Hernia Umbilik - Gejala, sebab dan rawatan

Hernia umbilik adalah keadaan di mana bahagian usus menonjol dari perut buncit. Keadaan ini biasanya berlaku pada bayi dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, hernia umbilik juga dapat dialami oleh orang dewasa dan kadang-kadang boleh menyebabkan komplikasi serius.

Hernia umbilik biasanya hilang sendiri setelah bayi berusia 1-2 tahun, walaupun kadang-kadang boleh memakan masa lebih lama. Sekiranya hernia umbilik tidak sembuh pada usia 5 tahun, anak disarankan untuk menjalani pembedahan. Langkah ini juga disarankan untuk pesakit hernia umbilik dewasa.

Punca dan Faktor Risiko Hernia Umbilik

Hernia umbilik berlaku apabila otot perut tidak menutup sepenuhnya. Akibatnya, baki lubang kecil di tali pusat pada otot perut. Dari lubang ini, sebahagian usus kecil dapat keluar dan menyebabkan benjolan di pusar. Benjolan ini boleh muncul sejak bayi atau setelah dewasa.

Tidak diketahui apa sebenarnya penyebab hernia umbilik. Walau bagaimanapun, keadaan ini diketahui lebih biasa pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau bayi dengan berat lahir rendah.

Pada orang dewasa, keadaan yang meningkatkan tekanan di perut dapat meningkatkan risiko hernia umbilik. Syarat-syarat ini merangkumi:

 • Pengumpulan cecair di rongga perut (asites)
 • Berat badan berlebihan
 • Batuk kronik
 • Parut pembedahan pada perut
 • Prosedur dialisis perut (CAPD)
 • Kehamilan kembar

Gejala Hernia Umbilik

Hernia umbilik ditandai dengan benjolan lembut yang muncul di dekat pusar. Pada bayi, benjolan hanya akan terlihat ketika menangis, meneran, tertawa, atau batuk. Walau bagaimanapun, ketulan ini secara amnya tidak menimbulkan rasa sakit.

Semasa pada orang dewasa, hernia umbilik dapat menyebabkan sakit parah di perut. Kesakitan dapat bertambah teruk ketika pesakit batuk, bersin, membuang air besar, atau mengangkat benda berat.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor jika anda atau anak anda mengalami aduan di atas. Rawatan harus segera diberikan jika benjolan membengkak, menyakitkan, berubah warna, atau disertai dengan muntah.

Diagnosis Hernia Umbilik

Doktor akan bertanya mengenai gejala yang dialami oleh pesakit, diikuti dengan pemeriksaan fizikal benjolan di sekitar pusar. Selepas itu, doktor akan cuba memasukkan benjolan ke dalam perut.

Sekiranya perlu, doktor akan mencadangkan agar pesakit menjalani pemeriksaan tambahan, seperti ultrasound perut atau CT scan. Tujuannya adalah untuk menentukan kemungkinan berlakunya komplikasi.

Rawatan Hernia Umbilik

Dalam kebanyakan kes, bayi dengan hernia umbilik akan sembuh sendiri selepas 1-2 tahun atau paling lama 5 tahun. Walau bagaimanapun, pembedahan oleh pakar bedah atau pakar bedah pediatrik akan disyorkan sekiranya terdapat keadaan berikut:

 • Benjolan itu menyakitkan
 • Benjolan tidak mengecut setelah anak berumur 1-2 tahun
 • Diameter benjolan lebih besar daripada 1.5 cm
 • Benjolan itu belum hilang setelah kanak-kanak berusia 5 tahun
 • Hernia mencubit atau menyebabkan gejala penyumbatan usus, seperti muntah, kehilangan selera makan, perut kembung, atau ketidakupayaan untuk mengeluarkan gas

Pembedahan pada pesakit dengan hernia umbilik dilakukan dengan membuat sayatan di bawah pusar. Selepas itu, doktor akan memasukkan semula hernia ke dalam rongga perut, dan menutup sayatan dengan menjahitnya. Pada pesakit dewasa, doktor akan menggunakan jaring sintetik untuk menguatkan dinding perut.

Komplikasi Hernia Umbilik

Bayi dan kanak-kanak dengan hernia umbilik jarang mengalami komplikasi. Namun, komplikasi boleh berlaku jika usus kecil yang keluar mencubit dan tidak dapat memasuki rongga perut.

Mencubit usus kecil akan menyebabkan tisu usus kekurangan pengambilan oksigen dan nutrien dari darah. Keadaan ini boleh mencetuskan kerosakan tisu dan menyebabkan kesakitan. Sekiranya bekalan darah ke tisu ini dihentikan, kematian tisu dapat terjadi yang dapat menyebabkan jangkitan pada rongga perut (peritonitis).

Pencegahan Hernia Umbilik

Tidak diketahui bagaimana mencegah hernia umbilik, terutama pada bayi baru lahir. Pada orang dewasa, terdapat beberapa langkah yang dapat diambil untuk mengurangkan risiko hernia umbilik yang membesar, iaitu:

 • Minum banyak air dan makan makanan berserat, sehingga sembelit tidak berlaku yang boleh memperburuk hernia umbilik
 • Pakai pakaian yang longgar dan seluar dengan pinggang rendah, untuk mengelakkan kegatalan pada hernia
 • Jangan angkat berat, kerana boleh menekan dan membesarkan hernia