Kelebihan Sunat dan Rawatan Orang Dewasa Setelah Mengalaminya

PProsedur berkhatan pada orang dewasa dan kanak-kanak pada amnya sama. Namun, rawatan setelah menjalani khitan orang dewasa mungkin sedikit berbeza dengan sunat anak, kerana ada beberapa perkara penting yang mesti dipertimbangkan.

Sunat adalah kaedah menghilangkan kulit yang menutupi kepala zakar. Di Indonesia, berkhatan biasanya dilakukan atas alasan agama ketika anak lelaki mencapai usia sekolah rendah. Walau bagaimanapun, lelaki dewasa yang belum melakukannya masih boleh berkhatan dewasa.

Mempertimbangkan Manfaat Kesihatan Sunat

Selain berdasarkan nasihat agama, sunat pada dasarnya mempunyai banyak manfaat kesihatan yang baik. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan berkhatan yang perlu anda ketahui:

  • Mengurangkan risiko dijangkiti penyakit kelamin dan komplikasinya, seperti epididimitis dan orchiitis (keradangan testis) yang dapat mengurangkan kesuburan 
  • Mengurangkan risiko mendapat jangkitan saluran kencing (UTI)
  • Mencegah berlakunya phimosis atau ketidakupayaan untuk mencabut kulit zakar atau kulup
  • Mencegah balanitis (keradangan pada hujung kepala zakar) dan balanoposthitis (keradangan kepala zakar dan kulup)
  • Mengurangkan risiko barah serviks pada pasangan wanita dan juga barah zakar

Oleh kerana berkhatan menghilangkan kulit di hujung zakar atau kulup, menjadikan zakar lebih mudah dibersihkan. Oleh itu, bagi anda yang tidak pernah menjalani prosedur sunat ketika kecil, tidak pernah terlambat untuk mengurangkan risiko mendapat penyakit di atas dengan berkhatan orang dewasa.

Prosedur Sunat Orang Dewasa

Berbanding dengan berkhatan pada bayi atau kanak-kanak, prosedur berkhatan pada orang dewasa boleh memakan masa lebih lama, iaitu sekitar 30 minit hingga 1 jam. Sebelum prosedur berkhatan bermula, doktor akan melakukan anestesia. Pilihan anestetik ini boleh dilakukan melalui anestesia tempatan, separuh badan, atau anestesia umum yang membuat anda tidur.

Sekiranya doktor menggunakan anestesia umum, alat pernafasan akan dimasukkan ke dalam mulut atau hidung anda dan keadaan anda akan dipantau semasa operasi.

Setelah dibius, penjepit khas atau cincin plastik akan dilekatkan pada zakar. Kemudian, doktor akan membuang kulit yang menutupi kepala zakar dan memotongnya. Akhirnya, zakar akan dilumurkan dengan salap seperti Jeli petroleum kemudian dibungkus longgar dengan kain kasa.

Penyelenggaraan Selepas Melakukan Sunat Orang Dewasa

Setelah melakukan sunat pada orang dewasa, zakar anda mungkin kelihatan merah, bengkak, atau lebam dengan rasa sakit di hujung zakar. Walau bagaimanapun, selalunya ia akan bertambah baik dalam 7-10 hari.

Pesakit berkhatan dewasa biasanya pulih sepenuhnya dalam 2-3 minggu. Selama tempoh pemulihan ini, terdapat beberapa rawatan yang perlu anda lakukan, termasuk:

  • Elakkan aktiviti yang berat dan penggunaan seluar yang ketat agar tidak mencetuskan rasa sakit dan bengkak.
  • Ambil ubat penahan sakit dan antibiotik seperti yang diarahkan
  • Bersihkan zakar setelah kain kasa dikeluarkan dengan mengelapnya dengan kain lap yang hangat atau tuala tanpa sabun.
  • Elakkan merendam dalam air suam sehingga anda mendapat persetujuan daripada doktor anda.
  • Setelah dibenarkan mandi atau zakar telah sembuh, bersihkan zakar dengan berhati-hati dengan sabun ringan dan air bersih.

Selain itu, perkara penting yang harus diingat setelah menjalani proses berkhatan pada orang dewasa adalah tidak digalakkan melakukan hubungan seks atau melancap selama empat hingga enam minggu.

Sekiranya selepas berkhatan orang dewasa anda mengalami demam, darah dalam air kencing, atau sakit dan bengkak pada zakar yang tidak membaik, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.