6 Manfaat Cantaloupe, dari Mencegah Dehidrasi hingga Menjaga Kesihatan Kulit

Manfaat buah melon untuk kesihatan sangat pelbagai. Buah ini, yang banyak dikonsumsi sebagai campuran minuman dan ais buah, mempunyai kandungan nutrisi yang banyak dan baik untuk kesihatan.

Cantaloupe (Cucumis melo ver cantalupensis) adalah buah yang mudah dijumpai di banyak kawasan, kerana boleh tumbuh dalam pelbagai keadaan tanah. Rasanya yang enak dan menyegarkan menjadikan buah ini disukai oleh ramai orang.

Cantaloupe mengandungi kalori yang cukup rendah, tetapi kaya dengan nutrien dan air. Ini menjadikan buah melon menjadi buah yang baik bagi anda yang sedang menjalani diet.

Dalam porsi atau setara 150 gram cantaloupe, mengandungi kira-kira 60 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

 • 1.3 gram protein
 • 13 gram karbohidrat
 • 1.5 gram serat
 • 0.3 gram lemak
 • 12 gram gula
 • 25 miligram natrium
 • 15 miligram kalsium
 • 18 miligram magnesium
 • 420 miligram kalium
 • 250 mikrogram vitamin A
 • 55 miligram vitamin C

Cantaloupe juga mengandungi banyak nutrien lain, seperti vitamin B kompleks, folat, vitamin E, vitamin K, zink, kolin, selenium, zat besi, dan antioksidan, seperti flavonoid, lutein, zeaxanthin, dan karotenoid.

Kelebihan Cantaloupe untuk Kesihatan Tubuh

Berkat kandungan khasiatnya yang banyak, terdapat banyak manfaat kesihatan dari buah melon, termasuk:

1. Menjaga kesihatan mata

Cantaloupe adalah sumber vitamin A yang baik untuk menjaga kesihatan mata. Selain itu, cantaloupe juga mengandungi antioksidan lutein dan zeaxanthin yang dapat mencegah kerosakan mata akibat kesan radikal bebas.

Beberapa kajian setakat ini juga menyebutkan bahawa pengambilan vitamin A dan antioksidan yang mencukupi dapat mencegah penyakit mata, seperti katarak dan degenerasi makula.

2. Mencegah penyahhidratan

Ingin memenuhi pengambilan cecair badan anda, tetapi bosan minum air? Cantaloupe boleh menjadi penyelesaiannya. Ini kerana buah-buahan, termasuk melon, mempunyai kandungan air yang tinggi sehingga baik untuk dimakan untuk memenuhi keperluan cairan tubuh dan mencegah dehidrasi.

3. Mengekalkan kulit yang sihat

Salah satu kelebihan cantaloupe yang tidak kurang pentingnya adalah menyuburkan kulit. Kandungan vitamin C dalam cantaloupe dapat menyokong pengeluaran kolagen yang berperanan penting dalam pembentukan tisu kulit. Bahan ini juga berperanan menjaga kulit agar tetap kenyal dan kuat.

Selain itu, cantaloupe juga mengandungi banyak antioksidan yang penting untuk mencegah penuaan dini dan melindungi kulit dari kerosakan radikal bebas.

4. Menyokong pertumbuhan janin

Pelbagai nutrien dalam cantaloupe juga bermanfaat bagi wanita hamil pada peringkat awal kehamilan ketika organ janin mula berkembang.

Kandungan pelbagai nutrien, seperti folat, protein, dan karbohidrat, dalam cantaloupe berkhasiat untuk mencegah terjadinya kecacatan tiub saraf pada bayi, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya, hingga bayi dengan berat lahir rendah.

5. Mencegah sembelit

Kandungan serat dan air dalam melon juga baik untuk pencernaan. Oleh itu, buah ini baik untuk dimakan untuk mencegah dan mengatasi masalah pencernaan, seperti sembelit.

Selain itu, pengambilan makanan berserat tinggi juga dapat mencegah sembelit dan membantu anda yang menjalani diet untuk merasa kenyang lebih lama tanpa memakan kalori berlebihan.

6. Menurunkan tekanan darah

Cantaloupe kaya dengan antioksidan dan mineral kalium yang dapat menurunkan tekanan darah dan tetap stabil. Kalium juga berguna untuk mengekalkan keseimbangan cairan di dalam badan dan membolehkan otot-otot tubuh menguncup dengan betul.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, cantaloupe juga baik untuk dimakan untuk meningkatkan daya tahan. Ini berkat kandungan vitamin C yang tinggi dalam cantaloupe.

Untuk mengoptimumkan keberkesanan cantaloupe, anda juga perlu memenuhi pengambilan nutrien anda dengan memakan makanan berkhasiat seimbang yang berasal dari pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan lain.

Bukan hanya itu, melakukan aktiviti fizikal secara teratur, berehat secukupnya, dan menguruskan tekanan juga penting untuk menjaga kesihatan.

Beberapa Petua Memilih Buah Cantaloupe

Di Indonesia, cantaloupe sering dimakan sebagai menu iftar pada bulan Ramadhan. Namun, agar anda dapat memperoleh faedah secara optimum, pilihlah cantaloupe yang mempunyai keadaan yang baik.

Berikut adalah beberapa kriteria untuk buah melon yang baik untuk anda makan:

 • Bentuk bulat simetri
 • Mempunyai calar halus di permukaan kulit
 • Mempunyai warna kuning hingga sedikit oren
 • Bau harum
 • Tidak mempunyai tekstur lembut

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah buah kelopak untuk kesihatan atau ingin memastikan sama ada buah ini selamat untuk dimakan bagi anda yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, cubalah berjumpa doktor.