Ketahui punca gigi hitam dan rawatannya

Gigi hitam boleh menjadi tanda masalah pada gigi dan mulut yang tidak boleh diabaikan. Kenal pasti apa yang menyebabkan gigi hitam dan bagaimana merawatnya sehingga gigi dan mulut anda sihat.

Gigi yang sihat berwarna putih gading. Warna putih gading ini berasal dari kalsium yang terdapat dalam enamel, yang merupakan lapisan keras yang melindungi gigi. Enamel gigi boleh menjadi nipis dan pecah dari masa ke masa, menyebabkan dentin yang mendasari kelihatan. Inilah yang menjadikan gigi kelihatan lebih gelap atau menghitam.

Selain itu, noda pada enamel yang menyebabkan gigi hitam juga boleh terjadi disebabkan oleh faktor-faktor tertentu, mulai dari tabiat buruk hingga penyakit tertentu atau keadaan perubatan.

Kenali 6 Punca Utama Gigi Hitam

Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan gigi hitam yang mungkin anda tidak sedar:

1. Pengambilan makanan dan minuman tertentu

Kebiasaan minum kopi atau teh boleh menjadikan warna gigi menjadi hitam. Kedua-dua minuman ini mengandungi zat berwarna gelap yang jika disimpan di gigi akan meninggalkan noda pada gigi. Noda ini akan terbentuk lebih cepat jika anda malas menggosok gigi.

Selain kopi dan teh, noda pada gigi juga dapat timbul dari kebiasaan mengkonsumsi minuman beralkohol termasuk anggur merah, minuman ringan, dan makanan berkanji seperti kentang dan kue.

2. Tabiat merokok

Selain noda dari makanan dan minuman, gigi hitam juga boleh disebabkan oleh merokok. Rokok atau produk tembakau mengandungi nikotin dan tar yang dapat mengotorkan enamel gigi.

Pada mulanya, gigi anda akan kelihatan kuning ketika anda mula merokok. Secara beransur-ansur, noda coklat atau hitam pada gigi akan terbentuk akibat merokok selama bertahun-tahun.

3. Kesan sampingan ubat

Pengambilan ubat tertentu boleh mengubah warna gigi atau gusi menjadi kehitaman. Jenis ubat ini termasuk:

  • Antibiotik, termasuk tetrasiklin dan doxycycline
  • Antihistamin
  • Ubat antipsikotik
  • Ubat hipertensi

Di samping itu, penggunaan ubat kumur klorheksidin dan makanan tambahan zat besi juga boleh mengotorkan gigi. Sekiranya ubat yang anda ambil berisiko mengubah warna gigi anda, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan gigi hitam yang tepat.

4. Karies gigi

Karies atau kerosakan gigi boleh berlaku apabila kuman atau bakteria di mulut menghasilkan asid yang boleh memakan gigi. Karies gigi umumnya dicirikan oleh noda kuning kecoklatan atau noda hitam pada gigi, yang pada awalnya tidak menyebabkan kesakitan.

Lama kelamaan, karies akan menyebabkan rongga. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, karies gigi boleh menyebabkan sakit gigi dan kehilangan gigi.

5. Pulpa nekrotik

Nekrosis pulpa atau pulpa nekrotik adalah keadaan kematian pulpa gigi. Pulpa adalah lapisan gigi paling dalam yang terdiri daripada saraf dan saluran darah. Pulpa gigi yang mati boleh disebabkan oleh kecederaan atau kerosakan pada gigi. Sekiranya pulpa mati, gigi akan kelihatan kelabu atau kehitaman.

6. Sebab-sebab lain

Selain lima perkara ini, gigi hitam juga boleh disebabkan oleh:

  • Pengisian gigi dan pemasangan mahkota gigi (mahkota gigi palsu)
  • Gigi kotor sehingga muncul plak dan tartar
  • Kemoterapi dan terapi radiasi ke kepala dan leher

Masalah gigi hitam biasanya memerlukan rawatan perubatan oleh doktor gigi. Rawatan akan disesuaikan dengan sebab dan keparahannya.

Rawatan untuk menghilangkan gigi hitam termasuk penskalaan gigi untuk membersihkan tartar, prosedur pemutihan gigi, tambalan, pemasangan mahkota gigi, hingga pencabutan gigi.

Yang penting untuk anda ingat, kesan pada gigi yang menjadikan gigi hitam boleh timbul jika anda tidak menjaga kebersihan dan kesihatan gigi anda. Oleh itu, cegah gigi hitam dengan menggosok gigi secara berkala 2 kali sehari dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida dan benang sekurang-kurangnya sekali sehari.

Anda juga dapat mencegah terjadinya gigi hitam dengan tidak merokok, mengelakkan pengambilan makanan manis, dan kerap memeriksa gigi anda ke doktor gigi sekurang-kurangnya setiap 6 bulan.