Memahami Fungsi Sistem Saraf pada Manusia

Sistem saraf adalah rangkaian kompleks yang mempunyai peranan penting dalam mengatur setiap aktiviti dalam tubuh. Beberapa fungsi sistem saraf yang sering anda dengar adalah berfikir, melihat, bergerak, mengatur pelbagai organ tubuh.

Sistem saraf kompleks dapat dibahagikan kepada dua kumpulan utama, iaitu sistem saraf pusat dan sistem saraf periferal. Sistem saraf pusat terdiri daripada otak dan saraf tunjang, sementara sistem saraf periferi terdiri daripada sistem saraf somatik dan autonomi. Kedua-dua sistem ini bekerjasama untuk mengawal semua aktiviti dalam badan, baik sedar dan tidak sedar.

Bahagian Sistem Saraf pada Manusia

Secara umum, sistem saraf terdiri daripada beberapa bahagian, iaitu otak, saraf tunjang, dan sel saraf (neuron). Fungsi bahagian-bahagian ini saling berkaitan antara satu sama lain. Inilah penjelasannya:

Otak

Otak adalah pusat kawalan yang tugasnya mengatur semua fungsi dalam tubuh, dari pergerakan, rembesan atau melepaskan hormon, daya pemikiran atau kognitif, sensasi, hingga emosi.

saraf tunjang

Saraf tulang belakang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Beberapa rangsangan refleks dapat melalui saraf tunjang tanpa melalui otak.

Sel saraf (neuron)

Neuron adalah unit kerja sistem saraf pusat. Terdiri daripada 12 saraf kranial, semua saraf tunjang, dan cawangannya. Fungsinya sebagai konduktor maklumat dalam bentuk rangsangan atau dorongan. Dengan adanya sel-sel saraf ini, kedua-dua organ dan sistem pergerakan dapat bertindak balas sebagaimana mestinya.

Fungsi Sistem Saraf pada Manusia

Setelah mengetahui bahagian umum sistem saraf, anda perlu mengenali fungsi sistem saraf. Fungsi utamanya adalah untuk menerima, memproses dan menyampaikan rangsangan dari semua organ. Fungsi ini akan berfungsi dengan baik jika ada koordinasi antara fungsi deria, fungsi pengatur, dan fungsi motor.

Sebagai tambahan, jika dijelaskan lebih lanjut, sistem saraf pusat dan sistem saraf periferi mempunyai fungsi berikut:

Sistem saraf pusat

Sistem saraf pusat mengawal semua peraturan dan pemrosesan rangsangan, mulai dari mengatur pikiran, pergerakan, emosi, pernafasan, degup jantung, pembebasan berbagai hormon, suhu badan, hingga koordinasi semua sel saraf untuk melakukan fungsi pengawalseliaan dalam tubuh .

Sistem saraf periferal

Fungsi utama sistem saraf periferi adalah untuk menerima rangsangan dan mengirimkan semua tindak balas yang telah diproses oleh sistem saraf pusat. Sistem ini terdiri daripada beberapa fungsi dan bahagian, iaitu:

 • Fungsi deria

  Bahagian ini berfungsi untuk menerima setiap rangsangan atau dorongan, baik dari luar maupun di dalam badan. Rangsangan yang diterima dapat berupa cahaya, suhu, bau, suara, sentuhan, tekanan.

 • Fungsi motor

  Bahagian motor berperanan dalam memberikan tindak balas atau tindak balas badan terhadap rangsangan yang telah diproses oleh sistem saraf pusat. Apabila terkena gangguan, misalnya kerana penyakit saraf motorik, tubuh tidak dapat bergerak secara normal atau bahkan tidak dapat bergerak sama sekali.

 • fungsi somatik

  Sebagai tambahan kepada kedua fungsi ini, sistem saraf periferi juga menguruskan tindak balas semua aktiviti yang tidak disengajakan, seperti penerbangan-atau-berjuang dan sebaliknya.

  Contohnya, ketika mengalami ancaman, tubuh akan bertindak balas terhadap situasi tersebut dengan meningkatkan denyut nadi, meningkatkan kadar pernafasan, dan meningkatkan aliran darah. Setelah keadaan yang mengancam diselesaikan, badan akan mengembalikan tindak balas ke keadaan normal.

Penyakit tertentu, seperti gegar otak, meningitis, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, sklerosis berbilang, dan barah otak, boleh menyebabkan gangguan fungsi sistem saraf pusat.

Sistem saraf mempunyai fungsi yang sangat penting untuk badan. Oleh itu, jika anda mengalami gejala yang berkaitan dengan sistem saraf, anda harus segera berjumpa doktor untuk menentukan penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.