganti minyak masak dalam pemprosesan makanan, bersama dengan penggunaan bahan makanan yang sihat, dan ditambah dengan gaya hidup yang sihat, dapat memberikan berbagai manfaat kesehatan, seperti:

1. Mengurangkan kolesterol jahat

Salah satu kelebihan minyak canola adalah dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat.lipoprotein berketumpatan rendah /LDL) dalam darah. Ini kerana tahap rendah lemak jenuh dalam minyak canola.

Bukan hanya itu, kandungan lemak tak jenuh tinggi dalam minyak canola dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (lipoprotein berketumpatan tinggi /HDL) dalam darah.

2. Jantung sihat

Minyak canola juga baik untuk menjaga kesihatan jantung. Sebabnya, kandungan omega-3 dan omega-6 dalam minyak canola dapat meningkatkan kadar kolesterol baik yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Pastikan gula dalam darah tetap stabil

Lemak tak jenuh yang terkandung dalam minyak canola tidak hanya bermanfaat untuk kesihatan jantung, tetapi juga dapat membantu menjaga kadar gula dalam darah. Ini bermaksud risiko diabetes akan lebih kecil.

Selain itu, jika dikonsumsi secara teratur, minyak canola juga dapat meningkatkan kepekaan insulin hingga 9%. Manfaat ini dapat dirasakan oleh orang yang memiliki kadar gula darah tinggi atau mereka yang kadar gula darahnya normal.

4. Mencegah kerosakan sel

Vitamin E yang terkandung dalam minyak canola berguna untuk mencegah kerosakan sel tubuh. Ini kerana vitamin E mempunyai sifat antioksidan yang dapat mencegah kerusakan sel akibat terkena radikal bebas.

5. Mengurangkan keradangan

Satu kajian mendapati bahawa kandungan lemak tak jenuh dalam minyak canola dapat mengurangkan risiko keradangan. Dengan begitu, risiko menghidap pelbagai penyakit kronik juga akan berkurang.

Untuk mendapatkan faedahnya, anda perlu menggunakan minyak kanola dengan betul. Jika tidak, kandungan nutrien di dalamnya boleh berkurang. Semasa memasak dengan minyak canola, cuba jangan melebihi titik asap (titik asap), iaitu 200 darjah celcius.

Anda boleh menggunakan minyak canola untuk menumis, memanggang, dan sebagai hiasan salad. Seboleh-bolehnya elakkan menggoreng dengan teknik menggoreng dalam, kerana kaedah ini dapat meningkatkan kandungan lemak dalam makanan.

Sebagai seorang ibu, bijak memilih bahan makanan, termasuk minyak masak, adalah langkah yang tepat agar kesihatan ahli keluarga terjaga. Pelbagai nutrien dan faedah minyak canola, dapat menjadi pertimbangan dalam memilih minyak ini untuk memproses makanan keluarga yang lebih sihat.