Ketahui Kebaikan Mangan untuk Kesihatan Tubuh

Terdapat pelbagai faedah kesihatan mangan. Mangan adalah mineral penting yang diperlukan oleh otak, sistem saraf, dan sistem enzim tubuh untuk menjalankan pelbagai fungsinya.

Badan kita tidak dapat menghasilkan mangan. Oleh itu, faedah mangan hanya dapat diperoleh dari makanan yang kaya dengan mineral ini, termasuk biji, kacang, sayuran berdaun hijau, kerang, tiram, kerang, kopi, teh, dan air mineral.

Pelbagai Khasiat Mangan

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan mangan:

1. Menjaga kesihatan tulang

dengan kalsium, zink, dan tembaga, mangan bermanfaat dalam menjaga kesihatan tulang. Terutama pada orang tua (tua), mangan dan nutrien ini dapat menyokong kepadatan mineral tulang dan mencegah osteoporosis dan komplikasinya.

2. Memerangi radikal bebas yang berlebihan

Mangan adalah sebahagian daripada enzim antioksidan penting bagi tubuh, iaitu enzim superoxide dismutase (SOD). Antioksidan ini berfungsi melindungi tubuh dari radikal bebas yang berlebihan yang berpotensi menyebabkan kerusakan sel, sehingga Anda dapat menghindari berbagai penyakit kronik, seperti barah.

3. Mengawal tahap gula dalam darah

Mangan adalah salah satu mineral yang terlibat dalam pengeluaran hormon insulin, hormon yang diperlukan untuk mengangkut gula dari aliran darah ke sel-sel badan. Dengan mangan yang mencukupi, insulin berfungsi dengan optimum, sehingga kadar gula dalam darah tetap stabil.

4. Meningkatkan fungsi dan kesihatan otak

Mangan dapat merangsang pergerakan impuls elektrik dengan lebih cepat dan cekap di otak atau di seluruh badan. Dengan cara itu, fungsi otak, termasuk kemampuan berfikir, mengingat, dan menyelesaikan masalah, akan bertambah baik.

Selain itu, mangan juga dapat berfungsi sebagai aliran darah ke otak. Tahap mangan yang mencukupi dalam badan dapat membantu meningkatkan aliran darah ke otak dan mengurangkan risiko penyakit seperti strok.

5. Mempercepat proses penyembuhan luka

Mangan juga dapat mempercepat proses penyembuhan luka, kerana mangan berperanan penting dalam pembentukan kolagen pada sel kulit. Kolagen adalah salah satu sebatian yang diperlukan untuk menyembuhkan luka. Dengan penghasilan kolagen maksimum, luka dapat sembuh lebih cepat.

6. Melegakan simptom PMS

Beberapa kajian menunjukkan bahawa mangan yang digabungkan dengan kalsium dapat membantu melegakan gejala sindrom pramenstruasi (PMS), seperti kekejangan dan sakit perut, kegelisahan, perubahan mood, dan juga kemurungan.

7. Menjaga fungsi dan kesihatan kelenjar tiroid

Mangan juga berperanan dalam pengeluaran hormon tiroksin oleh kelenjar tiroid. Hormon tiroksin berperanan dalam banyak proses metabolik badan. Hormon ini dapat mengawal selera makan, mengekalkan berat badan yang ideal, dan memastikan fungsi organ tubuh yang optimum.

Manfaat mangan untuk kesihatan tidak diragukan lagi. Walau bagaimanapun, tahap mangan dalam badan masih mempunyai had. Ini kerana mangan adalah salah satu mineral yang termasuk dalam jenis logam berat.

Pendedahan mangan yang berlebihan atau berpanjangan boleh menyebabkan sejumlah kesan sampingan, seperti gegaran, kekakuan otot, dan kerosakan pada paru-paru, hati, ginjal dan sistem saraf pusat. Jadi, anda perlu berhati-hati sekiranya anda mengambil makanan tambahan yang mengandungi mangan.

Anda sebenarnya dapat memenuhi penggunaan mangan harian anda dari makanan yang kaya dengan mineral ini. Sekiranya anda berhasrat untuk mengambil suplemen mangan, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.