Inilah perbezaan antara tumor dan barah yang perlu anda ketahui

Sehingga kini, masih banyak orang yang tidak mengetahui perbezaan antara tumor dan barah. Walaupun kelihatan sama pada pandangan pertama, sebenarnya ada perbezaan antara keduanya yang mana penting untuk diketahui.

Tumor adalah ketulan atau tisu yang tumbuh secara tidak normal, yang boleh menjadi jinak atau ganas. Manakala barah adalah tumor malignan yang dapat merebak ke bahagian tubuh yang lain dengan cepat dan merosakkan sel-sel yang sihat di sekitarnya. Kejadian penyakit ini dianggap berkaitan dengan banyak perkara, salah satunya adalah pendedahan kepada bahan karsinogenik.

Perbezaan antara Tumor dan Kanser

Secara amnya, tumor timbul apabila terdapat pertumbuhan sel yang terlalu banyak dalam tisu dan membentuk benjolan. Apabila sel-sel ini ganas dan pertumbuhannya tidak terkawal, tumor yang terbentuk disebut sebagai tumor ganas atau barah. Tumor boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan, seperti kulit, otot, saraf, tisu lemak, organ tertentu, dan tulang, termasuk tulang belakang.

Tumor jinak tidak merosakkan sel dan tisu sihat di sekitarnya, perkembangannya umumnya lambat, dan tidak ada risiko merebak ke tisu atau bahagian badan yang lain. Inilah sebabnya mengapa tumor jinak dianggap tidak berbahaya.

Berbeza dengan tumor ganas atau barah. Tumor ganas boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain dan boleh merosakkan sel-sel yang sihat di sekitarnya. Kanser akan tumbuh dengan cepat, mengumpulkan sel yang sihat, dan mengambil nutrien dari sel yang sihat.

Selain itu, barah akan merebak ke bahagian tubuh yang lain dan membentuk tumor baru yang juga merosakkan. Kerana perkembangannya yang cepat dan sangat merosakkan, kehadiran barah perlu dikesan lebih awal agar rawatan dapat dilakukan dengan segera untuk mencegah pertumbuhan dan perkembangannya.

Itulah perbezaan antara tumor dan barah yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda menemui benjolan tidak wajar di bahagian badan tertentu, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan menentukan punca dan jenis benjolan. Biasanya pemeriksaan sokongan akan diperlukan dalam bentuk sinar-X, ultrasound, CT scan, MRI, dan biopsi untuk mengesahkannya.

Setelah jenis tumor diketahui, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai. Rawatan tumor boleh dalam bentuk pemantauan atau pengamatan, pembedahan, kemoterapi, atau radioterapi. Rawatan ini bergantung pada ukuran, lokasi, ganas atau tidak tumor, serta tahap atau keparahannya.