Kebaikan DHA untuk Wanita Hamil dan Janin

Semasa mengandung, wanita hamil perlu memenuhi keperluan pemakanan mereka. Salah satunya adalah DHA untuk wanita hamil. Bahan ini memainkan peranan penting dalam menyokong perkembangan saraf dan otak janin, serta menjaga kesihatan wanita hamil semasa hamil.

DHA (asid docosahexaenoic) adalah sejenis asid lemak omega-3. Bahan ini merupakan komponen penting dalam pembentukan sistem saraf, mata, dan otak manusia.

Fungsi DHA adalah untuk memudahkan sel-sel saraf menghantar dan menerima isyarat rangsangan dari seluruh badan. Selain itu, DHA juga berperanan penting dalam pembentukan sel dan tisu saraf di otak dan seluruh badan.

Melihat peranannya yang sangat penting, tidak menghairankan bahawa DHA sangat disyorkan untuk dimakan oleh wanita hamil. Bukan hanya mempunyai banyak manfaat untuk wanita hamil, DHA juga penting untuk perkembangan janin di dalam rahim.

Kelebihan DHA untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa kebaikan DHA untuk wanita hamil:

Mencegah preeklamsia

Preeklampsia adalah komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi, bengkak, gangguan penglihatan, dan gangguan fungsi organ, seperti ginjal dan hati. Sekiranya tidak dirawat, preeklampsia boleh menyebabkan komplikasi serius bagi wanita hamil dan janin.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan DHA yang mencukupi semasa kehamilan dapat mengurangkan risiko wanita hamil untuk mengembangkan preeklamsia.

Cegah kemurungan selepas bersalin

Selepas melahirkan, sebilangan wanita mungkin mengalami kemurungan. Keadaan yang dikenali sebagai kemurungan selepas bersalin ini dapat membuat penderita merasa putus asa, sehingga mereka ingin menyakiti diri sendiri atau bayi mereka yang baru lahir.

Satu kajian menunjukkan bahawa mengambil DHA semasa kehamilan dianggap baik untuk mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin. Namun, keberkesanan DHA untuk mencegah kemurungan selepas bersalin masih perlu dikaji lebih lanjut.

Kebaikan DHA untuk Janin

DHA tidak hanya bermanfaat untuk wanita hamil, tetapi juga janin di rahim. Beberapa faedahnya adalah:

Menyokong perkembangan otak

DHA diperlukan oleh janin, terutamanya pada trimester kehamilan ketiga. Pada masa inilah perkembangan otak janin berada di puncaknya. Satu kajian membuktikan bahawa tahap tinggi DHA dalam tubuh wanita hamil dapat merangsang kecerdasan dan fungsi otak janin selepas kelahiran.

Tidak hanya semasa rahim, pengambilan DHA pada bayi masih diperlukan selepas kelahiran. Kekurangan DHA juga dikatakan dapat meningkatkan risiko anak untuk keadaan tertentu, seperti ADHD, gangguan tingkah laku, gangguan perkembangan, dan kesukaran belajar.

Menyokong perkembangan mata

Bukan hanya baik untuk otak, DHA juga penting untuk perkembangan mata janin. Menurut satu kajian pada wanita hamil, pengambilan DHA yang mencukupi selama kehamilan nampaknya dapat mencegah janin daripada gangguan penglihatan. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Mencegah janin dilahirkan sebelum waktunya

Pemenuhan pengambilan DHA pada wanita hamil, terutama pada trimester kehamilan terakhir, dipercayai dapat mengurangkan risiko kelahiran prematur. Seorang bayi dikatakan dilahirkan sebelum waktunya jika dilahirkan sebelum usia kandungan ibu belum mencapai 37 minggu.

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya rentan terhadap berbagai masalah kesihatan, mulai dari gangguan fungsi organ, pertumbuhan dan perkembangan yang terganggu, hingga berat lahir rendah.

Berapa Banyak Dos Wanita Hamil DHA Perlu?

Jumlah pengambilan DHA yang perlu diambil oleh ibu hamil adalah 300 mg DHA sehari. Agar pengambilan DHA mencukupi semasa kehamilan, wanita hamil disyorkan untuk mengambil makanan laut, salmon, telur, dan susu yang diperkaya dengan DHA.

Sekiranya anda merasa tidak mendapat cukup DHA dari makanan, ibu hamil boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi DHA untuk memenuhi keperluan DHA mereka. Selain daripada makanan tambahan, wanita hamil juga dapat memenuhi keperluan DHA mereka dengan mengambil suplemen kehamilan yang diperkaya dengan DHA.

Untuk menentukan jenis makanan tambahan dan diet yang mengandungi DHA, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan. Semasa berunding, doktor akan menentukan jenis dan dos suplemen DHA yang boleh diambil oleh wanita hamil.