Punca sakit mata dan rawatannya

Sakit mata sering menimbulkan rasa tidak selesa bagi setiap penghidapnya. Pelbagai perkara boleh menyebabkan sakit mata, mulai dari jangkitan hingga alergi. Dengan mengetahui punca sakit mata yang anda alami, rawatan yang tepat dapat dilakukan dengan lebih mudah.

Hampir semua orang mengalami sakit mata. Keadaan ini umumnya dicirikan oleh pelbagai gejala, seperti mata merah, gatal dan sakit, dan banyak air mata.

Pelbagai Punca Sakit Mata

Sakit mata boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari kerengsaan, alergi, jangkitan virus dan bakteria, hingga cedera mata. Sebilangan penyebab sakit mata pada amnya tidak berbahaya dan akan hilang dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, sakit mata kadang-kadang juga disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu yang perlu diperhatikan, kerana ada risiko menyebabkan kerosakan dan gangguan mata kekal.

Berikut adalah beberapa penyebab sakit mata yang penting untuk anda ketahui:

1. Kerengsaan

Kerengsaan mata boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, seperti terkena bahan kimia atau debu tertentu, asap rokok, alergi, kepada jangkitan.

Dalam kes tertentu, pendedahan sinar matahari pada mata yang berpanjangan juga dapat menyebabkan kerengsaan. Beberapa contoh penyakit mata yang disebabkan oleh kerengsaan adalah mata kering dan konjungtivitis.

2. Alahan

Alahan mata disebabkan oleh reaksi sistem imun yang berlebihan terhadap bahan atau bahan yang mencetuskan alergi (alergen) yang masuk ke dalam mata. Faktor-faktor yang mencetuskan alahan boleh berbeza-beza, seperti asap, habuk, makanan, untuk digunakan solekan di kawasan mata.

Keadaan ini umumnya dicirikan oleh mata gatal, bengkak, merah, dan berair.

3. Jangkitan

Jangkitan mata adalah penyakit mata yang disebabkan oleh virus, bakteria, dan kulat. Punca sakit mata ini boleh menyerang satu mata atau kedua-duanya dan cenderung mudah berjangkit.

Ketika mengalami sakit mata yang disebabkan oleh jangkitan, anda mungkin merasakan gejala kesakitan atau ketidakselesaan pada mata, gangguan penglihatan, hingga mata terasa gatal, merah, dan berair.

Beberapa contoh penyakit mata yang disebabkan oleh jangkitan, iaitu konjungtivitis virus dan bakteria, stye, keratitis, trachoma, dan endophthalmitis.

4. Kecederaan

Kecederaan pada mata boleh berlaku akibat terkena bahan kimia, seperti sabun atau syampu, kemasukan benda asing, dan kecederaan akibat jatuh, pukulan dengan objek tumpul, atau luka tusukan pada mata. Kecederaan pada mata boleh menjadi kecil, tetapi ada juga penyebab kebutaan yang serius dan berisiko.

Kecederaan mata kecil biasanya menyebabkan kesakitan, kemerahan, dan penyiraman. Keadaan ini biasanya hilang dengan sendirinya.

Kes lain jika kecederaan mata yang berlaku cukup parah. Keadaan ini boleh menyebabkan hiphema atau pendarahan pada kornea mata, merobek lensa mata, dan kerosakan pada saraf optik. Keadaan ini perlu segera dirawat oleh doktor kerana boleh menyebabkan kebutaan.

5. Keradangan

Salah satu penyebab sakit mata yang juga sering berlaku adalah radang mata. Punca sakit mata ini boleh menyebabkan keradangan di pelbagai bahagian mata, seperti sklera atau bahagian putih mata, konjungtiva atau bahagian dalam kelopak mata, ke kornea mata.

Beberapa contoh penyakit mata yang disebabkan oleh keradangan adalah uveitis, konjungtivitis, skleritis, episcleritis, dan keratitis. Keradangan mata boleh menyebabkan sakit mata atau gatal, bengkak, penyiraman, kemerahan, dan penglihatan kabur.

6. Peningkatan tekanan mata

Peningkatan tekanan mata boleh berlaku apabila aliran cecair di dalam mata tersekat. Tekanan tinggi pada bola mata dari masa ke masa akan menyebabkan kerosakan pada saraf optik dan retina. Keadaan ini boleh menyebabkan penyakit yang disebut glaukoma.

Orang dengan glaukoma mungkin mengalami gejala sakit mata yang teruk, mata merah, sakit kepala, dan penglihatan yang mendung. Sakit mata jenis ini dapat dialami oleh semua peringkat usia, tetapi lebih biasa pada orang tua.

7. Penuaan

Penuaan dapat membuat pelbagai fungsi organ tubuh merosot, termasuk mata. Penyebab sakit mata kerana usia sering menyebabkan gangguan penglihatan, seperti katarak, presbiopia, dan degenerasi makula.

Presbyopia adalah keadaan ketika mata telah hilang fokus pada objek tertentu. Orang yang menghidap presbiopia biasanya perlu memakai cermin mata untuk melihat dengan jelas.

Sementara itu, degenerasi makula adalah penyakit yang terjadi ketika fungsi retina pada mata berkurang, sehingga menyulitkan penghidapnya untuk melihat dengan jelas.

Beberapa Langkah Mengubati Sakit Mata

Terdapat sakit mata yang dapat sembuh dengan sendirinya, tetapi ada juga yang perlu dirawat oleh doktor. Anda perlu berjumpa doktor mata jika anda mengalami sakit mata yang teruk, sakit mata yang tidak hilang, atau menyebabkan masalah penglihatan.

Untuk merawat aduan sakit mata yang anda alami, doktor akan memberikan rawatan mengikut penyebab sakit mata.

Contohnya, jika sakit mata anda disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda mungkin menetapkan ubat tetes mata atau salap yang mengandungi antibiotik. Sekiranya sakit mata anda disebabkan oleh glaukoma, doktor anda mungkin menetapkan ubat atau mencadangkan anda menjalani pembedahan mata.

Selain rawatan perubatan dari doktor, anda juga dapat melegakan sakit mata dengan cara berikut:

  • Rehatkan mata anda sebentar setelah melakukan aktiviti yang panjang di hadapan komputer atau semasa menonton televisyen.
  • Gunakan cermin mata untuk melindungi mata anda dari habuk atau kotoran yang masuk ke mata anda.
  • Beri kompres sejuk untuk melegakan simptom mata merah dan gatal akibat kerengsaan atau alergi, sementara untuk melegakan mata yang bengkak akibat pewarna, anda boleh menggunakan kompres hangat.
  • Gunakan titisan mata untuk meredakan kegatalan atau mata kering. Salah satu titisan mata yang boleh digunakan adalah air mata tiruan.

Di samping itu, jadikan kebiasaan untuk tidak menyentuh atau menggosok mata terlalu kerap kerana boleh membuat mata anda lebih sakit.

Kerana penyebab sakit mata boleh berbeza-beza, rawatannya tidak sama. Oleh itu, apabila anda mengalami sakit mata, anda harus berjumpa doktor agar penyebab sakit mata anda dapat dipastikan dan rawatan yang sesuai diberikan.