5 Punca Rambut Kelabu Muncul di Kepala

Rambut kelabu atau putih sering dikaitkan dengan orang tua. Sebenarnya, penyebab uban bukan hanya proses penuaan. Terdapat pelbagai perkara yang juga boleh menyebabkan penampilan uban di kepala.

Folikel atau di mana rambut tumbuh mempunyai sel pigmen atau bahan pewarna yang disebut melanin. Tahap melanin dalam badan seseorang boleh berubah dari masa ke masa.

Terdapat dua jenis melanin yang menentukan warna rambut, iaitu: eumelanin dan pheomelanin. Rambut akan menjadi lebih gelap jika eumelanin lebih dominan daripada fenomelanin. Sementara itu, sebilangan kecil melanin menjadikan rambut tumbuh menjadi kelabu, perak, dan akhirnya putih.

Punca uban

Terdapat beberapa keadaan yang boleh mempengaruhi pembentukan uban, yaitu.

1. Umur

Secara semula jadi, menukar warna rambut menjadi kelabu atau putih berlaku seiring bertambahnya usia. Seiring bertambahnya usia, penghasilan melanin dalam badan menurun, menyebabkan uban muncul. Ini dianggap disebabkan oleh peningkatan kerosakan pada sel rambut akibat penuaan.

2. Genetik

Penyebab uban pada yang satu ini tidak dapat dielakkan. Orang yang rambutnya berubah menjadi putih atau kelabu walaupun masih muda, ia mungkin disebabkan oleh faktor genetik. Ini bermaksud bahawa ibu bapanya juga mengalami keadaan yang serupa ketika dia masih muda.

3. Keadaan kesihatan

Penderitaan penyakit tertentu juga boleh menjadi penyebab pertumbuhan uban. Salah satu keadaan yang boleh menyebabkan rambut menjadi putih ialah vitiligo. Vitiligo adalah keadaan autoimun yang menyebabkan beberapa bahagian rambut dan kulit kehilangan pigmen warna.

Selain itu, gangguan kelenjar pituitari atau kelenjar tiroid juga boleh menjadi penyebab uban.

Kekurangan nutrien juga boleh menyebabkan rambut menjadi lebih halus, nipis, dan rapuh dan berubah warna kerana penurunan pengeluaran melanin. Contohnya ialah kekurangan vitamin B12 atau anemia yang merosakkan. Sindrom Werner juga boleh menyebabkan uban pada usia muda.

4. Tabiat merokok

Merokok boleh menjadi faktor pertumbuhan rambut beruban. Sebenarnya, ada kajian yang menunjukkan bahawa ada hubungan antara merokok dan pertumbuhan uban pada usia kurang dari 30 tahun.

Merokok juga dapat membuat saluran darah menjadi lebih sempit dan akhirnya dapat mengurangkan aliran darah ke folikel rambut, menyebabkan rambut gugur.

Selain itu, bahan berbahaya dalam rokok boleh merosakkan organ tubuh, termasuk folikel rambut, sehingga rambut beruban.

5. Rawatan

Pesakit yang menjalani kemoterapi atau rawatan malaria mungkin mengalami uban. Kandungan ubat-ubatan yang digunakan dalam kemoterapi dan malaria dapat menghambat pembentukan melanin, menghasilkan rambut putih.

Sekiranya penyebab uban adalah faktor genetik, perubahan warna rambut menjadi putih tidak dapat dicegah. Namun, jika penyebabnya adalah masalah kesihatan, kemungkinan warna rambut akan kembali normal jika penyakit yang mendasari itu dirawat dengan baik.

Secara amnya, orang Asia akan mengalami pertumbuhan uban pada usia 30-an. Memutihkan rambut pada usia yang lebih awal dapat dianggap terlalu awal.

Ramai yang menganggap bahawa tekanan juga dapat mempercepat faktor penuaan, termasuk pertumbuhan uban lebih awal dari yang seharusnya. Walaupun beberapa kes menyokong anggapan ini, hingga kini ini belum dapat dibuktikan secara saintifik.

Sekiranya anda tidak selesa dengan uban, anda boleh menutupnya dengan pewarna rambut. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa uban pada umumnya kering. Oleh itu, perhatikan produk pewarna rambut yang betul dan selamat dan jangan terlalu kerap mewarnai rambut anda.

Sekiranya anda merasakan pertumbuhan uban anda tidak normal, berjumpalah dengan doktor anda agar pemeriksaan dapat dilakukan untuk mengetahui penyebab uban dan rawatan yang sesuai.