Daktarin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Daktarin berguna untuk merawat penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat, seperti tinea versicolor, kutu air, kurap, dan kandidiasis di mulut.Ubat ini boleh didapati dalam bentuk serbuk, salap, krim, dan gel oral.

Daktarin mengandungi bahan aktif miconazole 2%. Ubat ini berfungsi dengan memusnahkan struktur sel jamur dan menghentikan pertumbuhan kulat. Serbuk, salap, dan krim Daktarin digunakan untuk merawat jangkitan kulat pada kulit, sementara gel oral Daktarin digunakan untuk merawat jangkitan kulat pada mulut (kandidiasis oral).

Apa itu Dactarine?

Bahan-bahan aktifMiconazole
kumpulanantijamur
KategoriUbat percuma
ManfaatMengatasi penyakit yang disebabkan oleh jangkitan kulat pada kulit, seperti tinea versicolor, kutu air, dan kurap, serta jangkitan kulat di mulut.
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak.
Daktarin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin. Tidak diketahui sama ada Daktarin diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Bentuk ubatSerbuk, salap, krim dan gel.

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Daktarin

 • Jangan gunakan Daktarin jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat ini dan antijamur azole, seperti clotrimazole, dan ketoconazole.
 • Jangan gunakan Daktarin untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun tanpa nasihat doktor.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat antikoagulan, seperti warfarin, atau ubat lain, termasuk makanan tambahan dan ubat-ubatan herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati dan porfiria.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusui, atau merancang kehamilan
 • Sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah menggunakan Daktarin, hentikan penggunaan ubat tersebut dan berjumpa doktor dengan segera.

Dos dan Arahan Penggunaan Daktarin

Dos Daktarin berbeza mengikut bentuk dos yang digunakan dan usia pesakit. Inilah penjelasannya:

Krim dan salap lampin Daktarin

 • Matang: Sapukan 2 kali sehari, selama 2-6 minggu.
 • Kanak-kanak: Sapukan 2 kali sehari, selama 2-6 minggu.

Gel oral Daktarin

 • Dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun:2.5 ml (1/2 sudu teh), digunakan 4 kali sehari.
 • Bayi berumur lebih dari 4 bulan dan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun:1.25 ml (1/4 sudu teh), digunakan 4 kali sehari.

Cara Menggunakan Daktarin dengan Betul

Ikuti arahan doktor atau maklumat yang tertera pada bungkusan ubat semasa menggunakan Daktarin. Gunakan Daktarin mengikut dos yang disyorkan. Jangan meningkatkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Basuh dan keringkan kawasan kulit yang dijangkiti sebelum menggunakan Daktarin. Jangan lupa mencuci tangan anda selepas menggunakan ubat ini, untuk mengelakkan jangkitan merebak ke bahagian lain badan.

Sekiranya anda menggunakan gel oral Daktarin untuk merawat jangkitan yis di mulut, jangan makan atau minum selama 30 minit selepas itu. Ini supaya ubat tidak dihanyutkan oleh makanan dan minuman yang dimakan.

Simpan Daktarin pada suhu bilik, sekitar 15-30⁰ Celsius. Elakkan cahaya matahari langsung, persekitaran lembap, dan jauhkan dari jangkauan anak-anak.

Interaksi Daktarin dengan Dadah Lain

Miconazole yang terkandung dalam Daktarin dapat menyebabkan interaksi jika digunakan bersama dengan ubat tertentu. Interaksi yang boleh berlaku adalah:

 • Risiko pendarahan meningkat, jika digunakan dengan ubat antikoagulan, seperti warfarin.
 • Peningkatan risiko kesan sampingan jika ubat hipoglikemik oral dan fenitoin digunakan.
 • Peningkatan risiko kesan sampingan yang membawa maut apabila digunakan dengan ubat untuk HIV, ubat antikanker, ubat penekan imun, alprazolam, methylprednisolone, sildenafil, carbamazepine, dan buspirone.

Kesan Sampingan dan Bahaya Dactarine

Daktarin adalah ubat yang selamat, asalkan digunakan mengikut arahan penggunaan. Walaupun begitu, masih ada kemungkinan kesan sampingan seperti kemerahan dan kerengsaan pada kulit setelah menggunakan krim, salap, atau serbuk Daktarin.

Sementara itu, kesan sampingan yang boleh timbul kerana penggunaan gel oral Daktarin adalah:

 • Mulut masam (disgeusia)
 • mulut kering
 • Pening dan muntah
 • Cirit-birit

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami aduan yang disebutkan di atas atau mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut, setelah menggunakan Daktarin.