Ibu, ini adalah kaedah yang tepat untuk meningkatkan berat badan bayi

Berat bayi yang minum susu ibu (ASI) biasanya akan meningkat dengan stabil setiap bulan. Sekiranya ini tidak berlaku, ada kemungkinan anak kecil anda tidak mendapat cukup susu.

Secara amnya, bayi berusia 0-6 bulan akan memperoleh 560-800 gram sebulan. Sementara itu, pada usia 6-12 bulan, berat bayi akan meningkat sebanyak 340-560 gram setiap bulan.

Punca Berat Bayi Rendah

Kekurangan berat badan bayi kerana pengambilan susu ibu yang tidak mencukupi biasanya disebabkan oleh:

  • Kedudukan penyusuan yang tidak betul. Ini boleh menyebabkan bayi menjadi letih dan malas menyusu.
  • Terlalu pendek tempoh penyusuan.
  • Pengurangan jumlah susu ibu yang dihasilkan oleh ibu.
  • Luka canker dialami oleh bayi, jadi dia tidak selesa ketika menyusu.
  • Ikatan lidah pada bayi, yang menyukarkan mereka untuk menyusu susu ibu.

Cara Menambah Berat Anak Kecil Anda

Sekiranya berat badan anak kecil anda kurang dari jumlah yang disebutkan di atas, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan berat badannya, iaitu:

1. Menyusu secara aktif

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk membantu anak kecil anda menambah berat badan adalah dengan menyusu secara aktif. Sekiranya boleh, anda boleh menyusukan anak anda setiap 2-3 jam dengan jangka masa 20 minit.

Sekiranya si kecil kelihatan mengantuk atau berhenti menyusu sebelum 20 minit, anda dinasihatkan untuk menukar posisi penyusuan, membantunya bersendawa terlebih dahulu, atau menggelitik kaki si kecil untuk membuatnya menyusu lagi.

2. Beri dia makanan berkhasiat

Sekiranya anak anda sudah boleh makan makanan pelengkap (MPASI), berikan makanan berkhasiat yang kaya dengan kalori, protein, serat, dan lemak baik. Contohnya ialah minyak zaitun, pisang, alpukat, keju, dan yogurt. Di samping itu, anda juga boleh memberi susu formula kepada si kecil.

3. Makan makanan berkhasiat

Sekiranya berat badan bayi anda disebabkan oleh penurunan pengeluaran susu ibu anda, konsumsilah pelbagai makanan berkhasiat, terutama makanan yang dapat meningkatkan susu ibu, seperti gandum, bawang putih, sayuran hijau, wortel, strawberi, dan lemon.

Jangan lupa juga untuk mendapatkan rehat yang cukup, mendapatkan cukup cairan, dan mengurut payudara anda untuk meningkatkan pengeluaran susu, Bun.

4. Lihat perunding laktasi

Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor atau bidan yang merupakan perunding penyusuan. Ibu akan diajar cara-cara untuk meningkatkan pengeluaran susu, termasuk kedudukan yang selesa dan betul ketika menyusu.

5. Mempertimbangkan pembedahan untuk tali leher

Sekiranya bayi mempunyai tali leher, pakar pediatrik biasanya akan mencadangkan frenotomi, yang merupakan operasi memotong tisu nipis di bawah lidah supaya lidah bayi dapat bergerak dengan bebas dan dapat menghisap susu dengan betul.

Cara menaikkan berat badan bayi perlu disesuaikan dengan masalah yang mendasari. Sekiranya anda tidak tahu mengapa si kecil anda tidak menambah berat badan sebagaimana mestinya, bawa si kecil anda ke pakar pediatrik untuk pemeriksaan.